Back to top

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Fotó: Wikipedia
A Microsoft alapítója által vezetett Breakthrough Energy Ventures pénzügyi alap is beszállt, a 2. fázisú magvető finanszírozási körben, az ausztrál Rumin8 startup cégbe. Bill Gates mellett a Breakthrough Energy mögött álló milliárdos befektetők közé tartozik az Amazon alapítója, Jeff Bezos, az Alibaba tulajdonosa Jack Ma, valamint Michael Bloomberg New York volt polgármestere és üzletember, a Bloomberg LP alapítója.

A nyugat ausztráliai Perth városában működő cég olyan étrend-kiegészítőt fejleszt a haszonállatok számára, amely szintetikusan előállított bromoformból, a vörös hínárban található hatóanyagból készül.

Egy tanulmány szerint, ha a tehenek takarmányába hínárt adnak, a metánkibocsátásuk 98%-kal csökkenthető. Annak érdekében, hogy a tehenek metánt termeljenek, Ausztráliában tengeri moszat takarmányhoz adásával kísérleteznek. Az ehető vörös algák (Asparagopsis), amelyek megakadályozzák az üvegházhatású gázok képződését, kísérletekben bizonyították hatásukat, azonban betakarításuk nehézkes és igénye magas. A hínár termesztése körülbelül négy hónapig tart, növekedéséhez hatalmas nyílt vízterületekre van szükség. Továbbá az intenzív gazdálkodás negatív hatással lehet a vízi élővilágra.

A Rumin8 olyan termékeket hoz piacra, amelyek bromoformot, a hínár metántermelést gátló hatóanyagát tartalmazzák, és ezeket nem az óceánban, hanem a laboratóriumban „termesztik”.

Kínálatában várhatóan lesz vízoldható készítmény a szabadtartású szarvasmarhák számára, de lesznek ásványi kiegészítő porok és pelletált takarmányokba keverhető olaj alapú folyadékok.

Fotó: Pixabay

Egyes tudósok azonban óvatosságra intenek a tengeri moszat és a szintetikus alternatívák használatával kapcsolatban. Dr. Richard Eckard, a Melbourne-i egyetem fenntartható mezőgazdaságának professzora szerint, amikor a világ rájön, hogy ózonréteget lebontó vegyszereket állítunk elő a metán oldására, akkor nem biztos, hogy támogatni fogják. A nagy részének még a kutatási fázisban kellene lennie, nem pedig az értékesítési szakaszban.

A szakmai vitához kapcsolódóan Dr. Alex Chaves, a Sydney-i egyetem Élet- és Környezettudományi Karának állattáplálkozási professzora kiemelte, hogy akár 24%-kal is csökkentheti a metánkibocsátást, ha több zsírt adunk a szarvasmarha étrendjébe. Ez biztonságosabb, mint a bromoformmal dolgozni, mérgezőnek és fenntarthatatlannak nevezve az anyagot.

Fotó: Pixabay

Bár még nincs kiterjedt kutatás arra vonatkozóan, hogy mi történik a bromoformmal, ha az állatok emésztőrendszerébe kerül, az ipari beszállítók szerint a bromoformmal kapcsolatos aggodalmak indokolatlanok.

Ezeket az állításokat támasztja alá az Algal Research nevű nemzetközi tudományos folyóiratban megjelent, új-zélandi Waikato Egyetem tanulmánya is. Dr. Chris Glasson tudományos főmunkatárs vezetésével a kutatócsoport megállapította, hogy a tehenek emésztésében részt vevő mikroorganizmusok lebontják a takarmányukhoz hozzáadott algákból származó bromoformot.

Forrás: 
Bloomberg

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

Megalakult a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület

31 taggal megalakult a hazai precíziós állattartás fejlesztését célul kitűző egyesület. A civil szervezet alapítói állattenyésztési szakemberek, állattartók, kutatók, és az állattartáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak a cégek, köztük kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. is.

Borjúkorban dől el a tehénkori egészség!

Az Eurofins Vetcontrol legutóbbi online szemináriumán Vass-Bognár Barbara azt elemezte, hogy a borjú- és növendékkori stressz hogyan befolyásolja a tehenek későbbi életteljesítményét.

Emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban

A szűkös kínálat miatt kisebb mértékben emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban - közölte a Juh Terméktanács az MTI-vel.

Kuvaszok segítik a polgárőrök munkáját

Fel kell hívni a figyelmet a kuvaszokra, ismertté kell tenni őket, mert azt szeretnénk, ha minél többen magyar kutyafajtát választanának, mikor házi kedvencet szeretnének maguknak - jelentette ki V. Németh Zsolt, magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos az Országos Polgárőr Szövetség részére felajánlott három kuvasz kölyök átadásakor, Dunakeszin.

Kína újranyitása kis haszonnal jár a helyi baromfiiparnak

A kínai csirketermelők csekély azonnali haszonra tesznek szert azzal, hogy a kelet-ázsiai ország gazdasága újranyílik, de a beruházások a jövőt célozzák.

A britek vadmarhái ritkábbak, mint a pandák

Az Egyesült Királyság északi részén egy különös gulya legel: az utolsó vadonélő szarvasmarhák. Eredetüket homály fedi, de valaha a szigetország erdőségeiben elterjedtek voltak ezek a visszavadult patások.