Back to top

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Fotó: hba
A meglévő tojásszámláló technológiák 5-20 százalékban pontatlanok lehetnek – mondta el Evan Anderson, az Agrinerds kutatási és technológiai vállalat munkatársa egy idei baromfitechnológiai találkozón –, a piszkos istállókörülmények, vagy a szorosan egymás mellett lévő tojások befolyásolhatják a jelenlegi tojásszámlálók pontosságát.

„Amikor egy gép a valós számnál többnek vagy kevesebbnek számlálja a tojások mennyiségét, a termelők nem tudják, mi történik valójában a gazdaságukban, így nem tudják, hogyan kezeljék a lehetséges problémákat, például a betegségeket” 

Egy új gépilátás-technológia azonban nagyobb pontosságot biztosíthat a tojások szállítószalagon való számlálásakor.

A rendszer több érzékelőt, infravörös fényt és vizuális képalkotó szoftvert használ a tojások megszámlálásához.

Miután a tojásokat a szállítószalagokra gyűjtötték, a rendszer külön sávokra osztja őket a számláláshoz – mondta a szakember. Ezután a tojások áthaladnak egy infravörös sugáron, egy ultrahangos érzékelőn és egy a szállítószalag fölé szerelt kamera alatt, amelyek mindegyike méri a tojások számát.

Amint a tojások áthaladnak a számlálókon, egy központi vezérlő segítségével összehasonlítják a mért értékeket és validálják a mennyiséget. A rendszer a gépi tanulási algoritmusnak köszönhetően 99%-ban pontos.

Fotó: hba

„Úgy tűnik, hogy ha egy számlálóra hagyatkoznak, az problémát jelent a tojástermelők számára” – folytatta Anderson. „A pontosabb számlálás érdekében használunk több számlálót egy sorban, hogy ellenőrizzék az adatokat a pontosabb számlálás érdekében.”

A technológia különböző méretű szállítószalagokhoz is illeszthető, moduláris felépítése pedig megkönnyíti a telepítést és a karbantartást. Saját levegőrendszerrel rendelkezik, amely tisztán tartja az érzékelőket. A beépített önellenőrző mechanizmus csökkentheti az istállóban és a feldolgozó üzemben a hibás számlálást.

Az optikai számlálórendszer képes felismerni a szennyeződéseket, repedéseket és egyéb minőségi problémákat, azonban ennek biztosítása érdekében további tesztekre van szükség. Az Agrinerds termelőket keres, hogy teszteljék vele a rendszert, miközben a fejlesztés tovább folyik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Watt Poultry

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Három perc alatt fel lehet tölteni hígtrágyával

Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat kapott az AgroMashexpón a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. HFW 25 000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya-injektálóval. A Fliegl most is bebizonyította, nemcsak gyártó, hanem fejlesztő vállalat is.

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Schmidt Egontól búcsúzunk

91 éves korában elhunyt Schmidt Egon neves ornitológus, Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, a magyar természetvédelmi ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.

Rövid időn belül megkerülhetetlenné válik a precíziós gazdálkodás

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó és az Agrárközösség Kft. közös szervezésében létrehozott szakmai rendezvényen három gazda példáján keresztül ismerhettük meg, hogyan is kezdődött el gazdaságukban a precíziós átállás, milyen tapasztalatokat szereztek erről mindeddig, sőt még tanácsokkal is ellátták a közönséget.

Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter.