0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

A Microsoft alapítója által vezetett Breakthrough Energy Ventures pénzügyi alap is beszállt, a 2. fázisú magvető finanszírozási körben, az ausztrál Rumin8 startup cégbe. Bill Gates mellett a Breakthrough Energy mögött álló milliárdos befektetők közé tartozik az Amazon alapítója, Jeff Bezos, az Alibaba tulajdonosa Jack Ma, valamint Michael Bloomberg New York volt polgármestere és üzletember, a Bloomberg LP alapítója.

A nyugat ausztráliai Perth városában működő cég olyan étrend-kiegészítőt fejleszt a haszonállatok számára, amely szintetikusan előállított bromoformból, a vörös hínárban található hatóanyagból készül.

Egy tanulmány szerint, ha a tehenek takarmányába hínárt adnak, a metánkibocsátásuk 98%-kal csökkenthető. Annak érdekében, hogy a tehenek metánt termeljenek, Ausztráliában tengeri moszat takarmányhoz adásával kísérleteznek. Az ehető vörös algák (Asparagopsis), amelyek megakadályozzák az üvegházhatású gázok képződését, kísérletekben bizonyították hatásukat, azonban betakarításuk nehézkes és igénye magas. A hínár termesztése körülbelül négy hónapig tart, növekedéséhez hatalmas nyílt vízterületekre van szükség. Továbbá az intenzív gazdálkodás negatív hatással lehet a vízi élővilágra.

A Rumin8 olyan termékeket hoz piacra, amelyek bromoformot, a hínár metántermelést gátló hatóanyagát tartalmazzák, és ezeket nem az óceánban, hanem a laboratóriumban „termesztik”.

Kínálatában várhatóan lesz vízoldható készítmény a szabadtartású szarvasmarhák számára, de lesznek ásványi kiegészítő porok és pelletált takarmányokba keverhető olaj alapú folyadékok.

Egyes tudósok azonban óvatosságra intenek a tengeri moszat és a szintetikus alternatívák használatával kapcsolatban. Dr. Richard Eckard, a Melbourne-i egyetem fenntartható mezőgazdaságának professzora szerint, amikor a világ rájön, hogy ózonréteget lebontó vegyszereket állítunk elő a metán oldására, akkor nem biztos, hogy támogatni fogják. A nagy részének még a kutatási fázisban kellene lennie, nem pedig az értékesítési szakaszban.

A szakmai vitához kapcsolódóan Dr. Alex Chaves, a Sydney-i egyetem Élet- és Környezettudományi Karának állattáplálkozási professzora kiemelte, hogy akár 24%-kal is csökkentheti a metánkibocsátást, ha több zsírt adunk a szarvasmarha étrendjébe. Ez biztonságosabb, mint a bromoformmal dolgozni, mérgezőnek és fenntarthatatlannak nevezve az anyagot.

Bár még nincs kiterjedt kutatás arra vonatkozóan, hogy mi történik a bromoformmal, ha az állatok emésztőrendszerébe kerül, az ipari beszállítók szerint a bromoformmal kapcsolatos aggodalmak indokolatlanok.

Ezeket az állításokat támasztja alá az Algal Research nevű nemzetközi tudományos folyóiratban megjelent, új-zélandi Waikato Egyetem tanulmánya is. Dr. Chris Glasson tudományos főmunkatárs vezetésével a kutatócsoport megállapította, hogy a tehenek emésztésében részt vevő mikroorganizmusok lebontják a takarmányukhoz hozzáadott algákból származó bromoformot.

Forrás: Bloomberg