Back to top

Aranyosi Károly - Kihívások közepette is tervezhető jövő

„Az IKR Agrár egy attitűdöt testesít meg, és ennek az attidűdnek több gyökere van: egyrészt a vállalat otthona, Bábolna, másrészt a mezőgazdaság; a hazai mezőgazdasággal, azon belül elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel való kapcsolata. IKR-esnek lenni különleges” – vallja Aranyosi Károly az IKR Agrár ügyvezetője.

Aranyosi Károly: személyes tapasztalatom, hogy nagyon sokan szeretnének IKR-esek lenni
Aranyosi Károly: személyes tapasztalatom, hogy nagyon sokan szeretnének IKR-esek lenni
Fotó: Török Gergely/MMG
Úgy véli, akkor igazán hatékony, illetve akkor lehet könnyen bevezetni az innovációt, ha meglévő elemekre lehet építeni; ha azokat továbbfejlesztve vagy kiegészítve javítja a hatékonyságot.

Az idei év sok kihívást hozott magával. Hogyan jelentkeztek ezek az IKR Agrárnál?

 -  Negyven éve dolgozom a cégnél, márpedig olyan nincs, hogy negyven évig minden változatlanul működjön. Vannak a kihívások, és vannak a nagyobb kihívások, amiket válságnak is nevezhetünk. Kihívások két-három évente jönnek. De nincs a gazdaságban - még a magyar mezőgazdaságban sem - olyan, hogy kiszámíthatóan stabil maradjon tíz-húsz-harminc évig.

A kihívásokra választ kell adni. A cég, a cégcsoport rendelkezik az ehhez szükséges elemekkel, humán erőforrás, eszközök és kapcsolatrendszer tekintetében egyaránt. Büszkén mondhatom, hogy még nem szembesültünk olyan kihívással, amiből ne megerősödve jöttünk volna ki.

A válságmenedzselés és a stratégiaalkotás az IKR Agrár eszköztárának folyamatosan alkalmazott részei. Ami ma kihívás, az holnap végrehajtandó feladat. A stratégia pedig olyan operatív feladat, ami előretekint - adott esetben nem is egy évet. Sok új termékünk van, és ezek az új termékek nem úgy jönnek létre, hogy egyik nap kitaláljuk, másnap pedig már kínáljuk is őket a termelőknek.

Az ötlettől a kísérleteken át a parcellás vizsgálatokig akár öt év is eltelik. Ez folyamatos munkát igényel - ugyanúgy, ahogy a problémák vagy válságtünetek elhárítása.

A 2022-es év a termelők számára nagy veszteség, ez nem kérdéses. A veszteséget mindig ahhoz mérjük, amit reméltünk, amit elérhettünk volna. A jelenlegi nemzetközi gabonaárak mellett a jó idei termés óriási árbevételt hozott volna - csakhogy nagyon-nagyon nagy veszteség lett helyette. A klímaszakértők szerint egyre gyakrabban következhetnek be az ideihez hasonló csapások. Csakhogy az idei évnek az a sajátossága, hogy több negatív hatás összeadódódott: az aszály, az energiaár, a háború, az infláció és számos egyéb körülmény. Ez az ágazat egészének a megtorpanásához vezetett.

Idén ősszel a korábbi éveknél sokkal-sokkal kevesebb műtrágyát juttattak ki a magas árak következtében. Úgy gondoljuk, tavasszal pótolják a gazdák a most kimaradt tápanyagokat, hogy kielégítsék a növények szükségleteit.

Az IKR Agrárt is próbára teszi a válság. Gyakorlatilag minden energiánkat és minden forrásunkat mozgósítanunk kellett, hogy a termelők elégedettségére tudjuk abszolválni az évet. Az ellátási láncok rendben voltak, ami adott egyfajta biztonságot, de a termelők kiszolgálása nagy anyagi ráfordítást igényelt a részünkről. Forgóeszközként plusz 100 millió forintra volt szükségünk a termelési ciklus fenntartásához. Ha kellett, mi magunk finanszíroztuk a vevőinket, hogy az ellátási lánc működjön. Szerencsére a banki szakemberek is értik, hogy ez mennyire fontos a ciklus működtetése érdekében.

Az integráció mellett a terménykereskedelem a vállalat tevékenységének az egyik pillére. Ezen a területen milyen eredményeket értek el az idén?

 -  Valóban fontos pillére a tevékenységünknek, hiszen inputanyagokat adunk a termelőknek, hogy terményt állítsanak elő. Ugyanúgy, ahogy az inputanyaghoz jutás fontos a gazdáknak - adott esetben külső finanszírozással -, az is fontos nekik, hogy a kimenet stabil legyen. E tekintetben is fontosnak tekintjük a kiegyensúlyozott partneri kapcsolatot.

Egyrészt az IKR Agrár, másrészt az Agrofert is több szálon kapcsolódik e területhez: cégcsoportunk vertikális szerkezetéből adódóan feldolgozókapacitással is rendelkezünk. A cégcsoport egyik nagy cége napraforgót dolgoz fel, napraforgóolajat állít elő.

Mivel az üzem Magyarországon található, a magyar termelők által előállított napraforgót be tudjuk csatornázni a rendszerünkbe.

Emellett számos egyéb lehetőség rendelkezésére áll az Agrofert-cégcsoportnak és az IKR Agrárnak, ami nagy biztonságot ad a termelőknek, hogy terményük értékesítésével bevételhez jussanak és tovább tudják finanszírozni magukat.

Más ágazatokban már euróban való elszámolásról hallani, de a stabilitás érdekében mi még mindig forint alapon számolunk el.

Az IKR Agrár szakemberei a Bábolnai Gazdnapokon mutatták be az új, innovatív termékek kereskedelmi üzletág tevékenységét
Az IKR Agrár szakemberei a Bábolnai Gazdnapokon mutatták be az új, innovatív termékek kereskedelmi üzletág tevékenységét
Fotó: Török Gergely/MMG
Új termékeiket új üzletágba szervezték, egy új márka alatt. Erre miért került sor?

 -  A Bábolnai Gazdanapokon nagyszabású ismertető előadást tartottunk új üzletágunkról, az innovatív termékek üzletágról és az általa forgalmazott GreenFert termékcsaládról. Ahogy említettem, a stratégiai döntések hosszú távra szólnak. Ez esetben is.

Úgy gondoljuk, hogy a magyar mezőgazdaság olyan kihívások előtt áll, hogy az ilyen típusú megoldásokra még nyitottabbá válnak a termelők, ezért ráerősítünk erre a területre: kisebb mennyiséget, technológiából többet, reális áron és tervezhető beszerzéssel.

Meggyőződésünk, hogy az új GreenFert műtrágyák képesek mindezt megadni a magyar növénytermesztőknek. A termékcsaládban meglévő termékek továbbfejlesztett változatai és vadonatúj innovatív termékek egyaránt vannak. Az innováció akkor igazán hatékony és könnyen bevezethető, ha meglévő elemekre épít, azokat fejleszti tovább, vagy azokat kiegészítve fokozza a hatékonyságot.

Ezt szolgálják például a hidasi műtrágyaüzemben idén ősz óta készülő minőségi mikrogranulált starterek és hiánypótló lombtrágyák. Az IKR Agrár szakembereinek sikerült fenntartható megoldást találnia a nitrogén árának a megugrására és az aszály miatt kisebb bevételt realizáló gazdák előtt tornyosuló problémákra. A GreenFert műtrágyák technológiájának köszönhetően kisebb dózist kijuttatva sem kell lemondani a korábbi évek termésátlagairól.

Az innováció és a stratégiai gondolkodás eddig is megvolt az IKR Agrárnál, és úgy gondolom ezt most még erősebben meg tudjuk jeleníteni. Szerintem a termelők nyitottabbá váltak az ilyen megoldásokra.

Az új üzletághoz kapcsolódóan kibővítették a szaktanácsadói hálózatukat. Nehezebbé vált-e szakembereket felvenni?

 -  Az a személyes tapasztalatom, hogy nagyon sokan szeretnének IKR-esek lenni. Mi is halljuk, hogy nincs szakember, nehézséget jelent munkaerőt találni, de az IKR Agrár ügyvezetői székében én ezt így általánosságban nem érzem nehéznek. Azt gondolom, hogy az érintett kollégáim alaposan meg tudták válogatni az új embereinket, és a legjobbakat választották ki az új üzletág szaktanácsadói pozíciójára.

Az utánpótlás-nevelésünk egyik eszköze a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karával való kooperációnk is.

A duális képzésben, a gyakornoki programban való együttműködésünk és a mintagazdaság létrehozása is ezt szolgálják. Célunk, hogy valamilyen rövidebb képzés keretében a diákok mellett a gyakorló gazdákkal is megismertessük az agrotechnológia és az agrárkutatás új eredményeit. Jó lehetőségnek tartjuk erre az egyetemi kapcsolatot.

Aranyosi Károly: Az innováció és a stratégiai gondolkodás eddig is megvolt az IKR Agrárnál, úgy gondolom ezt most még erősebben meg tudjuk jeleníteni.
Aranyosi Károly: Az innováció és a stratégiai gondolkodás eddig is megvolt az IKR Agrárnál, úgy gondolom ezt most még erősebben meg tudjuk jeleníteni.
Fotó: Török Gergely/MMG
Az IKR Agrár leányvállalatai hogyan kapcsolódnak a központ céljaihoz?

 -  Az új üzletágról szólva már említettem, hogy milyen komoly munka előzi meg egy-egy új termék bevezetését. Leányvállalataink lehetővé teszik például, hogy nagyüzemi körülmények között teszteljük a termékeinket. Két dunántúli és két alföldi terület a folyamatos fejlesztések helyszínei, amelyek számszerűsíthető eredményekkel támasztják alá az új termékek létjogosultságát. Büszkék vagyunk rá, hogy

Nagy Lajos, a leányvállalatok irányításáért felelős üzletág-igazgató több éves munkájának idén beért a gyümölcse: ezek a leányvállalatok még ebben az aszályos évben is jelentősen hozzájárultak az IKR Agrár pénzügyi eredményéhez.

Mit tart a 2023-ban önök előtt álló legnagyobb kihívásnak?

 -  Erre válaszul arról beszélnék, hogy vezetőként mit tekintek személyes kihívásnak. Minden munkatársamat érik olyan hatások, amelyek elbizonytalanítják őket: az energiaválság, az infláció és a háború, hogy csak néhányat említsek. Stresszhelyzetben mérhetően romlik a teljesítmény. A vezetőjükként azt tekintem fő feladatomnak, hogy olyan munkakörnyezetet teremtsek, amiben a lehető legkisebb mértékben esik vissza a teljesítményük az aggodalmaik miatt. Ha a csapatom teljesítményét kihívásokkal teli időkben is fenn tudom tartani, akkor ezáltal az IKR Agrár hatékonyságát is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/48 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.