0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Egyelőre a húsok eredetének önkéntes jelöléséről szól a tárgyalás. A ZDG elnöke fontosnak tekinti a húsok eredetének a jelölését, és ha minden érintett egyetért, már tavasszal véglegesíthetik a címkét. Arra számít, hogy a német élelmiszer-kiskereskedelem minden nagy szereplője vállalja a jelölést. A német élelmiszer-kiskereskedelemben forgalmazott hústermékeken 2019 áprilisa óta egységes rendszer szerint jelöli a magánszektor az állatok tartástechnológiáját, ha valamilyen állatjóléti kezdeményezésben részt vesz a termelő gazdaság.

Az akkori szövetségi mezőgazdasági miniszter, Julia Klöckner elégtelennek nevezte a jelölést a bevezetésekor, szerinte a szövetségi állam által kidolgozott jelöli rendszer jobb lett volna. Ennek ellenére azt nem sikerült megvalósítani.

Németországban is kötelező a nem feldolgozott, de előre csomagolt baromfi-, juh-, sertés- és kecskehúsra vonatkozó EU-s jelölési rendszer: fel kell tüntetni a csomagoláson az országot vagy országokat, ahol az állatokat felnevelték és levágták.

Az EU-ban már arról folyik a vita, hogy ezt a jelölési követelményt kiterjesszük-e a feldolgozott húsra. A német szövetségi földművelésügyi miniszter, Cem Özdemir szerint az Európai Bizottság erre vonatkozó javaslatát még idén, az év elején előterjesztik Brüsszelben, de valószínűleg még több évbe telik, amíg az európai jogalkotási folyamat lezajlik, és a közösségi szabályozás hatályba lép a kiskereskedelemben. Friedrich-Otto Ripke szerint a tervezett önkéntes jelölést ennél sokkal hamarabb be lehet vezetni Németországban.

Forrás: Agrarheute