Back to top

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...

Szerencsére rengeteg olyan étel van, amely egyszerre finom és tápláló, például egy őszi alapélelmiszer, amely bizonyítottan erősíti az immunitást és segíti a fogyást: a sütőtök.

Hogy mindent megtudjunk ennek a zöldségnek az előnyeiről, Lisa Richards, egészségügyi és táplálkozási szakértő, Paulina Lee, dietetikus és Eva De Angelis, dietetikus kifejtette gondolatait.

Tök

Illusztráció
Illusztráció
Ki az, akinek nem jut eszébe a tök, ha az őszi ételekre gondol? Szerencsére ez a zöldség több, mint egy ízletes, szezonális finomság, ugyanis csodákat tehet az általános egészséggel is.

Tökkel az immunrendszer egészségének fenntartásához

Mitől olyan nagyszerű kiegészítője a sütőtök az étrendnek, azon kívül, hogy tagadhatatlanul finom az íze?

Mint kiderült, a szakértők szerint ennek az ételnek az immunrendszert erősítő előnyei a magas C-, és E-vitamin-tartalmának köszönhetők.

"Ezek a vitaminok erősíthetik az immunrendszerünket, és segíthetnek csökkenteni a szabad gyökök okozta sejtkárosodást, leküzdeni a fertőzéseket, valamint növelhetik a fehérvérsejtek termelését, és gyorsabban gyógyítják a sebeket" - mondja De Angelis. Richards egyetért: "ez a kombináció segít az immunrendszer erősítésében és a krónikus betegségek elleni védelemben is" - mondja. Hozzáteszi, hogy a sütőtökös fűszerkeverékben található fűszerek (mint a fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg és szegfűbors) "ugyanazokat a jótékony növényi vegyületeket és antioxidánsokat tartalmazzák, amelyek magában a sütőtökben is megtalálhatóak."

Sütőtökkel a fogyás érdekében

A sütőtökben lévő sok vitamin nem csak az immunitásnak tesz jót! Sőt, Lee elmondja, hogy az A-vitamin-bevitel növelése, nagyobb sütőtök fogyasztással segíthet a fogyás útján.

Egy tanulmány szerint az A-vitamin-bevitel negatív korrelációt mutatott számos adipozitási mérőszámmal, ami azt jelenti, hogy az alacsony A-vitamin-bevitel gyakran a nagyobb testtömegű személyeknél volt megfigyelhető.

Emellett a tökben található nagy mennyiségű antioxidánsok segíthetnek csökkenteni az elhízással kapcsolatos gyulladást is.

Illusztráció
Illusztráció

Az a tény, hogy a sütőtök képes rostokat adni a szervezethez, csak egy újabb ok, amiért nagyszerű választás a fogyáshoz. "A rostok hosszabb ideig tartanak jóllakottan, és csökkenthetik az étvágyat, valamint a szervezet által az elfogyasztott ételből felvett kalóriák számát" - mondja De Angelis. Összességében ez egy olyan laktató étel, amely segít, hogy hosszabb ideig jóllakottak maradjunk, anélkül, hogy felesleges plusz kalóriát kellene bevinnünk, így tökéletes választás mindenki számára, aki fogyni szeretne.

Természetesen a betegségektől való megóvás és a fogyás többről szól, mint egyetlen étel fogyasztása. Az egészséges étrend fenntartása és a tudatos szokások szinten tartása elengedhetetlen az általános jóléthez. Azonban az ízletes, tápláló ételek beépítése az étkezésekbe mindig jó ötlet - és a sütőtök minden évben fantasztikus választás!

Forrás: 
shefinds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).