Back to top

Válogatós vendég? Nem mindegy, milyen színű a tányér!

Mostanában készült az első kutatás arra vonatkozólag, hogy befolyásolja-e az ételben válogatós egyének „ízlését” az, hogy milyen színű tányérban kapják az ételt. Az akadémikusok meglepő felfedezést tettek.

Korábban már bebizonyították, hogy a válogatós emberek számára nem mindegy, hogy milyen az illata és a textúrája az adott ételnek, azonban nem vizsgálták a többi érzékszerv szerepét ilyen esetben - írja a ScienceDaily.

A Portsmouth-i Egyetem kutatócsoportja felfedezte, hogy még a tényár színe is befolyásolja, milyennek érezzük a benne felszolgált ennivalót.

A kísérletben 50 ember segítségével vizsgálták az élelmiszer neofóbiát – azaz hogy mennyire voltak hajlandóak az új és ismeretlen ételeket megkóstolni. A résztvevőket két csoportra osztották: válogatós és nem válogatós, és mindkét csoport tagjainak ugyanazokat a nasikat szolgálták fel piros, fehér és kék tányérokon.

Az eredmények megmutatták, hogy a sósságát és az étvágygerjesztőségét is befolyásolta az ételeknek az, hogy milyen színű tányéron voltak – legalábbis a válogatós társaság esetében. A másik csoportnál ennek nem volt jelentősége.

Ha a nassolni való piros vagy kék tányérban volt, akkor sósabbnak ítélték meg, mintha fehérben lett volna, és a legkevésbé a piros tányéron volt étvágygerjesztő.

Az Egyesült Királyságban a sós nasikat gyakran kék színű csomagolásban árulják, így a tudósok szerint ez lehet a magyarázat a sósság megítélésére.

Dr. Lorenzo Stafford, a Portsmouth-i Egyetem Pszichológiai Karának szaglásra specializálódott kutatója elmondta: „A korlátozott táplálkozás tápanyaghiányhoz és egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szívbetegségek, gyenge csontok vagy fogászati problémák. Emellett szociális szempontból is problémás lehet, mivel egy normál esetben

meghitt családi találkozó könnyen stresszes, szorongó és konfliktusokat okozó helyzetté válhat, amikor a válogatós családtagok szégyellik magukat, vagy épp kényszerítik őket az ételek elfogyasztására.

Emiatt nagyon fontos megérteni azokat a tényezőket, amik ’húzzák-vonják’ ezt a viselkedést.”

A válogatós embereket általában úgy lehet körülírni, hogy korlátozott a táplálkozásuk, csak bizonyos elkészítési módokat alkalmaznak, és erős ellenérzésük van, illetve nehezen fogadnak el új élelmiszereket. Az életük során ezek az egyének általában kevesebb, mint 20 különböző élelmiszertípust fogyasztanak.

A mostani tanulmány, mely a Food Quality and Preference című tudományos lapban jelent meg, vélhetően az első, mely rámutat a szín és az ízérzékelés közötti kölcsönhatásra a válogatós és nem válogatós felnőttek esetében, és azt is feltárták, hogyan befolyásolja a szín az étel elfogadását a válogatós emberek esetében.

Azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy ez további színekre és ízekre is kiterjed-e.

"Ez a tudás hasznos lehet azok számára, akik megpróbálják bővíteni az élelmiszerek tárházát" - tette hozzá Dr. Stafford.

"Például, ha egy válogatós embert arra szeretnénk ösztönözni, hogy több olyan zöldséget kóstoljon meg, amelyeket általánosságban keserűnek tekintenek, akkor meg lehet próbálni olyan tányéron vagy tálon kínálni őket, amelyről tudjuk, hogy az édesség érzetét erősíti.

További kutatások révén meghatározhatnánk, hogyan lehetne segíteni, hogy pozitívan befolyásoljuk egy személy étrendjét, és ennek eredményeként mentális és fizikai egészségét".

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Három perc alatt fel lehet tölteni hígtrágyával

Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat kapott az AgroMashexpón a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. HFW 25 000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya-injektálóval. A Fliegl most is bebizonyította, nemcsak gyártó, hanem fejlesztő vállalat is.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!