Back to top

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

serteshus_pult_kep.jpg

Fotó: Pixabay
A sertéshús iránt fokozódó fogyasztói kereslet eredményeként megnőtt a kereslet a vágósertés iránt - írja heti jelentésében a német Termelői Egyesületek Szövetsége (VEZG). A sertéshús eladások kielégítőek voltak az elmúlt időszakban. Egyes termékek, mint például a sonka, a karaj vagy a lapocka esetén mérsékelten még növekedett is a fogyasztás.

A német sertéstenyésztők érdekképviseletének (ISN) piaci szakértői is úgy látják, hogy a húskereskedelemben a karácsony előtti fokozottabb vásárlás a jellemző és ehhez párosul a viszonylag kevés vágásra kész sertés.

A vágási adatok az elmúlt öt hétben átlagosan 760 000 darab körül mozogtak. A 2019-es súlyos válság kezdete előtt ez a szám elérte az 1 milliós határt, ebben az évszakban. Az ISN szerint az árak emelkedése ellenére a német sertéstenyésztők messze nem önköltségi áron termelnek. A magas takarmány- és energiaköltségekre való tekintettel a sertés árának 2,50 euró/kg (1 025 Ft/kg) irányába kellene elmozdulnia, hogy a sertéstenyésztők fedezni tudják költségeiket.

sertéshús.jpg

Fotó: Pixabay
A november 24-től november 30-ig tartó időszakra a VEZG 1,95 eurós sertés árat jegyzett indexpontonként. Az átlagos vágási súly 97,7 kg volt. Ez 2,2 kg-os csökkenést jelent a vágósúlyban az előző időszakhoz képest, és arra is utal, hogy a készletek továbbra is meglehetősen korlátozottak.

A német malacpiacon a növekvő kereslet és a mostani nem túl kiterjedt kínálat okozza az árak emelkedését – írja a VEZG.

A 25 kg-os malacok esetében a darabonként 51 eurót (20 910 Ft) adnak. A német szakértők a malacárak további emelkedésére számítanak.

Forrás: 
Agrarheute

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.