Back to top

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

mate_dijatado.jpg

Fotó: Balázs Gusztáv
A világjárvány és az orosz-ukrán válság okozta világgazdasági hatások is igazolták, hogy a hazai mezőgazdaságban a hatékonyság javítása céljából minél előbb széles körben kell alkalmazni a precíziós és digitális eszközöket, valamint át kell térni az adatalapú döntéshozásra. Ezt segíti elő

a Digitális Agrárakadémia is, melynek legfőbb célja a precíziós technológiák használatának elterjesztése, valamint a termelők felkészítése a precíziós agrármegoldások, a helyspecifikus eszközök és szolgáltatások felhasználására.

December 5-én a Digitális Agrárakadémia konzorciuma – azaz a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a Széchenyi Egyetem és a Digitális Jólét Nonprofit Kft. – nevében ismerték el azokat a gazdálkodókat, akik folyamatosan fejlesztve, kísérletezve, gondolkodva törekednek a helyspecifikus, adatalapú gazdálkodásra és a magyar mezőgazdaság fejlesztésére.

daa-dijatado2-jakab-istvan_1.jpg

Fotó: Balázs Gusztáv
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke a Szent István Campuson lezajlott díjátadón hangsúlyozta, a mezőgazdaságban nincs annál fontosabb téma, mint a digitalizáció és az újszerű gazdálkodási módok alkalmazása, terjesztése. A mai díjátadó pedig azt jelzi, hogy

már nemcsak beszélünk ezekről, hanem a munka már folyik, méghozzá jól szervezetten és nagyon magas színvonalon, a teljes Kárpát-medence területén.

gyuricza.jpg

Fotó: Balázs Gusztáv
Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora kiemelte, az agrárium egy olyan dinamikusan fejlődő terület, amelyben csak szoros összefogásban tudunk versenyképesek és hosszútávon fenntarthatóak maradni. A közös munka az oktatásnál, a kutatásnál és a tudásátadásnál kezdődik, melyben azokkal a gazdákkal is szorosan együtt kell működni, akik a legmodernebb technológiákat a gyakorlatban alkalmazzák.

Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora az ünnepségen rámutatott, minőségi és mennyiségi termelést ma a precíziós gazdálkodás nélkül nem lehet végezni, hiszen nincs elegendő munkaerő, az igények pedig rendkívüli ütemben nőnek. Ily módon óriási szükség van az új generációra és azokra a díjazott gazdaságokra, akik a gazdáknak be tudják mutatni e technológiák működését.

daa-dijatado1_1.jpg

Fotó: Balázs Gusztáv

Digitális Bemutató Gazdaság Díjat nyert el:

Abonyi Ferenc

Agro-Tár Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.

Agrospol Hontianske Nemce

Cilip Árpád

Dravá Frucht Kft.

Garden Proiect SRL

Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség

Ikladi Mezőgazdasági Szövetkezet

Kossuth Mezőgazdasági Kft.

Kossuth 2006 Mezőgazdasági Termelő Zrt.

Kuspermező Kft.

Kuzsmiczki Szilárd

MATE Nonprofit Kft.

Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány

Sicland Coop Mezőgazdasági Szövetkezet

Forrás: 
MATE közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Csak az a vízmennyiség adható át, amely nem szükséges a magyar területen

Erről tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, miután megkérdeztük, mi a véleményük a Duna Charta januárban nyilvánosságra hozott közleményéről, amiben az osztrák mezőgazdaság Szigetközből származó vízellátása ellen tiltakozik.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!