0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

További csapadék érkezik

Az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időjárás folytatódott, és a tavaszt idéző hőmérsékletekhez bőséges csapadék is társult. Az ország nagy részén telítődött a talaj nedvességgel, a Tisza térségében és a Tiszántúlon egyre nagyobb területeken belvíz is megjelent. Az időjárás a következő napokban sem vált téliesre, marad az enyhe, csapadékos, gyakran szeles, kora tavaszi idő.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

A mögöttünk álló egy hétben változékony, de igen enyhe időben volt részünk, bár ezúttal nem hőmérsékleti hanem napi csapadékrekord dőlt meg. A múlt hét második felében csak csütörtökön esett nagyobb területre kiterjedő eső az ország keleti és északi felén, így a déli, délnyugati tájakon a gyakran napos, szeles időben a hétvégére sokat száradt a talaj felszín közeli rétege. Hétfőn és kedden azonban egy mediterrán ciklon hatására bőséges csapadék hullott. A Dunántúl és a középső országrész nagy részén 20-50 mm eső esett, és csak Sopron térségében és a Felső-Tisza vidékén maradt 10 mm alatt a hét első felének csapadékösszege.

Így jelenleg mind a 30 napos mind a 90 napos csapadékösszeg pozitív eltérést mutat hazánk jelentős részén a sokéves átlaghoz képest, a középső országrészben az ilyenkor szokásosnak másfélszerese esett az elmúlt három hónap során.

A talajok felső egy méteres rétege a legtöbb helyen telítetté vált, egyedül Sopron térségében hiányzik 100 mm körüli nedvesség a telítettséghez képest, azt a területet az elmúlt hetekben rendszeresen elkerülte a csapadék. A fél méternél mélyebb talajréteg is egyre többfelé töltődik fel, fontos nedvességtartalékot képezve egy esetleges tavaszi vagy nyári csapadékhiányos időszak esetér. 

Az elmúlt napok átlaghőmérséklete az ilyenkor szokásos 0 fok körüli vagy kevéssel az alatti érték helyett 5 és 7 fok között alakult. Éjszakánként gyenge fagyok is csak helyenként fordultak elő, a legtöbb helyen csak csütörtök reggel csökkent kevéssel fagypont alá a hőmérséklet. Napközben nagy területen melegedett 10 fok fölé a levegő, csak kedden volt ennél pár fokkal hűvösebb.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, bár az Alföld déli részén egyre nagyobb foltokban jellemző vízborítás a vetésekben. A tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak. A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra. A délnyugati országrészben már megkezdődött a mogyoró virágzása, északkeleten még mélynyugalmi fázisban vannak a korai bokrok és gyümölcsfák.

Az előttünk álló egy hétben is frontok sorozata vonul át fölöttünk, így nem változik számottevően időjárásunk, marad az ilyenkor megszokottnál enyhébb, gyakran szeles, csapadékos idő. A következő csapadékzóna péntek este éri el nyugat felől hazánkat, és szombat dél körül távozik keleten, és ezt követően is minden nap számítani lehet számottevő mennyiségű csapadékra. Hétfőtől a nyugati és az északi országrészben helyenként havas eső, hó is hullhat, de síkvidéken megmaradó hóréteg a jövő hét közepéig nem valószínű. Összességében 15-40 mm csapadék várható a következő egy hétben, északon és nyugaton valószínű a nagyobb mennyiség. A hőmérséklet továbbra is magasabban alakul az ilyenkor megszokottnál, bár a jövő hét első felében meglehetősen nagy különbségek várhatók a hidegebb északnyugati, és enyhébb délkeleti országrészek között. Éjszakánként az eddigiekhez hasonlóan csak helyenként lesznek gyenge fagyok, napközben pedig 4 és 10 fok közé melegszik a levegő, hétfőtől valószínű ennél északnyugaton pár fokkal hidegebb.   

Forrás: magyarmezogazdasag.hu