Back to top

A tömjén titkai

Illata belengi a templomokat, de mégsem ismerjük igazán, hogy mi fán terem? Pedig fán terem… És sokkal több mindenre jó, mint gondolnánk.

Fotó: wikipedia
Egy fafaj gyantája

A tömjénfák Egyiptomban, Szomáliában, valamint Indiában és az Arab félsziget déli részén, Jemenben honosak. A belőlük készült tömjéngyanta fajtákat is általában országok, vagy városok szerint elnevezve árusítják, mint Szomáliai tömjén, Jemeni tömjén, Indiai tömjén...
A tömjén szó az arab eredetű jelentése "fehér, mint a tej".

A füstölőanyagot a fehér gyantacseppekből készítik, mely augusztusban és szeptemberben a nap legmelegebb időszakában a tömjénfa kérge alól csurog ki.

A tömjén a balzsamfafélék családjába tartozó egyes tömjénfa fajok például a Boswellia sacra kérgéből kivont – főként templomokban – füstölőszerül használt mézgás gyanta. Elsősorban gyantát, mézgát és 5-7 százalékban illóolajat tartalmaz. Színe halványsárga, néha vöröses, felszíne lisztes, illata enyhén balzsamos, íze zamatos, kissé kesernyés, hevítve fűszeres illatot áraszt. A fák kérgének több ponton történő bemetszésekor előcsorduló tömjén a napsütés hatására megkeményedik és így lekaparható.

A fák ilyen formán történő csapolása négy hónapon át is eltart, ezalatt egy-egy fa akár 10 kilogramm gyantát is adhat.

Fotó: wikipedia
Nem volt olcsó mulatság

A tömjén az ókor egyik legdrágább füstölőanyaga volt, ezért is volt egyike a gyermek Jézusnak vitt ajándékoknak. A három napkeleti bölcs három ajándékot vitt : az arany a királyságot, vagy a gondolkodást szimbolizálta, a mirha az emberi jótetteket, a tömjén pedig a szentséget, az Istenhez szóló imádságot és szeretni akarást.
Füstölőszerként már az ókori egyiptomi, a japán sintoista, a hindu és más vallási szertartások kelléke, bár egyes kutatók ezt a füstöt benzol-, butadién- és benzpirén tartalma miatt ártalmasnak tartják.

A tömjén a magyar népi hiedelemvilágban elterjedt rontáselhárító.

Meditatív hatású

A tömjén mint füstölőanyag a negatív gondolatok ellen is védelmet nyújt. Békét és harmóniát teremt. Ezért is használják olyan terekben, ahol hipnózissal, gyógyító eljárásokkal, jógával, meditációval, vagy spirituális tevékenységgel foglalkoznak.

A tömjént külsőleg és belsőleg is régóta használják gyógyításra, bőrápolásra. Jótékony hatását több területen is kifejti: légúti megbetegedéseknél, húgyúti fertőzéseknél, idegi megterhelésnél, reumánál.

Fotó: wikipedia
Változatos illatok

Többféle tömjén létezik, más-más illatokkal. A Boswellia sacra sokak szerint a világ legjobb tömjénje, Ománból származik. Ez a füstöléskor intenzív balzsamos illatot áraszt, citromos-narancsos beütéssel, aminek oka, hogy sok éterikus olajat tartalmaz.
A Boswellia carterii és Boswelia papyrifera fajok gyantájának szintén kellemes friss-balzsamos illata van. A Boswellia serrata (indiai tömjén) nehéz, testes illatú. A szomáliai Boswellia frereana pedig egy rágótömjén, melyet az emberek frissítőként rágcsálnak, ennek a füstölésnél nagyon könnyű, friss illata van.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyírségi arany magról

Baktalórántháza nemcsak a Dégenfeld Kastélymúzeumról és a nyírségi várost ölelő, természetvédelmi területként nyilvántartott erdőtömbről, hanem az ottani akácmagtermelésről is nevezetes. Magyarország akácmag igényének jelentős részét a NYÍRERDŐ Zrt. Baktalórántházi Erdészete elégíti ki.

Ismét önkéntes faültetés a Sóstói-erdőben

A tavaszi idő beköszöntével, illetve a föld fagyának kiengedésével elérkezett az erdészek egyik legfontosabb feladata, az ültetés időszaka. A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete – folytatva a sokéves hagyományt - Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben önkéntes faültetést szervez.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

A propolisz egészségügyi előnyei: gyulladáscsökkentéstől a bőrproblémákig

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek méhviasszal kombinálva állítanak elő. A propoliszt tömítőanyagként használják a méhek a kaptárépítéshez, de az ember számára is hasznos lehet. Méhszurok néven is ismert.

Hajtisztítás a növények erejével

Szappanfű és társai: növények melyek segítségünkre lehetnek a haj tisztításában, ápolásában. A vegyipar által előállított tisztítószerek és samponok szépen haboznak, és tisztává varázsolnak minket és az otthonunkat. De ennek végül a természet issza meg a levét, mert a hab és a tisztítóhatás nem szinonimák. A habzás csak a mutatvány része, hogy elhiggyük, hogy a szer tökéletesen működik.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.