Back to top

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

Birkás Márta: Több törődést érdemelnének a talajaink
Birkás Márta: Több törődést érdemelnének a talajaink
Fotó: viniczai
A talajról először azok a változatos termőhelyek jutnak eszembe, ahol vizsgálatokat végezhettem a gazdálkodókkal sok-sok éven át itthon és az országhatárokon túl -mondta Dr. Birkás Márta. A közös öröm, amikor észleltük a talajok állapotának javulását, az egészségesebb növényeket és a jobb termést.

S természetesen a talaj, a tartamkísérletünkben is, ahol a leromlott szerkezet az ötödik év után minden művelési kezelésben kedvezővé alakult. A gyógyulásban a nedvesség, szerves anyag és szerkezetkímélő művelés segített!

A talajra figyelő gazdálkodók képesek voltak a sokéves szokásokon változtatni, tarlóhántást csak a talaj beázása után, alapművelést pedig a talaj állapotának vizsgálatát követően végeztek.

A talaj morzsás szerkezete az őszi alapművelések után a helyes művelési döntéseket igazolta
A talaj morzsás szerkezete az őszi alapművelések után a helyes művelési döntéseket igazolta
Fotó: Dr. Birkás Márta
Sajnos, ebben az évben is – dacára a tavaszig szinte kiszáradt állapotnak – még mindig túl sokan szántottak a szeptemberi esők előtt vagy után, nem tudva arról, hogy az elmunkálatlan szántásokról egy-két havi vízmennyiség veszhet el. Mivel az időjárás szélsőségesé vált, a korábbi hiedelmeket alaposan át kellene értékelni.

A gyártók széles választékot kínálnak a talajok kímélő műveléséhez. Újításokra azonban a szélsőségek miatt folyamatosan szükség lesz.

Ám az eredmény nemcsak a gépeken fog múlni, hanem azok okos használatán, a jó időzítésen, a talaj adott állapotához és az időjárási körülményekhez szabott technológia alkalmazásán. Nemcsak a gyártóknak, hanem a gazdálkodóknak is okosan kell felelni a folyamatos kihívásokra. A lezáratlanul hagyott szeptemberi és októberi szántások nagy száma sajnos azt mutatja, hogy a hiedelmek erősebbek az okos döntéseknél.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/48 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Magyarország gyomtérképe, avagy miként változott a fajok jelentősége

„Több, mint hatvan szakember vett részt a Hatodik Országos Gyomfelvételezés munkájában, ahol az őszi búza és a kukorica legfontosabb gyomnövényeit vették számba”- magyarázta Novák Róbert, a Nébih gyombiológiai szakértője a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén. A szakember elmondta, a XX. században három radikális változás is bekövetkezett a mezőgazdasági tulajdonviszonyokban.

Vége a csapadékos, nagyon enyhe időszaknak

A karácsonytól a hét elejéig tartott csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak során az országban sokfelé két-háromszor több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál. A talajok felső egy méteres rétege telítetté vált, az Alföldön nagy területen áll a víz a földeken, ugyanakkor lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is.

Aki ezt kihagyja, az lemond az agrártámogatások 15%-áról

Mikrobiológiai termékek az AÖP támogatásban címmel kerekasztal beszélgetést szervezett a Magyar Talajvédelmi Baktérium – gyártók és – forgalmazók Szakmai Szövetsége. Az AGROmashEXPO-n megrendezett fórumon szó volt az Agrár Ökológiai Program (AÖP) céljairól és a felhasználható mikrobiológiai termékek sokféleségéről.

Kína szójababimportja 2030-ra várhatóan lecsökken

Egy új Rabobank-jelentés előrejelzése szerint Kína szójababimportja a következő években lelassul, és végül 2030-ig csökkenni is fog. Ennek az az oka, hogy lelassul az ország állattenyésztésének a növekedése, folyamatosan javulnak a gazdálkodási gyakorlatok, és ami még fontosabb, országszerte elterjed az alacsony szójatartalmú takarmányok alkalmazása.

Tizenhét ország fiatal gazdái találkoztak Berlinben

A berlini Zöld Hét keretében tartott agrár-élelmezési világfórumon globális fiatalgazda-találkozót is szervezett a házigazda ország agrárminisztériuma. Tizenhét országból érkeztek fiatalok, hogy ugyanazokról a kérdésekről cseréljenek eszmét, mint az agrárminiszterek. Első ízben képviseltette magát hivatalosan a La Via Campesina.

Európában kedvező időjárással kezdődött az év az őszi vetések számára

Kedvező időjárással kezdődött az év Európában az őszi vetések számára, a szokatlanul enyhe idő azonban problémákat okozhat a következő hónapokban - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden, nemzetközi agrometeorológiai elemzésében.