Back to top

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A Nosema ceranae kisspórás egysejtű, eredetileg az ázsiai mézelő méhen (Apis cerana) fedezték fel, később megállapították, hogy kereszteződött a fertőzés, és a nyugati mézelő méhet (Apis mellifera) is megfertőzte. E felfedezést követően sok vizsgálat igyekezett meghatározni a kórokozó hatását az
A. melliferára. A nozéma a méhcsalád valamennyi egyedét megfertőzheti: a dolgozókat, heréket és az anyát. Első alkalommal a kórokozó hatását csak dolgozóméhekre vizsgálták, annak ellenére, hogy az anya jelentősége az elsődleges.

A korábbi vizsgálatok megmutatták, hogy a N. ceranae energiastresszt okoz a méheknél, valamint csökkenti a méhek zsírszövetének tömegét, emiatt valószínű, hogy az anya is megfertőződik, és elveszíti zsírszövetének jelentős készletét.

Habár az anya és a dolgozók genetikai származása ugyanaz, de a dolgozók másként reagálnak a N. ceranae-ra.

A francia nemzeti egyetem (French National Institute for Agriculture, Food and Environment – INRAE, Paris) kutatócsoportja YVES LE CONTE vezetésével elemezte a N. ceranae hatását az anya fiziológiájára. Felfedezték, hogy a N. ceranae okozta fertőzés nem volt hatással a test zsírtartalmára (energiakészlet-mutató), de megváltoztatta a vitalitás titerjét (termékenység- és élethosszmutató) és a teljes antioxidatív és mandibuláris (rágótövi) anyaferomon-termelés kapacitását. Meglepő, hogy mindez jelentősen megemelkedett a N. ceranae-val fertőzött anyánál. Az energiastressz és a mandibuláris anyaferomon-termelődés változása hatással van az anya és a dolgozók kapcsolatára is.

Azok az anyák, amelyek kevesebb mandibuláris anyaterméket termelnek, vonzóbbak a kísérő- és a dajkaméhek számára, mint azok, amelyek több ilyen illatanyagot termelnek.

Ez azt jelenti, hogy ilyen fiziológiai változások hatással lehetnek az anya egészségére, ami a feromontermelődés változásához, illetve nozémás csendes anyaváltáshoz vezethet, amikor az anya N. ceranae-val fertőződik meg.

(Forrás: Alaux C et al. Pathological effects of the microsporidium Nosema ceranae on honey bee queen physiology (Apis mellifera) Journal of Invertebrate Pathology 2011; 106(3): 380–5. DOI: 10.1016/j.jip.2010.12.005.)

A fiasítás meszesedése „lázat” okoz a méheknél

Köztudott, hogy a mézelő méhek (Apis mellifera) magas (megemelt) hőmérsékletet tartanak fenn a fészek belsejében, hogy gyorsítsák a fiasításuk fejlődését, valamint elősegítsék a kórokozókkal szembeni védelmet. A fészek környékén, illetve a fészekben 33–36 °C-os meleg van. SEELEY és munkatársai (2000) bizonyították a fészek megemelt hőmérsékletének kiegészítő védelmi szerepét: a mézelő méhek megemelik a fészek hőmérsékletét, mintegy a család válaszaként a hőre érzékeny Ascosphaera apis gombafertőzésre, vagyis a család „belázasodik”.

Ez a válasz még az álcák pusztulása előtt bekövetkezik, ami azt sugallja, hogy a dolgozók érzékelik a fertőzést már a tünetek láthatóvá válása előtt, illetve az álca egyértelmű módon mutatja a kórokozó jelenlétét. Ez a válasz hatásos példája az összetartás evolúciójának e szuperszervezetnél és más élőlényeknél, amelyek képesek „lázasak” lenni.

Ezt a megállapítást kísérlettel bizonyították, mégpedig úgy, hogy mesterségesen megfertőzték Ascosphaera apis gombával a méhcsaládot. A fiasítás lépjeinek hőmérsékletét rögzítették kezelés előtt, alatt és után. A kezelés előtti időszakban, az első tíz napon nem etették a méhcsaládot, majd a következő öt napon szirupot adtak nekik. A kezelés alatti időszakban két napon keresztül olyan cukoroldattal etették őket, amely mumifikálódott álcákat tartalmazott, ily módon fertőzték meg a méhcsaládot. A kezelés utáni időszakban a méhcsaládokat nem etették sziruppal, a kísérlet harminc napig tartott.

A hőmérséklet a fiasításos kereteken jelentősen magasabb volt a kezelés ideje alatt, mint annak kezdete előtt, de nem volt jelentősebb különbség a kezelés előtti és utáni hőmérsékletek között. Az Ascosphaera apis gomba hőérzékeny, a szaporodáshoz és a fertőzéshez alacsonyabb hőmérsékletet igényel a fiasításban. A gomba jelenlétére válaszként a méhek a repülőizmaik mozgatásával növelik a fiasításban a hőmérsékletet.

A tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy a méhek ily módon védekeznek az álcák megbetegedése ellen. Látható, hogy a méhek időben érzékelik a fertőzést, és megkezdik a védekezést már az előtt, hogy tünetek jelentkeznének, habár nincs kizárva a lehetősége annak, hogy az álcák jelzik valamiképpen a gombafertőzést. Mindenesetre a méhek időben érzékelik a fertőzést, ami kiváltja náluk a megfelelő „lázas” választ.

(Forrás: Starks PT, Blackie CA, Seeley T Fever in honeybee colonies, Naturwissenschaften 2000; 87: 229–231. DOI: 10.1007/s001140050709.)

A Srpski pčelarban megjelent írásokat Kővágó Károly adta közre

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2022/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Schmidt Egontól búcsúzunk

91 éves korában elhunyt Schmidt Egon neves ornitológus, Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, a magyar természetvédelmi ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket, amelyekkel a lakosság is sokat tehet a beporzó rovarok védelméért - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter.

Tartós várat hígtrágyából

Nyereséget teremteni lenézett dolgokból. Így lehetne összegezni az Agro-Ferr Kft. és az Agrostar Kft. gyakorlati tapasztalatait, amikre nagyrészt már megvalósított beruházásaik során tettek szert. A Békés megyei Kisdombegyházán található cégek mintegy 3 ezer hektáron gazdálkodnak Magyarországon, további 2 ezer hektáron pedig kommersz terméket állítanak elő Arad mellett.

A méhész is vállalkozó 6.

Ha vállalkozók vagyunk, tudnunk kell, honnan származik a bevételünk. Ez a méhészetben sok esetben meglepően egyszerű, hiszen legtöbbünk csak három fajtamézet termel. Ebben az esetben, ha termelő méhcsaládjaink számát megszorozzuk a megtermelt fajtamézek családonként pergetett átlagával, megkapjuk, mennyi mézet termeltünk. Ha ezt megszorozzuk a felvásárlási árral, megkapjuk a bevételünket.