Back to top

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

Az egyszer használatos poharak alternatíváiként vezették be a "repoharakat"; cél, hogy tényleg környezetbarátabb legyen a rendszer
Az egyszer használatos poharak alternatíváiként vezették be a "repoharakat"; cél, hogy tényleg környezetbarátabb legyen a rendszer
Fotó: Pixabay
Azzal a céllal állított össze kérdéssort a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület, hogy feltérképezze a „repoharakkal”, azaz a rendezvénykörnyezetben használt erős falú újrahasználható poharakkal kapcsolatos fogyasztói magatartást és elvárásokat.

Az eredményeket a szakértők beépítik majd a szektor számára készülő ajánláscsomagjukba,

amelyet a jogalkotókkal is megosztanak. Cél, hogy a rendszer betöltse az eredetileg neki szánt funkciót.

A BKIK és a Zöld Követ Egyesület közös munkacsoportjának álláspontja szerint a jelenlegi rendszer átláthatatlan – ezt kívánják alátámasztani a kérdőívvel –, ezért egy olyan új folyamatot kell kialakítani, amelynek végén a fogyasztó visszakaphatja a betétdíjat, de a visszaváltóhelyeken ez nem keletkeztet veszteséget. Egy új, fenntarthatóbb és igazságosabb repohár-rendszerben a környezetvédelmi szempontoknak és a fogyasztói igényeknek is szerepet kell kapniuk, állítják.

A repohár-szabályozás mielőbbi módosítására azért is szükség van, mert 2023. január 1-jétől tilos lesz az egyszer használatos műanyag poharak használata.

A december 11-ig kitölthető kérdőívben az alapadatokon túl egyebek között olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy milyen típusú helyeken szoktunk repohárral találkozni; mennyire tartjuk fontosnak a repoharat használó helyszínek közötti átjárhatóságot; tapasztalatunk szerint hosszabb lesz-e a sor ott, ahol visszaváltják a repoharakat; nehézkesnek tartjuk-e, hogy magunknál kell hordani a poharat vagy a tokeneket (adott esetben több helyszín többféle tokenjét); valamint, hogy jellemzően mi szokott történni a repoharunkkal az aznapi utolsó fogyasztás után, és hogy ha bármilyen okból maradt nálunk repohár és/vagy token, azt mekkora eséllyel akarjuk/tudjuk felhasználni legközelebb ugyanott vagy máshol.

A kérdőív végén néhány konkrét ötlettel kapcsolatban is megkérdezik a kitöltők véleményét, így egyebek között egy leendő repohárautomatáról, illetve a már létező és továbbfejlesztés előtt álló RevoToken applikációról.

 

A kérdőív itt tölthető ki.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására, amely munka a következő ciklusban a Környezeti és energiahatékonysági operatív program Plusz 42 milliárd forintos keretéből folytatódhat - mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a balatoni vizes élőhely-rekonstrukciók projektzáró ünnepségén csütörtökön Fonyódon.

Horvátországban egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezik

Egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezi a legnagyobb francia zöldenergia-termelő cég horvátországi leányvállalata, a Neoen Renewables Croatia a Zárához (Zadar) közeli Policnik járásban - közölte a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.

Átadták az Európai hulladékcsökkentési hét díjait

Az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte az átállást a körforgásos gazdaságra az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára Szentendrén, ahol átadta a 2022-es Európai hulladékcsökkentési hét elismeréseit.