Back to top

A méhészeti ágazat változásai

A magyar agrárium egyik nemzetközi jelentőségű, kiváló termékeket előállító, nagy szaktudást és sok élőmunkát igénylő ágazata a méhészet. Az elmúlt évtizedben számos intézkedés segítette a méhészetet, amivel a magyar méhészek versenyképessége erősödhetett.

Az Európai Unióhoz való 2004-es csatlakozástól kezdve a méhészeti ágazat támogatása a nemzeti forrásból finanszírozott jogcímek mellett 3 éves nemzeti programok keretében történt, 50-50 százalékos uniós és hazai társfinanszírozás formájában. Az EU által támogatott méhészeti nemzeti programok 2022. december 31-én lezárulnak, a továbbiakban a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv ágazati intézkedései között kap támogatást a méhészet.

Az ágazati támogatások 50-50 százalékos uniós és hazai társfinanszírozása a következő időszakban is fennmarad.

Jó hír, hogy 2021. június 9-ei 2021/974 végrehajtási határozatában az Európai Bizottság a méhészeti nemzeti programok 2021-es és 2022-es méhészeti évekre nyújtott uniós hozzájárulásának összegét 4 271 227 euróra emelte a 2020-as 3,12033 millió euróról.

Az Európai Parlament és Tanács (EU) 2021/2115 rendeletének X. melléklete szerint a 2023–2027. évekre is biztosítva van ez az éves összeg uniós támogatásként, így a következő öt évben a méhészeti ágazat mintegy 42,7 millió euró támogatáshoz jut a szektorális támogatás keretében, a hazai forrással együtt. Komoly tárgyalási eredmény, hogy a méhészeti program korábbi támogatási jogcímeinek a többsége megmaradt a hazai KAP Stratégiai Tervben. Ugyanakkor van néhány, amit nem tudtunk elfogadtatni, vagyis nem fognak szerepelni az ágazat támogatásai között.

E támogatási jogcímek kiesését ellensúlyozza, hogy a KAP Stratégia Terv egyéb intézkedései keretében új támogatási lehetőségek válnak elérhetővé a méhészek számára, és hogy emellett a hazai forrásból finanszírozott csekély összegű támogatások is rendelkezésükre állnak.

Valamennyi lehetőséget figyelembe véve az öt év alatt a méhészetbe áramló támogatások összege meghaladja az 50 millió eurót, vagyis az évi 10 millió eurót.

A magyar KAP Stratégiai Terv az ágazati intézkedések keretében vissza nem térítendő támogatást biztosít az igazolt költségek 50-100 százalékára, vagy konkrét összeg megállapítása mellett történik a támogatás folyósítása a jogosultaknak. A támogatások három nagy csoportra oszthatók: 1) méhészeti tudásátadás és technikai segítségnyújtás támogatása, 2) a méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztése és 3) méhészeti mar­keting.

Méhészeti tudásátadás és technikai segítségnyújtás

- képzés és képzésszervezés

- személyi és adminisztrációs költségek

- előadói díjak

- szakirodalom és szaklap, szakfilm készítése és terjesztése

- szakmai rendezvény és tanulmányút

- szaktanácsadás és szolgáltatás

A méhészet ágazati támogatásai nagy­részt a nemzeti méhészeti program támogatási jogcímeinek felelnek meg, de némely korábbi jogcím nem támogatható többé, például a működési és a csomagolási költségek.

A hazai KAP Stratégiai Terv ágazati intézkedései keretében ugyanakkor új források állnak rendelkezésre állatjólléti fejlesztésre, kisüzemek fejlesztésére és tudományos tevékenység támogatására.

Az európai uniós támogatások mellett mintegy 1 milliárd forint megmarad hazai forrásból finanszírozott csekély összegű támogatásként méhészeti járművek fenntartására és a méhcsaládok egészségi állapotának megőrzésére.

Méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztése

  • Eszközfejlesztés:

– méz és méhészeti termékek termeléséhez, kinyeréséhez, tárolásához, kiszereléséhez szükséges új eszközök, segédeszközök, gépek, berendezések

– öntőforma

– alternatív védekezéshez higiénikus aljak

– preventív védekezéshez kaptár-, keretléc- és lépcsere, ózongenerátor, méhlegelő

  • Méhész szervezetek fejlesztése:

– irodatechnika

  • Genetikai állomány fejlesztése:

– méhanya, anyabölcső

  • Vándorlás fejlesztése

– vándorlást elősegítő eszközök

– vándorméhészkedéshez használt speciális vontatott kocsik lízingje, bérlete

– gépjárműbérlés

  • Méhegészségügy fejlesztése

– engedélyezett gyógyszerek, gyógyhatású készítmények és vivőanyagok

– kijuttatáshoz szükséges eszközök, felszerelések

A 2023–2027 közötti Közös Agrárpolitika programja 2023. január 1-jén kezdődik, az éves program minden év december 31-éig tart. Csakhogy a nemzeti méhészeti program 2022. július 31-vel lezárult.

A 2022. augusztus 1. és december 31. közötti átmeneti időszakban a KAP 2023-as költségkerete használható. A zökkenőmentes átmenet érdekében az átmeneti időszak támogatásaira 689,2 ezer eurót különített el az illetékes minisztérium a 4,271 millió eurós 2023-as támogatási keretből.

Méhészeti marketing

- monitoring, marketing és promóciós költségek

- adminisztratív költségek

- vizsgálatok és közzététel költségei

Kecskés Lajos

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Csak az a vízmennyiség adható át, amely nem szükséges a magyar területen

Erről tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, miután megkérdeztük, mi a véleményük a Duna Charta januárban nyilvánosságra hozott közleményéről, amiben az osztrák mezőgazdaság Szigetközből származó vízellátása ellen tiltakozik.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.

Rövid időn belül megkerülhetetlenné válik a precíziós gazdálkodás

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó és az Agrárközösség Kft. közös szervezésében létrehozott szakmai rendezvényen három gazda példáján keresztül ismerhettük meg, hogyan is kezdődött el gazdaságukban a precíziós átállás, milyen tapasztalatokat szereztek erről mindeddig, sőt még tanácsokkal is ellátták a közönséget.

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket, amelyekkel a lakosság is sokat tehet a beporzó rovarok védelméért - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).