0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Célzott málnanemesítés

Hatalmas a fejlődés a málnafajták terén is, csakúgy, mint a legtöbb gyümölcsnél. A bogyók óriásiak, kétszer-háromszor nagyobbak, mint a megszokott málnafajtáké, és külön kezelik a feldolgozásra és friss fogyasztásra szánt fajtákat.

Világszerte bővül a málnatermesztés, és ugyanez áll a többi bogyós gyümölcsre is. A málnát elsősorban friss fogyasztású gyümölcsként ismerjük, de jóval nagyobb mennyiségben termesztik az ipari feldolgozásra szánt fajtákat. Az utóbbi években erősödik a kereslet a mélyhűtött málna iránt, ami az egészségesebb táplálkozásnak, a smoothiek és más italok növekvő népszerűségének köszönhető.

Élesen elválik a kétféle gyümölccsel szemben támasztott igény. Ipari alapanyagnál egyre fontosabb, hogy géppel betakarítható legyen, és ez a tendencia a friss gyümölcs termesztésben is felbukkan, bár még hosszú évek kellenek, mire kidolgozzák a megfelelő technológiát.

Elsősorban a bogyó színe szerint különülnek el a kétféle célra szánt málnafajták.

A feldolgozóipar mélyebb színű fajtákat keres, hogy a késztermék, például a joghurt, a lekvár vagy a gyümölcslé szép színű legyen.

Friss fogyasztásra a világospiros, élénk, csillogó bogyók a keresettek, amelyek jobban mutatnak a pulton, inkább friss érzetet keltenek. Ide tartozik az is, hogy nem egészen éretten szedik le a málnát, hogy épségben érjen a kereskedelmi lánc végére, így halványabban „indul”, és a folyamat közben még érik.

A többi fajtatulajdonságban nincs ilyen különbség: először ugyan a frissen fogyasztott fajtáknál nőtt meg a bogyóméret, de nem sokkal később az ipari málnában is megjelent ez a tulajdonság, mert  hatékonyabban lehet szüretelni a nagyobb szemeket, csökkennek a szedési és csomagolási költségek. További követelmény, hogy ne morzsolódjon szét a bogyó, meglegyen az összetartó erő a részterméskék között. Ez általában a kisebb részterméskékből álló bogyókra jellemző.

Inkább a nagyobb kézimunka-igényű friss gyümölcsnél fontos szempont, hogy a bogyók kibírják a szedés, válogatás, csomagolás és kereskedelem megpróbáltatásait.

A jövőre nézve pedig, amikor mind több gyümölcsöt szednek majd géppel, még fontosabb lesz ez a jellemző. Ugyanezen okok miatt fontos a minél egyenletesebb érés. Régebben inkább a hosszan szedhető fajtákat preferálták, manapság a hatékonyabb és olcsóbb szedés került előtérbe, amit az egyöntetűbb, gyorsabb éréslefutás tesz lehetővé, akár kézzel, akár géppel takarítják be a termést.

A szedési idényt manapság inkább az állományok takarásával vagy hosszú vesszőjű, az adott évben termést adó szaporítóanyag időben eltolt telepítésével húzzák szét.

A málna ízét illetően nincs teljes egyetértés: sokan a megszokott, savanykás zamatot keresik, a fiatal fogyasztók inkább édes málnát ennének. Az édes ízt célzó nemesítés amúgy minden más gyümölcsre is érvényes manapság.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com