Back to top

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

Mobilok milliárdjai a kukában, évente...

A kutatások fókuszában a pecsétviaszgomba
A kutatások fókuszában a pecsétviaszgomba
Fotó: wikipedia
Mivel az elektronikai hulladék mennyisége folyamatosan nő szerte a világon, a kutatók igyekeznek ezt fenntarthatóbb pályára állítani.

2022-ben például körülbelül 5,3 milliárd telefont dobnak ki világszerte.

A linzi Johannes Kepler Egyetem kutatói csoportja úgy véli, hogy a gombák rejthetik a megoldást. A Science Advances folyóiratban írták meg, hogy a feldolgozott gombabőrből biológiailag lebomló elektronikai eszközök alapját lehetne létrehozni.

A „MycelioTronics” névre keresztelt eszközök az első lépést jelenthetik a nem lebomló és nehezen újrahasznosítható anyagok cseréje felé, és potenciálisan csökkenthetik az általunk termelt e-hulladék legalább egy részét.

Egy sokoldalú gomba

A kutatás a Ganoderma lucidumra azaz a gyógygombaként is ismert pecsétvisz gombára összpontosított, amely fényes bőrt növeszt, hogy elfedje micéliumát, így megvédje magát a kórokozóktól és más gombák támadásától.
A kutatók eltávolították ezt a bőrt, és rájöttek, hogy az anyag szárítva rugalmas, de ellenáll a magas hőmérsékletnek – ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek jelzik, hogy az anyag alkalmazható az elektronikus áramköröket szigetelő és hűtésére szolgáló eszközökben.
A gomba felhasználásával készült elektronikai készülékek képesek előmozdítani a körkörös gazdaságra való átállást, amely eltávolodik a termelés és fogyasztás „vesz, készít, pazarol” modelljétől. A kutatócsoport úgy véli, hogy a micéliumbőr például mobiltelefonokban való használata jelentősen csökkentheti az e-hulladék felhalmozódását.

Csomagolóanyag is készülhet gomba micéliumból
Csomagolóanyag is készülhet gomba micéliumból
Fotó: wikipedia
A kutatók tanulmánya bemutatja, hogyan lehet a micélium bőrét felhasználni a műanyag polimerek helyettesítésére a nyomtatott áramköri lapok alapjainak megalkotásában. Ezek a táblák jelenleg számos olyan alkatrészből állnak, amelyeket nehéz szétválasztani és újrahasznosítani.

Ezzel szemben a micélium bőréből készült alkatrészek fény és nedvesség hatására lebomlanak, így az újrahasznosítható alkatrészek könnyen szétválaszthatók.
Amikor ezt az anyagot tesztelték, az eredmények majdnem olyan jók voltak, mint a műanyag hordozók használata esetén. Megállapították, hogy az a gomba alapú lap többször is meghajlítható sérülés nélkül – 2000 hajlítás után sem tört el.

Tégla, és műbőr is készülhet gombából

chipeket is forrasztottak már a micélium hordozóra. Azt is bebizonyították, hogy a micéliumbőr felhasználható vezeték nélküli érzékelő eszközök, köztük egy Bluetooth modul táplálására.
A jelenleg folyó kutatások a gombák számos még ismeretlen felhasználási módját próbálják kikísérletezni.

Folynak kutatások a micélium alapú téglákkal az építőiparban, a bőr biológiailag lebomló alternatívájáig, a műanyag csomagolásig, a hungarocell pótlására, és még növényi alapú húsok előállítására is használják a gombákat..

A kutatók először szerint ez az anyag felhasználható lehet az orvosi technológiában, ahol az alkatrészeknek akár egy évig is működniük kell. Más kutatók természetes anyagokkal is kísérleteztek orvosi eszközökben, például implantátumokkal , amelyeket nem kell sebészeti úton eltávolítani, és biztonságosan lebomlanak a szervezetben. Ez az elektronika viszonylag új területe, ahol az alkatrészek egy bizonyos idő elteltével szétesnek, ami megkönnyíti a fenntartható alternatívák tervezését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok – jelezte előadásában Feldman Zsolt csütörtökön, a Komáromban tartott fórumon.

A lucerna mint fehérjeforrás

A Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. és a Debreceni Egyetem 2018-ban kezdett közös kutatást alternatív fehérjeforrások és fehérjetakarmányok előállítására, illetve azt lehetővé tévő újgenerációs technológia kidolgozására. Az öt éves a Protemill-projekt elindításáról, a tervekről és gazdaságossági számításról annak idején lapunk is beszámolt a „Veszteségből fehérjekoncentrátum” című cikkben.

Az Alltech 2023-as Agri-Food-felmérése

Közzétette legutóbbi globális takarmánytermelési felmérésének adatait az Alltech. Az immár tizenkettedszer elkészített, 142 ország több mint 28 ezer takarmánygyárának adatai alapján készült elemzés szerint a jelentős makrogazdasági kihívások ellenére a világ takarmánytermelése 2022-ben gyakorlatilag változatlan volt, 1,266 milliárd tonna, ami alig 0,42 százalékkal marad el a 2021-estől.

Korszerűsítik és újraindítják az erdélyi cukorgyártást

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát - nyilatkozták az Agrointel.ro szakportálnak.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.