Back to top

Csökkent a FAO világpiaci árindexe

A FAO legutóbbi közleménye szerint 2022. decemberére a kilencedik egymást követő hónapban csökkent az élelmiszerek világpiaci árindexe. A FAO élelmiszerár-indexe decemberben átlagosan 132,4 pont volt, ami 1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Fotó: unsplash.com

Ennek ellenére, 2022 egészét tekintve az általánosan forgalmazott élelmiszertermékek nemzetközi árának havi változását követő index átlagosan 143,7 ponton állt, ami 14,3 százalékkal meghaladja 2021 átlagát.

Maximo Torero, a FAO vezető közgazdásza szerint két erősen ingadozó év után végre kiegyensúlyozottabb élelmiszerárak várhatók. Mint mondta,

a élelmiszer-bizonytalanság globális enyhítésére kellene fókuszálni, elvégre továbbra is világszerte magas az élelmiszerek ára, ráadásul azon belül sok alapvető élelmiszer ára még mindig a mindenkori rekord közelében van.

A FAO növényolajár-indexe novemberhez képest 6,7 százalékkal csökkent, 2021. februárja óta a legalacsonyabb szinten van. A pálma-, a szója-, a repce- és a napraforgómagolaj nemzetközi jegyzése mind csökkent decemberben a globális import visszafogottsága miatt.

A FAO gabonaárindexe szintén csökkent, 1,9 százalékkal novemberhez képest. A déli féltekén zajló betakarítás növelte az exportálható búzakínálatot, a kukorica világpiaci árát pedig az erős brazil hozamkilátások nyomta le. Viszont a rizs nemzetközi ára emelkedett, amit az ázsiai vásárlások és az exportáló országok valutájának dollárral szembeni felértékelődése ösztönzött.

A FAO tejárindexe 1,2 százalékkal emelkedett decemberben, öt havi folyamatos csökkenés után. Az index havi emelkedését a sajtok nemzetközi árának az emelkedése hajtotta, pedig a vaj és a tejpor nemzetközi jegyzése csökkent.

Forrás: 
fao.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két év alatt 100 helyet javított a MATE a QS agrártudományi rangsorában

Újabb 50 helyet javított és ezzel a 151-200. helyet érte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as agrártudományi ranglistáján. Ezzel az eredménnyel a valaha volt legjobb pozíciót érte el az egyetem és a világ legjobb 12 százalékába került a számára legfontosabb tudományterületen.

El kell kerülni a gabonapiaci válság további mélyülését

A gabonafélék és az olajos magvak tekintetében súlyos piaci zavar tapasztalható Magyarországon, hónapok óta áll a hazai piac. Veszélybe kerülhet 3 millió hektár szántóföld hasznosítása, mivel a termelők teljes kiszolgáltatottságban vannak.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

A propolisz egészségügyi előnyei: gyulladáscsökkentéstől a bőrproblémákig

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek méhviasszal kombinálva állítanak elő. A propoliszt tömítőanyagként használják a méhek a kaptárépítéshez, de az ember számára is hasznos lehet. Méhszurok néven is ismert.

Biogazdálkodás: távol az uniós elvárásoktól

A címben szereplő megállapítás a Bioterra Romániai Biogazdálkodók Egyesülete és a Pro Agricultura Egyesület által március 4-én, a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szervezett Romániai Biogazdálkodók 18. konferenciáján hangzott el.

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.