Back to top

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Megváltozik az elektromos mező

Az illat és szín mellett a virágot körülvevő elektromos tél is fontos támpont a beporzóknak
Az illat és szín mellett a virágot körülvevő elektromos tél is fontos támpont a beporzóknak
Fotó: wikipedia
A sciencedaily.com írt róla, hogy a Bristoli Egyetem kutatói megállapították, hogy a beporzók kisebb valószínűséggel landolnak a műtrágyával vagy növényvédő szerekkel permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait.

A tanulmány azt mutatja, hogy a vegyszeres permetezések az expozíció után akár 25 percig is megváltoztatják a virágok körüli elektromos mezőt. Ez a hatás lényegesen tovább tart, mint a természetes, például a szél okozta ingadozások, és a méhek táplálkozási erőfeszítésének csökkenését okozza a természetben.

Műtrágya és növényvédő szer: az előny mellett hátránya is van

Dr. Ellard Hunting, a Bristoli Biológiai Tudományok Iskolájának oktatója és csapata megállapította, hogy a műtrágyák nem befolyásolják a látást és a szaglást, és a virágok elektromos manipulálásával igyekeztek utánozni a szántóföldön a műtrágyák és peszticidek által okozott elektromos változásokat. Ez azt mutatta, hogy a poszméhek képesek voltak észlelni és megkülönböztetni a vegyszerek által okozott kicsi és dinamikus elektromos térelváltozásokat.

Dr. Ellard Hunting elmondta: „Tudjuk, hogy a vegyszerek mérgezőek, de keveset tudunk arról, hogyan befolyásolják a növények és a beporzók közötti közvetlen kölcsönhatást. A virágok számos jelzést tartalmaznak, amelyek vonzzák a méheket, hogy elősegítsék a táplálkozást és a beporzást.

A méhek például olyan jelzéseket figyelnek, mint a virág illata és a színe, de elektromos mezőket is használnak a növények azonosítására. Nagy probléma tehát az, hogy az agrokémiai alkalmazások torzíthatják a virágjelzéseket, és megváltoztathatják a beporzók, például a méhek viselkedését."

A műtrágya kijuttatás rövid időre zavart okoz a rovarok tevékenységében
A műtrágya kijuttatás rövid időre zavart okoz a rovarok tevékenységében
Fotó: wikipedia
A környezetet szennyező anyagok is hatással vannak

Ezenkívül számos más levegőben lévő részecskék, például nanorészecskék, kipufogógázok, nano-műanyagok és vírusrészecskék hasonló hatást fejtenek ki, amelyek a környezetben gyakorlatilag mindenhol előforduló elektromos mezőket használó organizmusok széles körét érintik.

Az is eredmény, ha már ismerjük a problémát

A tanulmány társszerzője Sam England kifejtette: „A kutatás eredményét az teszi fontossá, hogy ez az első ismert példa arra, hogy az antropogén "zaj" megzavarja a szárazföldi állatok elektromos érzékelését. Ez olyan, mint a motorcsónak zaja, amely akadályozza a halak azon képességét, hogy észleljék ragadozóikat, vagy a mesterséges fény éjszaka, amely megzavarja a lepkéket, a műtrágyák pedig zajforrást jelentenek a méheknek, akik megpróbálják érzékelni a virágok elektromos jeleit."

"Ez is mutatja, hogy az emberi tevékenység milyen sokrétű módon hat negatívan a természeti világra, ami meglehetősen lehangolónak tűnhet, de remélhetőleg lehetővé teszi, hogy olyan megoldásokat vezessünk be vagy találjunk ki, amelyek megakadályozzák ezen vegyszerek méhekre gyakorolt ​​káros hatásait."
 
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Február 2.: a vizes élőhelyek világnapja

Bár kevesen tudják, de február másodika a vizes élőhelyek világnapja. Ez 1971. óta van így, annak emlékére, hogy ezen a napon kötöttek nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért. Idén, 2023-ban ráadásul, pont egy vízi élőhelyi madár, a nádasokban, gyékényesekben élő barkós cinege lett az év madara.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!