Back to top

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

A Növénynemesítési Emléknapot és Konferenciát (NEK 2022) szervezett a Növénynemesítők Egyesülete, amelynek célja kettős volt. A NEK’ 2022 egyik célja a megemlékezés, az 1822-ben, óvári és szentmiklósi Pongrácz Miklós által írt, és Győrben megjelent, első magyar növénynemesítési könyv 200 éves évfordulójának az ünneplése.

(Illusztráció)
(Illusztráció)

Erre a korszakos jelentőségű, gyakorlati növénynemesítési műre a hazai tudományos élet eddig nem fordított megfelelő figyelmet, hasonlóan Festetics Imre juhtenyésztési munkásságához.

Nem túlzás állítani, hogy a teltvirágú szegfű nemesítésének módszertanát - tízévnyi tapasztalatokra alapozva Pongrácz Miklós olyan színvonalon közölte, némi túlzással - mintha napjainkban készült volna! Tudománytörténeti jelentőségének megfelelően Pongrácz Miklós korát előadások formájában mutatták be, mind hazai, mind nemzetközi kitekintésben.

Fári Miklós, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási Karának professzora egyrészt ismertette a 19. század elején születő biológia és örökléstan korabeli viszonyait tudományos és kultúrtörténeti, valamint politikatörténeti perspektívába ágyazva, másrészt a magyar növénynemesítés, növényörökléstan korai nézeteit a 18. század végétől.

A Pongrácz-mű magyar nyelvű fordítása 2022 nyarán készült el, Tóth Csaba fordításában, amelyet így ünnepélyes formában ismerhettek meg a résztvevők.

Fotó: Rass Krisztina

A NEK’ 2022 másik célja a fenntarthatóságot, továbbá a versenyképes agrobizniszt kiszolgáló

hazai növénybiotechnológia, kertészeti- és szántóföldi növénynemesítés, illetve a vetőmagtermesztés, kutatás-fejlesztés és oktatás mai helyzetének az összefoglaló bemutatása. 

Prof. Matuz János, Gabonakutató Nonprofit Kft. tudományos tanácsadója a szántóföldi növénynemesítésünk történetét mutatta be e a kezdetektől napjainkig , míg Marton Csaba a Martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója a  kukoricanemesítés eredményeinek hatását foglalta össze a hazai kukorica termésátlagok vonatkozásában.  Kiss Erzsébet a növénynemesítés oktatásának helyzetét és kihívásait ismertette, Hegedűs Attila az MTA Kertészeti- és Élelmiszertudományi Bizottságának elnöke a kertészeti nemesítés helyzetéről szólt, Kruppa József professzor, a Kruppa-Mag Kutató Kft vezetője pedig a növénytermesztés biológiai alapjait foglalta össze  különös tekintettel élelmezés biztonságunkra.

 

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Korszerűsítik és újraindítják az erdélyi cukorgyártást

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát - nyilatkozták az Agrointel.ro szakportálnak.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.