0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Körülbelül minden hetedik amerikai szenved krónikus vesebetegségben (CKD), ami salakanyag- és folyadék felhalmozódást okozhat a szervezetükben. Ami talán a legrosszabb, hogy a legtöbb CKD-s ember nem is tud róla, hogy ilyen betegsége van.

A nem megfelelő táplálkozási szokások növelik a CKD kockázatát, azonban ha a legmegfelelőbb ételeket fogyasztjuk a vesék számára, akkor ennek az ellenkezője is igaz lehet. Mivel bizonyos élelmiszerek jót tesznek ezeknek a szerveinknek, azzal, hogy ilyen ételeket fogyasztunk, segíthetünk fenntartani az egészséges működésüket.

A legjobb élelmiszerek az egészséges vesék számára

Zsíros halak: Köztudott, hogy a halak fehérjét tartalmaznak, de ha zsíros halat választunk, például tonhalat, lazacot vagy pisztrángot, egy jó adag omega-3 zsírsavakat is kapunk.

A National Kidney Foundation (Nemzeti Vesealapítvány) szerint az omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a vér zsírszintjét (trigliceridek), és a vérnyomást is.

Ugyanakkor, ha CKD-ban szenvedünk, akkor érdemes figyelni a választott halak foszfor- és káliumtartalmára is.

Káposzta: Ez a tápanyagban gazdag zöldség alacsony kálium- és nátriumtartalommal rendelkezik, miközben rostban, C- és K-vitaminban is gazdag. Ráadásul a káposzta sokoldalúan felhasználható, például salátákhoz, de tacókhoz, szendvicsekhez is remek alapanyag lehet.

Paprika: A káposztához hasonlóan a paprika is sok hasznos tápanyagot tartalmaz, alacsony káliumtartalma mellett. Ezekkel a zöldségekkel B6-, B9-, C- és K-vitaminhoz, valamint rosthoz is juthatunk, valamint antioxidánsokat is szállítanak.

Vörös áfonya: A vörös áfonya segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket. Bár ezek általában a húgyhólyagban maradnak, feljuthatnak a vesébe, és súlyosbíthatják a veseproblémákat. Szerencsére a vörös áfonya rendszeres fogyasztása segíthet elkerülni ezt a kellemetlen helyzetet.

Ráadásul antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek a gyulladások leküzdésében, és fokozhatják a szív és az emésztőrendszer egészségét.

Áfonya: Beszéltünk már a vesék számára legjobb élelmiszerekről, de még egy lépéssel tovább is mehetünk. A kérdés az, hogy milyen ételek segítik a vesék helyreállítását? Ehhez az áfonya remek választás. A magas antioxidáns-, C-vitamin- és rosttartalmú áfonya minden szempontból egészséges választásnak bizonyul. Segíthetnek a gyulladás csökkentésében és a csontok egészségének támogatásában is, visszafordítva a CKD-vel járó problémák egy részét.

Sötét, leveles zöldségek: Az olyan sötét, leveles zöldek, mint a spenót vagy a kelkáposzta, annyi tápanyagot szállítanak, hogy segíthetnek a kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok bevitelében, ráadásul immunerősítő előnyökkel is bírnak. Arra azonban figyeljünk, hogy ezek a zöldségek tisztességes mennyiségű káliummal járhatnak. Ha CKD-ben szenvedünk, beszéljünk orvosunkkal, mielőtt nagyobb mennyiségben iktatnánk be az étrendünkbe.

Olívaolaj: Az antioxidánsokban és egészséges zsírsavakban gazdag olívaolaj fokozhatja az általános közérzetünket.

A Harvard Egyetem tanulmánya szerint az olívaolaj csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, a demencia és a rák egyes típusainak kockázatát.

Mindezeken túlmenően segíthet ízesíteni az ételeket anélkül, hogy sóhoz vagy vajhoz kellene nyúlnunk. Ha több antioxidánshoz szeretnénk jutni, válasszuk a szűz vagy extra szűz finomítatlan vagy hidegen sajtolt olívaolajat.

Fokhagyma: Egy másik antioxidánsokban gazdag, gyulladáscsökkentő élelmiszer, mely egy különleges vegyületet, az allicint is tartalmaz. A CKD-ben szenvedők esetében az allicin – a fokhagymában található aktív vegyület – ugyanolyan hatékonyan segít a vese egészségének védelmében, mint egy vényköteles gyógyszer. Ha a vesék számára legjobb élelmiszereket keressük, a fokhagymának szerepelnie kell a listán. Ráadásul kiváló módja az ételek ízesítésnek akkor is, ha spórolunk a sóval.

Hagyma: A fokhagymához hasonlóan a hagyma egy másik kiváló és sómentes módja az ételek ízesítésnek, különösen akkor, ha olívaolajban pároljuk.

A hagyma olyan fontos tápanyagokat is tartalmaz, mint a B6- és C-vitamin, a mangán és a réz.

Ezenkívül kvercetint is tartalmaz, egy olyan vegyi anyagot, amely segíthet a szervezetnek a rák elleni küzdelemben, valamint szerves kénvegyületeket, amelyek csökkenthetik a magas vérnyomás, a stroke és a szívbetegségek kockázatát.

Karfiol: A karfiol egy ropogós zöldség, mely sok C-, B6-, B9- és K-vitamint, valamint rostot tartalmaz. Emellett olyan vegyületek is megtalálhatók benne, amelyeket a szervezet felhasználhat bizonyos méreganyagok semlegesítésére. Azonban a karfiol némi káliumot és foszfort is tartalmaz, így bár a vesék számára hasznos ételek listáján szerepel, a CKD-ben szenvedőknek érdemes mérsékelni a fogyasztását.

Tojásfehérje: A tojásfehérje fogyasztása kifejezetten ajánlott a veseproblémákkal küzdőknek, ugyanis lehetőséget adnak a fehérjeszint növelésére, ami különösen fontos lehet a CKD későbbi stádiumában, különösen dialízisre szoruló betegek esetében.

Rukkola: A rukkola tele van olyan tápanyagokkal, mint a magnézium, vas, kalcium és A-, B9-, C- és K-vitamin, amelyekre a szervezetnek szüksége van.

Ráadásul antioxidánsokban gazdag és glükozinolátokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a szervezetnek megvédeni magát számos ráktípussal szemben.

A rukkolát nyersen is fogyaszthatjuk (remek saláta alapanyag), de remekül illik például pizzára, omlettbe és tésztákba.

Alma: Az alma rákellenes kvercetint és rostot tartalmaz, amely segíthet a koleszterinszint és a vércukorszint egészséges szinten tartásában, és rengeteg antioxidánst is tartalmaz. De ami még jobb, hogy könnyen beilleszthető az étrendbe, akár nassolnivalóként is.

Forrás: cnet.com