Back to top

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

„A talajon nem állunk, hanem élünk is”, ezzel a Dr. Stefanovits Pál idézettel köszöntötte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a talajszelvény átadásának eseményéül szolgáló, Magyarország Talaja 2022 szakmai konferenciát.

Dr. Dobos Endre a Magyar Talajtani Társaság elnöke hagyományteremtő céllal átadja az év talajának szelvényét Feldman Zsolt államtitkárnak. Cél, hogy az agrárminisztérium épületében kialakításra kerüljön hazánk jellemző talajait bemutató tárlat.
Dr. Dobos Endre a Magyar Talajtani Társaság elnöke hagyományteremtő céllal átadja az év talajának szelvényét Feldman Zsolt államtitkárnak. Cél, hogy az agrárminisztérium épületében kialakításra kerüljön hazánk jellemző talajait bemutató tárlat.
Fotó: Pelsőczy Csaba/Agrárminisztérium

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy az ENSZ 68. Közgyűlése 2013-ban nyilvánította december 5-ét a talaj világnapjának. Hangsúlyozta,

az egészséges talaj az, amiben élet van, egy marék talajban pedig több élőlény van, mint amennyi ember él a földön.

A megfelelő mennyiségű, egészséges és jó minőségű élelmiszertermelés alapja a termőföld. Az egészséges talaj azonban nemcsak az élelmezésbiztonságot, hanem a környezet- és klímavédelmet is szolgálja, hiszen szénmegkötő és tisztítóképessége is kiemelkedő, ami kihat az élet minőségére is.

Hazánkban a termőföld, a talaj rendkívül fontos környezeti erőforrás és egyben gazdasági tényező. Magyarország földterületének csaknem 54 százaléka mezőgazdasági hasznosítás alatt áll.

Az egy főre jutó mezőgazdasági terület 0,50 hektár/fő, ami uniós és világviszonylatban is magasnak számít.

Fotó: Pixabay
Hazánk az uniós tagállamok között a hatodik, míg a világon a huszadik helyet foglalja el az egy főre jutó szántóterület tekintetében. Feldman Zsolt szerint jóval több lehetősége van a gazdáknak, hogy megismerjék a talajt, amin gazdálkodnak, ugyanis sokkal több információ áll a rendelkezésükre.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a hazai agrárpolitika kiemelten kezeli a talajjavítás és a fenntartható talajművelés kérdését.

A kormány 2021-ben fogadta el a Talajvédelmi Cselekvési Tervet, amely a közös felelősségre épít és az utólag büntető hatósági munkáról a megelőző tudásmegosztó talajvédelemre helyezi a hangsúlyt.

Feldman Zsolt kitért arra is, hogy Magyarország Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervének elfogadásával a 2027-ig terjedő időszak agrártámogatási keretei számos olyan intézkedést tartalmaznak, amelyek a talajállapot javítására ösztönzik a magyar termelőket.

A szakmai konferencián Frizon-Somogyi Orsolya osztályvezető-helyettes ismertette az uniós szakpolitikai célokat. Elmondta, hogy az Európai Unió 5 missziót, olyan küldetést határozott meg, amelyeket kiemelten fontosnak tart az elkövetkezendő években. Ilyen például a rák elleni küzdelem, az alkalmazkodás az éghajlati változásokhoz és a talajvédelem is. A missziókra külön forrás áll rendelkezésre, összesen 5,3 milliárd euró keretéig. Ennek arányos része jut talajvédelemre. Például az unió területén 100, így hazánkban is néhány olyan hálózat kerül kialakításra, ahol 10-20 tipikusnak mondható termőföld típuson gazdálkodó területén talajvédelmi kutatások folynak majd. Ezek közül a legpéldaértékűbbek egyfajta bemutatóként, vagy referenciaként szolgálhatnak a gazdatársadalom számára. Uniós elnevezése ezeknek a területeknek a „living labs” és a „lighthouses” lett. Az ehhez kapcsolódó EU-s pályázat január 17-én kerül meghirdetésre. A pályázatot komplex hálózatokra lehet beadni, így a Magyar Talajtani Társaság és annak több tagja is elkezdte már a téma iránt érdeklődő növénytermesztő gazdák és talajtani műhelyek felkeresését.

Juhász Anikó helyettes államtitkár a hazai szakpolitikai célok és az új közös agrárpolitika (KAP) intézkedései mellett beszélt arról is, hogy

a falugazdász hálózat lesz a gazdák segítségére az új szabályok - többek között a talajt is érintő - kérdéseinek megválaszolására.

Fontosnak nevezte a talajjal foglakozó kutatóintézetek és az agrárminisztérium közötti együttműködést annak érdekében is, hogy a KAP-ban meghatározott célok elérése valóban mérhető módon megtörténjen. Mint hangsúlyozta, minden kutatás annyit ér amennyit a gazdák abból hasznosítanak, ezért nagyon fontos az ismeretek és a jó példák bemutatása.

A szakmai konferencia lehetőséget adott a hazai talajtani műhelyek rövid bemutatkozásának és a Magyar Talajtani Társaság szakmai koordinációs tevékenységének megismerésére. Dr. Dobos Endre a társaság elnökének előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a talajok védelme, a gazdálkodás kitettségének csökkentése a jelen feladata. Mint fogalmazott

csak azt tiszteljük és szeretjük, amit ismerünk. Minél többet tudunk valamiről, annál közelebb kerülünk hozzá. A megismerés elfogadást és alkalmazkodást is jelent. Ezért fontos a talajok megismerése.

Akár műholdfelvételekkel, akár talajszelvényekkel is jól szemléltethető a talajok leromlott állapota. Tapasztalata szerint egyre több gazda ismeri föl ennek jelentőségét, de még mindig nem a többség. Ami lefordítva azt jelenti, hogy még mindig többen vannak, akik nem megfelelő agrotechnikával gazdálkodva egyre gyengébb minőségű talajokon termesztenek. A Magyar Talajtani Társaság célja, hogy ezen változtasson és ehhez a feladatához szívesen fogadja tagjai közé azokat a gazdákat és vállalatokat, akik hasonlóan elkötelezettek a talajok védelme iránt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására, amely munka a következő ciklusban a Környezeti és energiahatékonysági operatív program Plusz 42 milliárd forintos keretéből folytatódhat - mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a balatoni vizes élőhely-rekonstrukciók projektzáró ünnepségén csütörtökön Fonyódon.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Mire érdemes költeni pénzt és figyelmet?

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. tizenharmadik Agrármarketing és -médianapja volt. A január 25-ei konferencián telt ház előtt ismertették a legfrissebb médiafogyasztási trendeket a piac elismert szakértői.