Back to top

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A Molecular Psychiatry című szaklapban 2022 októberében megjelent tanulmányban 45, 18 és 59 év közötti felnőttek vettek részt, akik általában rostszegény étrendet fogyasztottak. Minden résztvevő egy dietetikus tanácsadáson vett részt, majd a kutatók két csoportra osztották a résztvevőket, akiket különböző étrendre utasítottak. Az első csoport táplálkozási piramist követő étrendre váltott, a második csoportot pedig arra kérték, hogy "pszichobiotikus étrendet" fogyasszon, amely nagy mennyiségű prebiotikus és fermentált élelmiszert tartalmaz. Dr. John Cryan, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy

kutatócsoportja a "pszichobiotikus étrend" kifejezést azért alkotta meg, hogy a mikrobiótára irányuló, a mentális egészséget támogató beavatkozásokra utaljon.

Eközben a második csoportot kifejezetten arra utasították, hogy tartsák be a napi menüt, amely 2-3 adag erjesztett élelmiszert (például savanyú káposztát, kefirt vagy kombuchát), 5-8 adag gabonát, valamint 6-8 adag prebiotikus rostokban gazdag gyümölcsöt és zöldséget (például almát, banánt, káposztát, póréhagymát és hagymát) tartalmazott. Arra is megkérték őket, hogy hetente 3-4 adag hüvelyest fogyasszanak.

Illusztráció
Illusztráció

Az így kapott eredmények azt mutatták, hogy bár mindkét csoport javulást észlelt az alvás során, a pszichobiotikus étrendet fogyasztó résztvevők azt is tapasztalták, hogy csökkent a stressz mennyisége és intenzitása, ami az adott pillanatban érezhető volt bennük. Ezen túlmenően az érzékelt stressz szintje tovább csökkent, minél szorosabban követte a résztvevő a pszichobiotikus étrendet.

"A tanulmány ígéretes előnyökkel szolgál arra vonatkozóan, hogy a pszichobiotikus étrend mit tehet az emésztéssel és a stresszel kapcsolatban"

- mondja Catherine Gervacio, dietetikus. "A stressz hatással van az emésztés egészségére, és akadályozhatja a stressz és a stresszel kapcsolatos egyéb lehetséges kockázatok leküzdéséhez szükséges tápanyagok hatékony felszívódását. További vizsgálatokra van szükség, de ez újabb bizonyítékot ad arra, hogy a diéta és a táplálkozás milyen nagy szerepet játszik a stressz és az alvás kezelésében."

Illusztráció
Illusztráció

Gervacio megjegyzi, hogy "az embereknek tudniuk kell, hogy minden diétát először alaposan meg kell vizsgálni, hogy az adott személy profitálhat-e belőle - vagy esetleg vannak más diéták, amelyek megfelelnek az egészségügyi adatoknak és a fitneszcéloknak". Gervacio egy példát hoz fel, rámutatva, hogy egy olyan személy, akinek alacsony hisztamin szintű étrendre van szüksége, nem biztos, hogy profitál a pszichobiotikus táplálkozásból, és helyette jól járhat a mediterrán étrenddel.

Ezért hozzáteszi, hogy a legjobb, ha szakértővel beszélünk, mielőtt belevágunk egy diétába.

Ezen túlmenően Gervacio elmondja, hogy további tanulmányokat kell még végezni annak bizonyítására, hogy a probiotikumok valóban jelentősen hozzájárulnak a stresszhez és az alváshoz. De addig is mindenkinek az egészséges táplálkozásra kell összpontosítania, és gyakorolnia kell a stressz elleni küzdelem és a pihentető alvás módjait.

Forrás: 
eatthis.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.