0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Illegális húskereskedelemi hálózatra derült fény

Európai szintű illegális lóhúskereskedelmet számoltak fel Spanyolországban. A kétes eredetű és minőségű húsok több európai ország piacára kerültek.

A spanyol rendőrség az Europol-lal együttműködve felszámolt egy bűnözői csoportot, amely illegális módszerekkel nagy mennyiségben szerzett és forgalmazott lóhúst. A hús, beleértve a fogyasztásra alkalmatlan húsokat is, az uniós országok – Spanyolország, Németország, Olaszország, Belgium – piacára került. Eddig negyvenegy embert tartóztattak le az ügyben.

A spanyol rendőrség rajtaütött egy feldolgozóüzemen az ország déli részén. A helyszínen

fél tonna húst foglaltak le, amelyről kiderült, hogy lóhús, amely nem emberi fogyasztásra szánt termék volt.  Lefoglaltak 80 lovat is, amelyek rossz állapotban voltak, és állatorvosi ellátás nélkül tartották őket.

Kiderült, hogy a létesítményt 2019-ben építették. kifejezetten a lóhús illegális, nagyszabású, nemzetközi szintű forgalmazásának megszervezésére. A vágásra alkalmatlan lovakat különböző európai országokban vásárolták fel. Állatorvosi és szállítási dokumentumaikat meghamisították, majd egy spanyolországi üzembe szállították. A húst a dokumentáció meghamisítása után emberi fogyasztásra alkalmas termékként értékesítették, és az EU több országába, például a spanyol, német, olasz és belga piacaira szállították.

Eddig 41 személyt tartóztattak le és hat céget zártak be.

Az ellátási és értékesítési hálózatot szervezők mellett a letartóztatottak között vannak olyanok, akik az előírt ellenőrzések nélkül vágtak le és szállítottak állatokat, valamint a bizonyítványok és dokumentumok hamisításáért felelős állatorvosok. Őket élelmiszer-hamisítással, a fogyasztók egészségének és életének veszélyeztetésével, pénzmosással, okirat-hamisítással és állatkínzással vádolják. Az Europol becslései szerint a feloszlatott csoport 4,5 millió euró értékű illegális húskereskedelemért felelős.

 

Forrás: farmer.pl