Back to top

További fejlesztések a sikeres évet záró AXIÁL-nál

A gazdasági nehézségek és az aszály ellenére 2022-ben az AXIÁL Kft. rendelésállománya növekedett, a cég új telephelyet nyitott Felsőzsolcán és kibővítette bajai szervizét. A jelentős hazai gépkereskedő az AgrárgépShow kiállításon mutatta be terveit és eredményeit, miközben közel 100 gépet ki is állított és leleplezte az utánpótlásnevelési projektjük legújabb kampányarcait, a Galaxiál Hőseit.

Harsányi Zsolt, tulajdonos-ügyvezető és Pintér Zsolt ügyvezető a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon
Harsányi Zsolt, tulajdonos-ügyvezető és Pintér Zsolt ügyvezető a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon
Fotó: AXIÁL Kft.

A fejlesztések idén sem állnak meg, a tavaly átadott épületek mellett további 4000 négyzetméterrel tervezik bővíteni szervízkapacitásukat.

Az AXIÁL Kft. sikeres évet zárt 2022-ben: éves nettó forgalma elérte a 155 milliárd forintot, ami jelentős növekedést jelent a cég korábbi eredményeihez képest. Építőgépből 467 darabot, betakarítógépből 138 darabot, mezőgazdasági anyagmozgató gépből 107 darabot értékesítettek. Emellett 448 eladott traktorral a hazai piacon 23,1 százalékos a cég részesedése, alkatrészforgalmuk pedig az előző évben elérte a 37 milliárd forintot.

2022-ben igen élénk kereslet mutatkozott a kínálatunkban szereplő eszközök és szolgáltatások iránt, ennek köszönhetően – az ágazatot érintő kihívások ellenére – eredményes évet zártunk.

Pintér Zsolt, ügyvezető az AXIÁL Kft. éves sajtótájékoztatóján
Pintér Zsolt, ügyvezető az AXIÁL Kft. éves sajtótájékoztatóján
Fotó: Csatlós Norbert/MMG
A sikerek hátterében elsősorban a magyar mezőgazdasági szereplőket segítő precíziós gazdálkodási állami támogatás hajtóereje állt. Ugyanakkor a forgalmat szintén növelte, hogy 2022-ben továbbra is kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben és az év során kialakult inflációs szituációban a gazdálkodók igyekeztek stabilabb befektetésekbe helyezni forrásaikat, erre az egyik alternatíva a modern és értékálló mezőgazdasági gépek beszerzése volt – mutatott rá az eredményeket elemezve Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője.

Ezek a pozitív trendek ugyanakkor gyártói oldalon a tavalyi év során még jelentős mértékben találkoztak gépgyártási és logisztikai problémákkal, illetve a gazdálkodók egy részének vásárlóerejét kifejezetten gyengítette a valutaárfolyamok kedvezőtlen változása.

Az AXIÁL Kft. ezekre a kihívásokra gyors és hatékony stratégiával reagált

Fotó: Csatlós Norbert/MMG
– például nagyobb volumenű készletek kialakításával, kedvező finanszírozási feltételekkel, illetve kölcsönös gyártói együttműködések segítségével, melyek biztosították azt, hogy a legnehezebb hónapokban is el tudtuk látni gépekkel és alkatrészekkel a gazdálkodókat – tette hozzá az ügyvezető.

A cég rendkívüli eredményeihez a stabil partnerkapcsolatok is hozzájárultak. Immár 30 éve dolgoznak együtt az ENI-vel, valamint negyedszázados a kapcsolatuk a Grégoire-Bessonnal, a Landinivel, a Manitou-val, illetve tavaly ünnepelték a 25. évfordulót az Annaburgerrel és a Walterscheiddel, de a Fendt és az Oehler is több mint 20 éve dolgozik együtt az AXIÁL Kft.-vel. Emellett kerek évfordulót ünnepeltek a HORSCH, RHM és Trimble márkákkal is, melyekkel sorrendben 15, 10, illetve 5 éve dolgozik együtt a magyar gépkereskedő.

Fejlesztések a telephelyeken

Harsányi Zsolt, tulajdonos-ügyvezető az AXIÁL Kft. éves sajtótájékoztatóján
Harsányi Zsolt, tulajdonos-ügyvezető az AXIÁL Kft. éves sajtótájékoztatóján
Fotó: AXIÁL Kft.
Ahogy arról a magyarmezogazdasag.hu is beszámolt az AXIÁL Kft. november végén adta át legújabb, a miskolci épületegyüttes szerepét átvevő telephelyét Felsőzsolcán, amely a legmagasabb technikai szinten bővíti a cég regionális kapacitásait, a munkavállalók számára is kimondottan komfortos környezetben. A több mint 3 hektáros területen található központ 1,3 milliárd forintos, zöldmezős beruházással épült meg. Az épületben a műhelycsarnok, az irodaépület, értékesítési tér és raktárak mellett géptároló és 1500 négyzetméteres kiállítótér is helyet kapott az ügyfelek nívós kiszolgálása érdekében.

Baján, az AXIÁL Kft. központi telephelyén decemberben avatták a régió mobilszervizesei számára készült új műhelyt, amely 830 négyzetméteres területen fogadja a 12 ipari kapun keresztül közlekedő gépeket.

Fotó: Csatlós Norbert/MMG
A beruházásoknak köszönhetően a cég szervizműhely-kapacitása immár 17 ezer négyzetméterre nőtt. Az AXIÁL Kft. idén a székesfehérvári, a szolnoki, valamint a pécsi telephelyein és a bajai központ „O” épületében is műhelybővítéseket tervez, amelyek következtében az év végére a szerviztevékenységhez tartozó összes alapterület 21,7 ezer négyzetméterre bővül.

Fókuszban az utánpótlás és a hősök

Míg az időjárási anomáliák és a gazdasági nehézségek rövid távú, azaz áthidalható problémát jelentenek, a jövő szakemberhiánya nem oldódik meg ilyen gyorsan. Épp ezért, az AXIÁL Kft. partnereivel együtt már több, mint egy évtizede komoly erőfeszítéseket folytat az utánpótlásnevelés érdekében. Ennek jegyében olyan ügyeket támogatnak, amelyek a mezőgazdaságot hozzák közelebb a fiatalokhoz, legyen szó traktorral érkező és mezőgazdasági járművek makettjeit osztogató Télapóról vagy az Euroskills szakmai verseny támogatásáról.

Telephelyükön is szívesen látnak érdeklődő gyerekcsoportokat, óvodásoktól egyetemistákig, akik akár be is ülhetnek a legmodernebb járművekbe.

Fotó: AXIÁL Kft.
A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Egyesületével (MEGFOSZ) közösen 2014-ben indították el a „Legyél te is agrárgépész!” karrierprogramot a szakmai utánpótlás kinevelése érdekében, ennek keretében a 2021-ben startolt „Agro Cool Túra” kampány a pályaválasztás előtt álló 7. és 8. osztályosokat célozza meg szakmai előadásokkal és bemutatókkal.

A fiatalokat célzó aktivitások fontos részét teszik ki a közösségimédia-megjelenések. Az AXIÁL Kft. formabontó, média- és influenszer-együttműködésekre is építő megoldásainak köszönhetően a követőszám tekintetében az egyes csatornákon (Facebook, Instagram, Tik-Tok, YouTube, LinkedIn) a mezőgazdasági szereplők között vezető szerepet foglal el.

Az AXIÁL Kft. legújabb projektje, a hat éven felüli gyerekeket megcélzó Galaxiál Hősei az AgrárgépShow kiállításon mutatkoztak be.

A Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat gépesítés kategóriában elnyerő (és a 2023-as Év Traktorának választott) 728 Fend Vario Gen 7 típust is megtekinthettek az érdeklődők
A Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat gépesítés kategóriában elnyerő (és a 2023-as Év Traktorának választott) 728 Fend Vario Gen 7 típust is megtekinthettek az érdeklődők
Fotó: AXIÁL Kft.
Főszereplői: Csipesz, Tempó és Krova különböző területekről érkezve, a jövőben oldják meg a gazdálkodás hétköznapi helyzeteit és a mezőgazdasági problémákat, kimondottan szórakoztató formában.

A legnagyobb kiállító

Az AXIÁL Kft. az AgrárgépShow legnagyobb kiállítójaként január 25. és 28. között a Hungexpo D pavilonjában, összesen 5000 négyzetméteres területen várja partnereit és az érdeklődőket. A helyszínen közel 100 darab mezőgazdasági, építőipari és anyagmozgatási gépet mutatnak be, többek közt a Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat gépesítés kategóriában elnyerő (és a 2023-as Év Traktorának választott) 728 Fend Vario Gen 7 típust, valamint a Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjat kapott HORSCH Leeb 6.3000 VL önjáró szántóföldi permetezőgépet. De szintén megtekinthető a CLAAS LEXION kombájncsalád, melynek legújabb generációja 2022-ben Farm Machine díjat nyert a párizsi SIMA kiállításon.

Mindezek mellett az AXIÁL-hoz látogatók részt vehetnek minden nap a 10:30-kor és 14 órakor Vályi István vezetésével kezdődő AXIÁL 5-let Show-n, ahol a KingaFit koreográfiájával mutatkozik be öt műszaki innováció, amit Hajnóczy Soma bűvész világbajnok műsora zár, de a vendégek látványos szelfiket is készíthetnek, többféle technológia használatával.

A kiállításon az AXIÁL Kft. is kiosztotta saját szervízdíjait legjobban teljesítő partnereinek.

Az idén a Nyakas Pince Zrt., a Zom Kft. és a Geo-Fríz Kft. képviselői vehették át az elismeréseket az AXIÁL Kft.-t családi vállalkozásként irányító Harsányi családtól.

Fotó: AXIÁL Kft. / Kaszás Gergely

Szintén a kiállításon írták alá legújabb kizárólagos forgalmazó szerződésüket az Agro-Contact Kft.-vel, amely értelmében tovább bővül az cégcsoport gépes kínálata, ráadásul újabb magyar gyártású gépek érkeznek a palettára.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/AXIÁL

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.

Megalakult a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület

31 taggal megalakult a hazai precíziós állattartás fejlesztését célul kitűző egyesület. A civil szervezet alapítói állattenyésztési szakemberek, állattartók, kutatók, és az állattartáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak a cégek, köztük kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. is.

A vidék életminőségét javítja, a gazdasági fejlődést segíti a külterületi útfejlesztés

Magyarországon az elmúlt években csaknem 2500 kilométer hosszú külterületi út újult meg a Vidékfejlesztési Program segítségével, amely hozzájárult a vidéki térségek fejlődéséhez, az ott élő emberek életminőségének javításához – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Üllés település külterületi útátadóján, csütörtökön.

Precíziós átállás a gazda szemével

Ha precíziós gazdálkodás, akkor költséghatékonyság. Hezitál? Nem mert még belevágni? Most induló videósorozatunkban bemutatjuk, hogy hogyan is kell csinálni. Végigkísérjük gazdáinkat az idei év termelési folyamatain, részletesen ismertetjük, hogy hogyan zajlik a precíziós gazdálkodásra történő átállás a gyakorlatban.

„Az újságban nincs AdBlocker”

A több mint 30 éves Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. szerteágazó tevékenységi körrel rendelkezik.

A mezőgazdaság pozitív hatása a napelemekre

Az Applied Energy folyóiratban megjelent Cornell Egyetem új kutatása szerint a napelem parkokban a mezőgazdasági növények termesztése növelheti az élelmiszertermelést, valamint javíthatja a napelemek teljesítményét és élettartamát.

A jövő agrárszakmai elitje találkozik – Egy hét múlva rajtol a 36. OTDK Agrártudományi Szekciója Kaposváron

Egy hét múlva ismét az agrárszakma érdeklődésének középpontjába kerül Kaposvár, hiszen két évtized után tér vissza az OTDK Agrártudományi Szekciója a somogyi vármegyeszékhelyre. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt: a hungarikumnak számító tudományos diákköri munka nem csupán a tehetséggondozás, hanem a tudományos utánpótlás biztosításának egyik legfontosabb alappillére is.

Két évtizede készülnek CLAAS erőgépek Le Mans-ban

Húsz évvel ezelőtt, 2003. február 23-án írta alá Helmut Claas a Renault Csoport részeként traktorgyártással foglalkozó Renault Agriculture többségi tulajdonrészének felvásárlását rögzítő szerződést. Azóta a CLAAS – teljes gépesítési rendszereket kínáló szolgáltatóként – fokozatosan erősítette pozícióját a nemzetközi piacokon, különös hangsúlyt fektetve a hatékonyságra és a termelékenységre, valamint a korszerű gyártási folyamatokra.

Magyarország kimaradt az EU mezőgazdasági mentőprogramjából

Az Európai Unió, Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának (AGRIFISH) március 20-i ülésén Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos közölte az EU mezőgazdasági minisztereivel a Bizottság azon döntését, hogy a mezőgazdasági tartalékot, 53 millió eurós (21,2 milliárd Ft) közép- és kelet európai segélyprogramra fordítja.

Megkezdődik a Natura 2000 gyepekhez kapcsolódó támogatás kifizetése

A hónap végéig mintegy 12,5 milliárd forint értékű támogatást vehetnek fel az agrárvállalkozók a „VP4-12.1.1-16 „Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” megnevezésű pályázati felhívás kapcsán - jelentette be Feldman Zsolt.