Back to top

Másodvirágzás ősszel

Városi vadgesztenyefákon nem teljesen szokatlan, hogy ősszel néhány virágzatot látunk a száraz levelek mellett vagy a kopasz ágakon, az idén azonban több növényfajon is hasonló jelenség tapasztalható. Mi ennek az oka?

Cserjéken, fákon lehet ilyen rendellenes őszi virágzással találkozni, ezek a növények ugyanis a nyáron fejlesztik a következő évi termőrügyeiket, amelyekből majd tavasszal vagy nyáron virágot hoznak. Ezek a rügyek külső és belső, hormonális hatásra nyugalomban maradnak addig, amíg el nem érkezik az idő, hogy kihajtsanak. Számos mérsékelt övi növénynek több-kevesebb téli hideghatásra is szüksége van a virágzáshoz. Fajonként változik a hőmérsékleti küszöb és a szükséges hideg időtartam, ami nélkül elmarad a következő évi virágzás.

Városi vadgesztenyefákon rendszeresen előfordul az őszi virágzás
Városi vadgesztenyefákon rendszeresen előfordul az őszi virágzás

A nyár második felében és ősszel azonban még a levelekben vagy a fejlődő termésben képződő hormonok gátolják meg a rügyek kihajtását, ezen kívül a nappalok hossza és a hőmérséklet is hatással van rá.

Sérült törzsű utcai gömbakác is kivirágzott
Sérült törzsű utcai gömbakác is kivirágzott

Összetett hatások vezetnek tehát a rendellenes őszi virágzáshoz. Szerepet játszik benne a nagymérvű lombhullás, ami a bevezetőben említett vadgesztenyefákon a súlyos kárt okozó vadgesztenyelevél-aknázómoly fertőzésének a következménye.

A tűztövis elég ellenálló növény, mégis bekövetkezett a másodvirágzás
A tűztövis elég ellenálló növény, mégis bekövetkezett a másodvirágzás

Az idei szélsőséges szárazság lombvesztés nélkül is okozhatott másodvirágzást. Hosszú hónapokig kényszernyugalomban voltak a növények, mert víz hiányában éppen csak túlélték a nyarat. Emiatt például a gyümölcsösökben jövőre sem várhatnak nagy termést a gazdálkodók, mert az aszály miatt zavart szenvedett vagy leállt a rügyfejlődés folyamata. Amikor megjött az őszi csapadék, méghozzá tetemes mennyiségben, úgy érezhették, hogy már túl vannak a nyugalmi perióduson.

Mindezek mellett elsősorban az amúgy is legyengült, rossz kondícióban lévő növényeken következett be másodvirágzás.

A most fejlődő virágokból már nem fejlődik a termés, ami nem nagy kár, viszont a friss hajtások beérése az időjárástól függ. Ha rövid lesz az ősz, nem érnek be, és a következő évben könnyen elfagynak.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

Csak az a szép zöld gyep...

Két közösségi zöldítést támogató pályázatot is kiírt a Fővárosi Önkormányzat budapesti társasházak, intézmények, illetve magánszemélyek számára. Az Égig Érő Fű elnevezésű udvarátalakító felhívást már harmadjára, a homlokzatzöldítést pedig idén először hirdették meg.

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet

A januárt jellemző nyugati, délnyugati áramlás az elmúlt egy hét során már északnyugatira fordult. Ennek következménye a jóval kevesebb csapadék és az átlag körüli hőmérséklet. A hétvégétől ismét átalakul a légköri áramlási rendszer hazánk fölött: tartósan északias áramlással jelentős lehűlés érkezik kemény éjszakai fagyokkal, napközben is csak fagypont közeli hőmérsékletekkel.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.