Back to top

Közlekedési balesetek: sokszor a vétlen (is) rosszul jár

Az AGROmash expón igen tanulságos, sokszor megrázó képekkel illusztrált előadást hallgathattak az érdeklődők, a közlekedési balesetek leggyakoribb okairól… A tanulság: figyelmesen, óvatosan, a mindennapi problémákat nem más közlekedőkön levezetve. És akinek telik autóra, az áldozzon egy KRESZ könyvre is...

„Egy másodpercen múlik az élet” címmel baleset megelőzési előadást tartott Pintér József címzetes rendőr főtörzszászlós, balesethelyszínelő, a Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársa az AGROmash Expon. Az előadó 28 éve dolgozik a rendőrségen, Budapesten kezdte, de már jó ideje Veszprémben él. 76 halálos közlekedési balesetnél helyszínelt.

"Közlekedési balesetről nem lehet szép előadást készíteni" – kezdte, az előadás végére pedig kiderült, hogy igaza volt, szép előadást nem lehet csinálni, de tanulságosat igen.

Egy másodperc alatt megváltozhat sokak élete

Elég egy rossz mozdulat
Elég egy rossz mozdulat
Fotó: youtube
A kivetítőre egy kamion képe került elsőnek azzal a felirattal, hogy: vannak dolgok az életben amiket el kell engedni! - a fagyott lejtőn érkező 4 tonnás teherautó határozottan ilyen…

Az előadás során több rövid videót is megnéztek az érdeklődők, melyeket civil rendőrautók fedélzeti kamerája rögzített. (Mint megtudtuk, természetesen csíkos autóval ilyeneket nem lehet felvenni, hiszen ha rendőrt látnak a közlekedők, akkor egyből szabálykövetőkké válnak.) Az egyik videóban mely „Közúti terroristák” címmel futott kiderült, hogy a közlekedők magatartása sok baleset okozója. Ezeken számos szabálytalanság volt látható piroson áthajtás, záróvonalon előzés, egyirányú utcán ellenkező irányból haladó autó, illetve gyalogosok, akik épphogy megúszták a gyalogátkelőn történő átkelést. Az ilyen közlekedési magatartások követelnek sokszor emberéletet.

Már egy 1930-ban kelt korabeli írás szerint is a „hajtási engedéllyel” rendelkezőknek 10-15 százalékától el kellene venni az engedélyét, ezzel a közlekedési balesetek jelentős része megelőzhető lenne.

"BALESET", mely jelentéseket hordoz

Pintér József, balesethelyszínelő
Pintér József, balesethelyszínelő
Fotó: Mizsei Károly
BALESET: Biztonági öv hiánya, Alkohol, Linkség, Előzés, Sebesség, Elalvás,Telefon… A szó betűi a leggyakoribb baleseti okok kezdőbetűi is egyben. "A közlekedők nem kedvelik általában a rendőröket, sokszor elhangzik miért nem a bűnözőket üldözik, miért igazoltatják a rendes embereket? Azért kell 180 embert megállítani, hogy kiszűrjék a száznyolcvanegyediket, akinek jogosítványa soha sem volt, de önkívületi állapotban vezet, eldönthetetlen, hogy ivott, szívott, vagy mentális problémája van. Az ilyen állapotú ember a gyerekeket sem fogja átengedni az úttesten" – mondta Pintér József, aki hozzátette,

sajnos néha a hivatásos sofőrök sem érzik át a felelősségüket.

Találkoztak már reggel enyhén ittas autóbusz vezetővel, aki mögött ott volt 50 ember, és szerencsére csak kisebb koccanásos baleset részese lett de IC vonat vezető is ült már be mozdonyba alkoholfogyasztás után.

Számos esetbemutatást láthattak a résztvevők

Mezőgazdasági balesetekre is vannak példák. Ilyen volt a hajnali tárcsázáshoz felvonuló traktor, ami szabályosan haladt. Egy mikrobusz, amelyben minden utas és a sofőr is ivott (az egész heti munka végeztével egyik balatoni bornapokon fröccsöztek mielőtt útra keltek), majd a sofőr elaludt és beleakad a mikrobusza a tárcsák szélébe. Egy utas és a sofőr meghalt. A tárcsát nem ütközésre tervezték…

A mezőgazdasági balesetek elkerülése kapcsán érdemes tudni, hogy a földutak is közútnak számítanak, ott is el lehet követni közlekedési bűncselekményeket. Oda is kell jogosítvány, és nem lehet inni.

Vasúti rulettet játszanak egyes fiatalok. Lényege, hogy egy vonaltól el kell indulni amikor már látszik a vonat úgy, hogy átérjen a vonat előtt. Volt amikor ez nem sikerült. Két halott.

Pintér József megrázó, de tanulságos eseteket mutatott be
Pintér József megrázó, de tanulságos eseteket mutatott be
Fotó: Mizsei Károly
Az előadó kiemelte, hogy az útpadkáról lehaladáskor ne rántsuk vissza kormányt, hanem lassító fékezzünk, nem baj ha kitörjük az optikai oszlopokat, mert hirtelen visszakorrigálva a jármű könnyen a szembe sávban köt ki. Lemenve a padkáról a két kerék elveszti a tapadását. Vagy alul vagy túlkormányzott lesz a kocsi. Amikor alul kormányzott, akkor jóval nagyobb kormánymozdulatra alig reagál, de amit visszatér az aszfaltra egyből túlkormányzottá válik, ekkor átvágódik a szembe sávba, vagy azon túl. Ahol lehet épp egy jármű jön, vagy egy fa van… Nem szabad túlreagálni vagy túlkormányozni, ha az útról lehajtunk. Volt egy ebből eredő baleset, ahol az apa és egyik lánya meghalt, másik túlélte. Már leanyakönyvezték a halottakat, de a baleset összes áldozata olyan állapotban volt, hogy öt nap múlva derült ki, hogy mégsem az a gyerek halt meg, akit a szülők azonosítottak, hanem a másik. Az életben maradt gyerek azóta 17 éve éber kómában van.

Arra is volt példa, hogy a sofőr evett, egyik kezében a kiflit, másikban a kempingsajtot tartotta és térddel kormányozott, amikor lement a padkáról. Túlkormányzott, kiesett a járműből és az autója alatt halt meg.

Az oldalütközésnél alig véd valami. Ezért külön veszélyes, ha az ablaknak dőlve alszik valaki, így az ütközéskor kinyíló a függönylégzsák komoly sérülést okozhat. Helyette nyakpárnát használva célszerű aludni.

Az előadás során elhangzott példák mutatják, hogy a linkség sok balesetet okoz, amikor ismerjük a szabályokat, de mégsem tartjuk be azokat. Erre is példa az az eset, amikor az autó sofőrje érzi, hogy valami nincs rendben a kocsival, talán lapos az egyik kerék, de nem állt meg megnézni. A kerék megadta magát, hátsó durrdefekt történt balos kanyarban, a kocsi túlkormányzottá vált, a szembe sávba került emiatt, ahol egy másik autóval ütközött. Az ütközés oka a nem megfelelően felfújt kerék, az eredménye, hogy a legsúlyosabb sérültnek elvált a felső és alsó állkapcsa, új fényképet kellett csináltatni az igazolványába.

Végül 14 percben 95 halálos közúti baleset elrettentő képsorait vetítették le, ami azzal zárult, hogy: „Egy baleset során minden, amiért életed során dolgoztál, egy pillanat alatt köddé válhat...”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).

Egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.

Borjúkorban dől el a tehénkori egészség!

Az Eurofins Vetcontrol legutóbbi online szemináriumán Vass-Bognár Barbara azt elemezte, hogy a borjú- és növendékkori stressz hogyan befolyásolja a tehenek későbbi életteljesítményét.