A Harvard T.H. Chan School of Public Health szerint a zöldségek segíthetnek a vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében, támogathatják a rák megelőzését, hozzájárulhatnak a fogyókúrás céljaink elérésében és még számtalan jótékony hatással rendelkeznek.
Nagyon sok módszer létezik a zöldség elkészítésére, akár melegen, hidegen, párolva, blansírozva, grillezve, nyersen, salátában vagy akár hamburgerben is fogyaszthatjuk.
Általában sós, fűszeres hozzávalóként gondolunk rájuk, de a zöldségek édesítése egyedi hangulatot kölcsönözhet nekik, ami tökéletes egy ünnepi köretnek, vagy meggyőzhetjük a válogatós gyereket, hogy több zöldséget egyen. A sült zöldségek édesebbé tételének egyik egyszerű módja a vanília kivonat felhasználása a főzés során.
A vanília kivonat extra édességet ad a karamellizált zöldségeknek
A vanília kivonat egy gyakori gasztronómiai alapanyag, amelyet általában desszertek sütéséhez használnak. A Taste of Home szerint azonban a vanília kivonat segít fokozni a karamellizációs folyamatot, ha zöldségeket sütünk a sütőben. Amikor a zöldségekben természetesen előforduló cukrokat magas hőnek tesszük ki, a cukor barnulni és karamellizálódni kezd, és édes ízt kölcsönöz az ételnek. Bár a karamellizáció folyamata a zöldségek sütésekor természetesen megy végbe, a Taste of Home szerint vanília kivonat hozzáadásával elmélyíthetjük a zöldségek szerves édességét, és még ropogósabbá tehetjük őket.
Ugyanis nagy mennyiségű gyulladáscsökkentő antioxidánsokat tartalmaz, mely jótékony hatással lehet az agy egészségére, miközben csökkentjük a hozzáadott cukorbevitelt. Ha nincs kéznél vanília kivonat helyettesíthetjük mézzel, juharsziruppal vagy akár mandulakivonattal is.