Back to top

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Giovanni Ferrero, a többek között a népszerű "meglepetéstojásokat" és mogyorós csokoládékrémet gyártó olasz Ferrero cég a 27. helyre került a Bloomberg milliárdosok listáján, megelőzve Mark Zuckerberget, a Facebook megalkotóját.

Mark Zuckerberg, aki jelenleg a Facebookot birtokló Meta céget irányítja, nagyon fiatalon, mindössze 23 évesen, 2007-ben lett milliárdos. Azóta vagyona folyamatosan gyarapodott és 2021-ben az amerikai Forbes becslése szerint a cég értéke mintegy 134 milliárd dollár volt, amivel a világ harmadik leggazdagabb emberének számított.

2022-ben azonban a helyzet jelentősen megváltozott. A Meta cég piaci gondjai miatt Zuckerberg vagyona az elmúlt hónapokban láthatóan elolvadt.

Ma a Bloomberg Billionaire Index szerzői csak egy átlagos milliárdosként értékelik a 37,3 milliárd dollárjával, amivel a 28. helyet szerezte meg ezen a listán.

Közvetlenül előtte áll a leggazdagabb olasz, Giovanni Ferrero, a Ferrero SpA élelmiszeripari konglomerátum irányítója.

A Nutella királyának is nevezik az 58 éves Giovannit, akinek vagyona a Bloomberg elemzői szerint jelenleg 39,1 milliárd dollár.  

A Ferrero ma egy globális édességipari cégóriás. Márkái, a Kinder Surprise, a Tic Tac vagy a Nutella mogyorókrém, gyakorlatilag az egész világon ismertek. A Ferrero gyárai évente több mint 300 000 tonna Nutella krémet állítanak elő.

Giovannni Ferrero  az egyetem elvégzése után azonnal csatlakozott nagyapja cégéhez. 1997-ben bízták meg a vezérigazgatói pozícióval, amelyet testvérével, Pietroval osztott meg, aki azonban 2011-ben váratlanul elhunyt. 2015-ben édesapja, Michele is meghalt, és azóta Giovanni kezében van a vállalat irányítása.

A mogyorós csokoládékrém világot átívelő szárnyalása a Ferreo családhoz köthető, ám valójában Napoleonnak köszönhetjük meglétét.  

A francia császár 1806-ban kereskedelmi embargó alá vonta Angliát így próbálva megroppantani a birodalmat gazdaságilag, és megnyerni a háborút. Ennek a bojkottnak nem várt mellékhatása volt, hogy Európán eluralkodott a csokoládé- és kakaóhiány, mivel az nagyrészt a brit gyarmatokról, Anglián keresztül érkezett a kontinensre. Az olasz cukrászok ekkor találták ki, hogy az iszonyúan drágává váló csokoládét olcsó darált mogyoróval dúsítsák. Így született meg a gianduja fantázianevű mogyorós csokikrém, amit csaknem másfél évszázaddal később, a második világháború után, az újabb csokihiány idején újított fel Pietro Ferrero cukrász és  Pasta Gianduja néven árulta. Az akkor még jóval szilárdabb állagú édesség receptjén később kicsit módosítottak a krémesebb állag érdekében és a nevét is megváltoztatták.

Az első Nutella-üveg 1964. április 20-án hagyta el a gyárat és rövid időn beül világkarriert ért el.

De azért ne feledjük, hogy a Nutella 10,4% telített zsírt és 58% feldolgozott cukrot tartalmaz, amelyből két evőkanálnyi adag energiamennyisége 200 kalória.

Az édességek népszerűségét jelzi, hogy Giovanni Ferrero nem az egyetlen képviselője az édesipar milliárdosainak. A listán szerepel John Mars és Jacqueline Mars is, akik a Mars élelmiszeripari konglomerátumot irányítják, és többek között a Mars vagy a Snickers szeletről ismertek. A világ 30 leggazdagabb emberét alkotó többi milliárdos a kereskedelemhez, az iparhoz vagy a technológiai iparhoz kötődik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?