Back to top

2022 munkalovas szemmel

Mozgalmas, ugyanakkor rendkívül sikeres évet zár a Working Equitation Magyarország Sportegyesület. Edzőtáborok és versenyek régi és új helyszíneken, edzőképző tanfolyam, világbajnokság Franciaországban… Most felidézzük a legemlékezetesebb pillanatokat, és előretekintünk a következő esztendőre is.

Edzőképző, 2022. február

Év elején háromnapos working equitation edzőképző tanfolyamot szerveztünk Móron, a Klasszikus Lovaglás és Idomító Központban. Jól szemlélteti a sportág összetettségét, hogy huszonhárom résztvevőből mindössze hét edzőjelöltnek sikerült első nekifutásra abszolválni a kurzust.

A munkalovaglás oktatásához elengedhetetlen a rendkívül komplex és minden részletre kiterjedő versenyszabályzat pontos ismerete, erről az elméleti vizsgán kellett számot adniuk a jelentkezőknek.

A gyakorlati vizsgán idegen lovas oktatása volt a feladat, mely során a bírálat főbb szempontjai az akadályok precíz meglovaglásának ismertetése, a ló és lovas képzettségének, állapotának felmérése, az eszközök helyes használata, az idő megfelelő beosztása és a lovassal való kommunikáció voltak.

Edzőtábor Kiskunfélegyházán
Edzőtábor Kiskunfélegyházán
Fotó: Working Equitation Magyarország Sportegyesület

A tanfolyam teljesítése mellett lovasedzői végzettséggel és érvényes munkalovas versenyeredménnyel is kell rendelkezniük azoknak, akik a hivatalos WE-edzők közé szeretnének tartozni; emellett három alkalommal szükséges hospitálniuk a jelenlegi edzők felügyelete alatt egy-egy munkalovas edzőnapon vagy táborban.

Edzőtáborok márciustól novemberig

A munkalovaglás iránt érdeklődőknek az ország több pontján is lehetőségük nyílt belekóstolni ebbe az izgalmas sportágba. A jól bevált helyszínek, a százhalombattai Mokány Lovasklub és a kiskunfélegyházi Fekete Lovastanya mellett új lovardák is csatlakoztak a WEHUN-csapathoz:

a Klastrom Lovasudvar Kesztölcön, a Cavallo Lovasudvar pedig Csabdiban biztosított remek körülményeket a gyakorláshoz.

Négy helyszínen összesen tíz edzőnapot és egy kétnapos edzőtábort rendeztünk, melyek során rengeteg szuper ló-lovas páros fejlődésében működhettünk közre. A közös edzések előnye, hogy a lovasok az akadályokon való gyakorlás közben mindig kapnak némi útravalót az idomítómunka előrelendítésére is.

Versenyek gyerekeknek és felnőtteknek

Idén sem maradtunk munkalovas-verseny nélkül, az egyesületi tagok fáradhatatlan munkájának és a szponzorok támogatásának köszönhetően két-két egynapos, illetve egy kétnapos verseny került megrendezésre gyermek és felnőtt lovasok részére.

Alapvető a folyamatos gyakorlás
Alapvető a folyamatos gyakorlás

Az egynapos megmérettetéseknek a Mokány Lovasklub adott otthont, mely a verseny előtti napon lehetőséget biztosított az indulók számára, hogy az akadályokon gyakoroljanak hivatalos WE-edzőink segítségével – ezáltal a lovak és lovasaik is bátrabban és nyugodtabban vágtak neki a másnapi próbatételeknek.

A százhalombattai pályán Kappel Edit, az egyesület elnöke töltötte be a bíró szerepét, és adott ezzel útravalót a lovasok további fejlődéséhez.

A kétnapos versenyt a tavalyi évhez hasonlóan szeptemberben rendeztük Kiskunfélegyházán, ahol ezúttal külföldi bíró előtt lovagolhattak a munkalovasok – Petra Zoher személyében szintén precíz és korrekt szakembert ismerhettünk meg. Az Ausztriából érkezett bíró méltatta a magyar csapat rugalmasságát és az akadályok kreatív megoldásait is. A pályalovaglások mellett számos remek program várt a nézőkre a hétvége során: dr. Kertész Péter beszámolója a világbajnokságról, a dr. Katona Vera edző által vezetett nyílt pályabejárás, Gombásné Magyar Csilla agility-bemutatója, és a Fekete Benő irányítása alatt lezajlott marhaterelés-bemutató az egyesület lovasainak közreműködésével mind-mind nagy sikert aratott.

Rendkívüli népszerűségnek örvendtek az idei gyermekversenyek, melyeken rekordszámú kis lovasért izgulhattunk.

Az ifjúsági versenyzők egyre magabiztosabb lovaglásokat mutattak be a stílus-akadálypályákon, időnként egészen vagány feladatmegoldásokkal fűszerezve. Nagyon büszkék vagyunk az utánpótlás lovasainkra és természetesen edzőikre is, akik idejüket és energiájukat nem sajnálva tanítják a gyerekeket a munkalovaglás fortélyaira.

Gyermek munkalovas
Gyermek munkalovas

Világbajnokság – Les Herbiers, Franciaország

Sporttörténelmi szempontból (is) kiemelkedő jelentőséggel bírt számunkra az idei working equitation világbajnokság, hiszen első alkalommal szurkolhattunk magyar lovasoknak a megmérettetésen. Kappel Edit, az egyesület elnöke Bolivar, a nyolcéves PRE herélt nyergében, Kertész Borbála pedig Marokkó nevű tizennégy éves fjord lovával kvalifikálta magát a világversenyre. A világbajnoki címért 18 ország 49 lovasa versenyzett a rendkívül technikás, nagyfokú koncentrációt és precizitást igénylő pályákon.

A feladatok nehézségét jól szemléltette, hogy közel ötven indulóból tizenegy lovast kizártak a három pálya (díjlovaglás, stílus-akadálypálya, gyorsasági akadálypálya) valamelyikén.

A hazai lovasok mindhárom nap sikerrel vették az akadályokat, gyönyörű lovaglásokkal Borka a 34., Edit a 37. helyet szerezte meg a pontszámok összesítését követően. A marhaterelés során – mely külön került megrendezésre – egy osztrák versenyzővel alkottak csapatot a magyar lovaslányok.

Megújult weboldal

Idén sor került a honlapunk (www.wehun.hu) frissítésére, a letisztult felületen így még könnyebben megtalálhatóak a közérdekű információk mellett az érdekességek, illetve az aktuális programok. A blog menüpontban számos új bejegyzés olvasható, ahol hasznos tanácsok, edzői tippek segítik az otthoni gyakorlás eredményességét. Emellett természetesen továbbra is elérhető a teljes versenyszabályzat, az edzők idén tízfősre bővült listája, és az akadályok részletes leírása.

A munkalovas vb-csapat
A munkalovas vb-csapat

Tervek 2023-ra

Reméljük, a jövő év is hasonló izgalmakat és sikereket tartogat az egyesület számára.

Természetesen továbbra is szeretnénk edzőtáborokat és versenyeket szervezni, sőt, tervben van egy nagyszabású working equitation-kurzus is, külföldi edző bevonásával. Ha nem szeretnétek lemaradni az újdonságokról, kövessétek a Facebook-oldalunkat (WEHUN Working Equitation Hungary), vagy látogassatok el a weboldalra!

Working Equitation Magyarország Sportegyesület

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szabadidőlovasok 2022-ben

Évről évre megdöbbenek azon, hogy mennyire másképp gondolkodunk néhány éve, mennyit változott a világ. Mennyire kizökkentünk a kiszámítható életünkből, de egyúttal milyen rugalmassá tesz ez minket, s kényszerít az alkalmazkodásra, a fejlődésre, önképzésre.

Egy küzdelmes év bajnokavatója

Pellérden rendezte a távlovas szakág az évadzáró közgyűlését, és ott tartottuk a 2022-es év bajnokavatóját is. Szép számban voltak jelen versenyzők, segítők, családtagok, de eljöttek a szakági bírók, állatorvosok is.

Munka- és hobbilónak, sőt hippoterápiára is alkalmas

A Vas megyei Répcelakon élő Pap György gyerekkorában a téesz igáslovai mellett szívta magába a lovak szeretetét. 1986 óta tart saját lovakat; kezdetben magyar hidegvérű fajtát tenyésztett, az utóbbi öt évben váltott át a muraközire.

Egy igazán különleges ember – Rodolpho Riskalla paralimpikon

Rodolpho Riskalla paralimpiai ezüst­érmes díjlovas látogatott el Magyarországra, Pilisjászfalura az Unikornis Lovardába Arie Yom-Tov meghívására motivációs előadást tartani.

50 éve alapították hazánk első nemzeti parkját

1973-ban alakult meg hazánk első nemzeti parkja, a terület egyedülálló természeti, illetve néprajzi értékeinek megőrzése és védelme céljából. A Hortobágyi Nemzeti Park létrehozását segítette a kormányzathoz benyújtott "Pro Natura" memorandum, amelyet 21 nemzetközi hírű tudós aláírásával hitelesített.

Borjak, bárányok, csikók: indul az ellési szezon Hortobágyon

Megkezdődött az ellési szezon a Hortobágyon; ezekben a napokban születnek a szürke marhák borjai és a merinói juhok bárányai, február első napjaiban pedig megkezdődik a csikók születése is - közölte a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kedden az MTI-vel.

Saját vérével gyógyul a ló

A folytonos terhelés miatt sajnos a sportolókat nem kerülik el a kisebb-nagyobb sérülések, így van ez a sportlovak esetében is.

Sűrű évünk lesz

2022 decemberében Pirtón gyűlt össze a díjugrató szakág elnöksége, hogy értékeljék az évet és megtervezzék a következő versenyszezont. A két nap alatt a tagok sok fontos kérdést vettek górcső alá és beszéltek át: a díjugrató szabályzatot, a régiókat, a versenyeket és a tisztségviselőket.

Mobil vágóhelyek támogatása

A német szövetségi agrárminisztérium december végi közleménye szerint államilag finanszírozzák innovatív mobil vágóhelyek létesítését az országban.

Így hoz szerencsét a lóhere! (Sőt helyenként a ló heréje is…)

Aki négylevelű lóherét akar találni, annak sokat kell keresgélni, hiszen a fehér here latin nevében a Trifolium repens-ben a „tri” is jelzi, hogy három levélből áll - általában. De körülbelül minden tízezredik levél, négy levélkéből áll… És ez még összefügghet azzal is, hogy miért fényesebb a gyulai lovasszobor heréje, mint az alkotás többi része...