0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Kert a tűzoltóállomás tetején

A német Épületzöldítők Szövetségének tagjai elsöprő többséggel szavazták meg a 2022-es év zöldtetőjét, amit az egyesület egyik tagja, a Paul Bauder GmbH & Co. KG tervezőiroda álmodott és valósított meg a karlsruhei tűzoltóállomás járműcsarnoka felett.

A 4000 négyzetméteres többfunkciós tetőkert az ott dolgozók számára változatos kikapcsolódást nyújt, miközben fontos szerepet tölt be a csapadékvíz- gazdálkodásban is: szivacsként szívja fel a lezúduló esővizet, majd azt egyenletesen elvezeti.

Az Épületzöldítők Szövetsége (BuGG) 2001 óta minden évben megválasztja az év zöldtetőjét, illetve megnevezi a legkiválóbb homlokzati és beltéri zöldítési beruházásokat is. A BuGG-tagok javasolják, nevezik be a pályaműveket, majd ezt követően jellemzően közgyűlésen vagy szakmai rendezvényen szavaznak a nyertesről, de olyan is előfordult már, hogy online szavazással döntöttek a legjobb alkotásról. Idén ez utóbbi történt.

Karlsruhe tűzoltóállomásának tetőkertje mintaértékű munka, amely világosan megmutatja, milyennek is kell lennie manapság egy tetőn létrehozott zöldfelületnek: széles körűen hasz­nálható és minden szempontból jól hasznosul.

A sportpályától kezdve a napelemrendszeren keresztül a rengeteg zöld növényig mind-mind ezt a célt szolgálja, arról nem is beszélve, hogy a kert a csapadékvíz-gazdálkodásban is nélkülözhetetlen szerepet tölt be, fogalmazott Tim Bauder, a Paul Bauder GmbH & Co. KG három ügyvezető igazgatójának egyike. A szakember szerint a helyesen használt tető biztonságos tetőszerkezetet igényel. A tervezők a BauderGREEN zöldtetőrendszerekkel valósították meg ezt az egyedülálló és hasznos tetőkertet.

Az tűzoltóállomást tavaly adták át. Az összesen 6630 négyzetméternyi tetőterület szíve és lelke a járműcsarnok felett elterülő 4000 négyzetméteres többfunkciós kert. A különböző Bauder­GREEN zöldtetőrendszerekkel ellátott, kiterjedt és intenzív növényzettel, sétányokkal és ülőalkalmatosságokkal, petanque-pályával és konyhakerttel is gazdagított zöldfelület pihenésre és a dolgozók aktív kikapcsolódására egyaránt alkalmas.

Az extenzív zöldítéstől az utak építésén át az intenzív felületekig minden területen pontosan megtervezték a kert szerkezetét és a talajfeltöltést.

A talaj vastagsága 8 és 160 centiméter között változik, kedvező feltételeket teremtve a gyep, az évelőágyások és a nagyobb cserjék számára is. A többrétegű zöldtetőrendszerek lehetővé teszik az esővíz fenntartható felhasználását, mivel a kialakí­tásnak köszönhetően rengeteg vizet tárol a kert, amit szép lassan párologtat el. Ez utóbbi különösen fontos ökológiai és klímavédelmi szempont, és hozzájárul Karlsruhe „zöld város” törekvéséhez.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/BuGG