Back to top

Tizenhét ország fiatal gazdái találkoztak Berlinben

A berlini Zöld Hét keretében tartott agrár-élelmezési világfórumon globális fiatalgazda-találkozót is szervezett a házigazda ország agrárminisztériuma. Tizenhét országból érkeztek fiatalok, hogy ugyanazokról a kérdésekről cseréljenek eszmét, mint az agrárminiszterek. Első ízben képviseltette magát hivatalosan a La Via Campesina.

Fotó: Messe Berlin
A berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) első hétvégéjén rendezte meg az agrár-élelmezési világfórumot a házigazda ország, Németország szakminisztériuma. A Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) néven meghirdetett többnapos szakpolitikai konferenciasorozatot sokan annak csúcsrendezvényével, az utolsó napra időzített agrárminiszter-találkozóval azonosítják, és tényleg annak volt idén is a legnagyobb sajtóvisszhangja, ellenben egy sor más jelentős program is zajlott a három plusz egy nap alatt. „Plusz egy” alatt itt a szerdai nap értendő, amelynek egyetlen – igaz, egész napos – eseménye a fiatal gazdálkodók világtalálkozója volt a német szövetségi agrárminisztérium szervezésében.

A fiatalgazda-fórum résztvevői elsősorban azt a kérdést járták körül, hogy mit jelent a multiválság a gazda-utánpótlás szemszögéből.

„Nagyon lényeges, hogy meghalljuk a fiatalság hangját, hiszen minden ma hozott döntést, minden ma bevezetett intézkedést lényegében ők fognak megvalósítani. Ők a mozgatórugói az élelmezési rendszereink világszintű átalakításának”

– fogalmazott dr. Ophelia Nick, a német szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztérium (BMEL) parlamenti államtitkára a tanácskozást megnyitó beszédében.

Fotó: Messe Berlin

A fórumon a következő tizenhét ország képviseletében vett részt egy vagy két fiatal gazdálkodó: Brazília, Costa Rica, Dél-Afrika, Dominikai Köztársaság, Georgia, Indonézia, Japán, Kenya, Németország, Nepál, Norvégia, Olaszország, Uganda, Új-Zéland, Ukrajna, USA, Zimbabwe.

Első ízben vettek részt a La Via Campesina, a kisgazdálkodókat, mezőgazdasági dolgozókat, halászokat, földbirtokkal nem rendelkezőket és őslakosokat összefogó nemzetközi szervezet képviselői is a találkozón.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.

Megalakult a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület

31 taggal megalakult a hazai precíziós állattartás fejlesztését célul kitűző egyesület. A civil szervezet alapítói állattenyésztési szakemberek, állattartók, kutatók, és az állattartáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak a cégek, köztük kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. is.

A vidék életminőségét javítja, a gazdasági fejlődést segíti a külterületi útfejlesztés

Magyarországon az elmúlt években csaknem 2500 kilométer hosszú külterületi út újult meg a Vidékfejlesztési Program segítségével, amely hozzájárult a vidéki térségek fejlődéséhez, az ott élő emberek életminőségének javításához – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Üllés település külterületi útátadóján, csütörtökön.

A kormány és az agrártárca megadja az alapokat a jövő agrárszakemberei számára

A mezőgazdaság terén szerzett tudás mindig, minden időben biztos alapokat, jó megélhetést ad. Mert enni mindig kell és az élelmiszerekhez az alapanyagot meg kell termelni. Működő, jól termelő mezőgazdaság nélkül kiszolgáltatottak vagyunk, mondta Nagy István agrárminiszter a Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum felújított épületének átadásán, Baján.

Kuvaszok segítik a polgárőrök munkáját

Fel kell hívni a figyelmet a kuvaszokra, ismertté kell tenni őket, mert azt szeretnénk, ha minél többen magyar kutyafajtát választanának, mikor házi kedvencet szeretnének maguknak - jelentette ki V. Németh Zsolt, magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos az Országos Polgárőr Szövetség részére felajánlott három kuvasz kölyök átadásakor, Dunakeszin.

Sörport készítettek a németek

Előállították az első porból készült sört a német Neuzeller sörfőzdében. A gyártó állítása szerint ez igazi forradalmat hoz az iparágban. De egy apró részletet még ki kell dolgozni, és sokan kétkednek az újítással kapcsolatosan.

„Az újságban nincs AdBlocker”

A több mint 30 éves Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. szerteágazó tevékenységi körrel rendelkezik.

Demonstráltak az erdélyi gazdák, emésztőgödörbe öntötték a tejet

Demonstrációt tartottak az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai szerdán; emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsinyi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre.

A jövő agrárszakmai elitje találkozik – Egy hét múlva rajtol a 36. OTDK Agrártudományi Szekciója Kaposváron

Egy hét múlva ismét az agrárszakma érdeklődésének középpontjába kerül Kaposvár, hiszen két évtized után tér vissza az OTDK Agrártudományi Szekciója a somogyi vármegyeszékhelyre. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt: a hungarikumnak számító tudományos diákköri munka nem csupán a tehetséggondozás, hanem a tudományos utánpótlás biztosításának egyik legfontosabb alappillére is.

Magyarország kimaradt az EU mezőgazdasági mentőprogramjából

Az Európai Unió, Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának (AGRIFISH) március 20-i ülésén Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos közölte az EU mezőgazdasági minisztereivel a Bizottság azon döntését, hogy a mezőgazdasági tartalékot, 53 millió eurós (21,2 milliárd Ft) közép- és kelet európai segélyprogramra fordítja.