0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Újabb ASP elleni oltás a láthatáron

A Connecticuti Egyetem (UConn) és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) tudósai egy „ígéretes” afrikai sertéspestis (ASP) elleni vakcinajelöltet fejlesztettek ki, amelyet a kereskedelmi fejlesztésre átadtak a Zoetisnek.

Az UConn sajtóközleménye szerint az egyetem technológiai kereskedelmi szolgálata (TCS) és az USDA olyan megállapodást kötött, amely lehetővé teszi az USDA számára, hogy állategészségügyi cégekkel tárgyaljon arról, hogy a vakcinát kereskedelmi forgalomba hozzák.

Dr. Guillermo Risatti, az UConn Mezőgazdasági, Egészségügyi és Természettudományi Kollégiumának patobiológus professzora és a Connecticut-i Állatorvosi Diagnosztikai Laboratórium igazgatója együttműködött az USDA tudósaival, Dr. Manuel Borcával és Douglas Gladue-val az ASFV-G-DMGF nevű vakcinajelölt kifejlesztésében.

„Az évek során kipróbáltak élő, legyengített kórokozót tartalmazó vakcinákat, elölt vakcinákat, illetve a vírus védekezési mechanizmusában szerepet játszó fehérjekombinációkat, de egyikből sem lett vakcinajelölt.”

– mondta Risatti a sajtóközleményben.

Az egyetem szerint a biztonságos és hatékony módosított élő vakcinák sikeres fejlesztése új lehetőséget jelent a sertések ASP elleni védelmében. Hozzátette, hogy a Zoetis és a németországi Friedrich-Loeffler-Institute (FLI) kutatói vaddisznókon élő csalétekkel tesztelték az oltóanyagot, házi sertéseken pedig izomba injektálva. Mindkét módszer hatékonynak bizonyult az ASP elleni immunizálásra.

„Összességében az eredményeink megerősítik, hogy

az ASF-G-DMGF a legígéretesebb vakcinajelölt, amely lehetőséget nyújthat a jól szervezett és ellenőrzött immunizálási kampányokhoz”

– írták a Zoetis és az FLI kutatói a Pathogens folyóiratban megjelent cikkükben.

Problémák az előző vakcinával

2022 augusztusában több tucat sertés pusztult el Vietnámban, miután megkaptak egy új ASP-oltást, amelyet a NAVETCO National Veterinary Joint Stock Co. Vietnámban tesztelt.

A sertéspusztulás után az ország ideiglenesen felfüggesztette a vakcina alkalmazását. Később kiderült, hogy az állatok pusztulásának oka az volt, hogy a vakcinázást „nem a vietnámi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) által meghatározott iránymutatásoknak megfelelően végezték”.

„Az USDA-hoz eljuttatott információk alapján elmondható, hogy a sertések vakcinázás utáni elhullása annak tudható be, hogy a vakcinát nem megfelelő életkorban és helytelen adagolásban adták be, vagyis nem követték a szállító és a vietnámi minisztérium állategészségügyi útmutatásait”

– mondta akkor az amerikai agrárminisztérium.

Forrás: feedstrategy.com