Back to top

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Több, mint 50 ezer állatot pusztítottak el és semmisítették meg a tetemeiket.

Fotó: Getty Images
A munkások közül senki sem kapta el a vírust, azonban mégis van okunk aggódni. Az Eurosurveillance-ban múlt héten megjelent tudományos cikk arra ráirányította a figyelmet, ami korábban is téma volt: a H5N1 bármikor átjuthat az emberekre, és egy újabb járványt idézhet elő - írja a Science. A vírusról egyelőre nem mondhatni, hogy képes az emlősök közt terjedni. Azok az emberek, akik megfertőződtek, mindig madaraktól kapták el. A mostani esetnél azonban egy igen sűrű emlős-állományban jelent meg, és legalább egy olyan mutációja jelent meg, mely segítette a terjedését közöttük.

A virológusok arra figyelmeztetnek, hogy a most madarak közt dúló H5N1-es vírus bármikor bejuthat más nyérc telepekre, ahonnan már könnyebben továbbjuthat akár az emberekre is.

"Ez nagyon aggasztó" - mondta Tom Peacock, az Imperial College London virológusa. "Ez egy nyilvánvaló mechanizmus a H5 járvány kitöréséhez" - mutatott rá Isabella Monne, az olaszországi székhelyű EU madárinfluenza-referencialaboratóriumának (EURL) állatorvosa, ahol a spanyolországi mintákat szekvenálták, és megkongatták a vészharangot.

Fotó: Pixabay
Mivel azok a receptorok, melyekhez a vírus a madarak légzőszervrendszerében kötődik kevésbé gyakori az emlősöknél, a H5N1 jobban elkerüli őket. Azonban most több emlősfaj is megfertőződött, beleértve rókákat, macskákat, nyesteket, fókákat és delfineket, melyek vélhetően előtte fertőzött madarakkal kerültek kapcsolatba. Január 17-én pedig az montanai (USA) hatóságok nyilvánosságra hozták, hogy még ősszel három fiatal grizzlit altattak el, melyeknél a H5N1-es vírus súlyos fertőzést okozott. Embereknél is okozott már megbetegedéseket, eddig hat esetben mutatták ki a madárinfluenzát világszerte, és egy haláleset köthető hozzá.

A 2020-ban leírt 2.3.4.4b variáns, mely most is terjed, úgy tűnik, hogy kevésbé patogén az emberekben, mint a korábbi verziók, melyeknél a fertőzöttek fele meghalt, mondta Thomas Mettenleiter, a Friedrich Loeffler Intézet vezetője. "Ez persze rossz hír is lehet, mivel így könnyebben terjed a vírus úgy, hogy nem vesszük észre, és több lehetősége van fejlődni" - tette hozzá. Minél többször fertőz meg emlősöket a vírus, annál nagyobb a rizikó, mondta Richard Webby, a St. Jude Kutató Gyerekkórház influenza szakértője.

Már korábban is voltak arról szóló jelentések, hogy Kínában nyérc farmokon jelent meg a madárinfluenza, azonban nem volt egyértelmű bizonyíték arra, hogy az állatok közt terjedt volna. A spanyol esetnél azonban kevés kétség fér ehhez.

Elméletben az összes beteg állat elkaphatta a fertőzést a takarmányukból, mely tartalmazott baromfiipari melléktermékeket, de nem volt H5N1 fertőzés a régióbeli baromfifarmokon vagy vágóhidakon, ahonnan a táplálékuk származott.

A fertőzési lánc azután alakulhatott ki, hogy az egyik nyérc egy beteg madarat húzott be a ketrecébe és elfogyasztotta azt, mondta Thijs Kuiken, az Erasmus Egyetem Orvosi Központjának állatorvos patológusa.

Nem tudni, hogy a Spanyolországban talált vírus mennyire könnyen fertőzheti meg az embereket - vagy terjedhet közöttük. A négy nyércből származó szekvenált vírusminták számos változást mutatnak a madarakban előforduló vírushoz képest, köztük a T271A mutációt az egyik enzim, a polimeráz génjében. Emiatt a változás miatt, amely más fertőzött emlősökből származó vírusmintákban is kimutatták, hogy a H5N1 vírus jobban szaporodik az emlősök szöveteiben. Az E627K, egy másik aggasztó mutáció a polimeráz génjében azonban nem jelent meg, és a hemagglutinin - a vírus felszínén lévő, a gazdaszervezet receptorához tapadó fehérje - génje sem változott, mondja Peacock. "Lehet, hogy ezzel még egyelőre szerencsénk volt".

Monne elmondta, hogy csapata és más kutatók is tanulmányozzák a nyércekben talált tulajdonságait és a felhalmozott mutációk hatását. Többek között azt is vizsgálni akarják, hogy a vírus mennyire jól terjed az állatok közötti szoros érintkezés során. "Tervezzük, hogy aeroszolos átviteli vizsgálatokat is végzünk" - mondja.

A járvány kitörése ismét reflektorfénybe helyezi a nyérc tenyésztés kockázatait. A SARS-CoV-2, amelyet az emberek vittek be a farmokra, futótűzként terjedt az állatok között, és a gondozóikat is visszafertőzték.

A kutatók attól tartanak, hogy a nyércek a fertőzések állandó forrásává és az új genetikai változatok "tenyészetévé" válhatnak.

Nyérctelep Litvániában 2012-ben
Nyérctelep Litvániában 2012-ben
Fotó: Dzīvnieku brīvība/Wikimedia Commons
Hollandia, amely etikai okokból már korábban elhatározta, hogy 2024-ig fokozatosan megszünteti a nyérc farmokat, 2021-ben bezáratta az összes megmaradt farmot. Dánia 2020-ban ideiglenesen felszámolta az ország összes nyérctelepét, de a tilalom ez év elején lejárt.

Kuiken szerint a farmok ugyanolyan nagy veszélyt jelentenek a H5N1 szempontjából. Az eddig a vírussal fertőzött emlősfajok többsége vadon élő ragadozó és dögevő, amely fertőzött madarakkal táplálkozik - "magányos példányok, vagy kis családokban élő állatok" - mondta. Nem valószínű, hogy messzire terjesztenék a vírust vagy megfertőznék az embert.

A nyérc farmokon ilyen magányos ragadozók ezrei kénytelenek együtt élni, ami ideális feltételeket teremt a madárinfluenza vírusának az emlősökhöz való alkalmazkodáshoz.

Monne szerint legalábbis szigorítani kell a biológiai biztonsági intézkedéseket a nyérctelepeken. A farmok dolgozóinak maszkot kellene viselniük, és más intézkedéseket kellene tenniük a fertőzés megelőzésére, a farmoknak pedig csökkenteniük kellene a H5N1 véletlenszerű behurcolásának kockázatát. "Nagyon fontos lenne távol tartaniuk az állatokat a vadmadaraktól". Peacock szerint talán itt az ideje, hogy véget vessenek a nyércek tenyésztésének.

Forrás: 
science.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hétvégén kezdődik a Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat a Rex Állatszigeten

Szombaton, az Engedelmes kutyák napján rendezik meg a havonta jelentkező Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat első állomását a Rex Állatszigeten, amelyen a különböző kutyás sportok bemutatása mellett előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők.

5 ok, ami az édesburgonyafogyasztás mellett szól

A batáta ugyanolyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a burgonya, mindössze annyiban különbözik, hogy még több tápanyagot tartalmaz. De milyen előnyei is vannak az édesburgonyának?

Ismertetni kell az ágazattal a kistermelői divattippeket

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó gondozásában havonta megjelenő Kistermelők Lapját 1956-ban alapították. Korábbi főszerkesztőjének – jelenleg szenior főszerkesztőjének –, Lengyel Zoltánnak a neve összeforrt a lappal, évtizedeken keresztül hiteles és hasznos információt szolgáltatott a hazai kistermelők számára.

Egészségünk érdekében metiláljunk!

A metiláció egy olyan folyamat, ami egész életünk során elkísér minket. Már azelőtt metilálunk, hogy megszületnénk, és mindvégig ez marad az egyik legfontosabb dolog, amit minden nap minden másodpercében el kell végeznünk.

Öt és félmilliárd forint érkezik az anyajuhtartóknak

Megkezdődött a termeléshez kötött anyajuhtartás támogatások kifizetése. Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatást több mint 7 ezer juhtartó számára, 5,5 milliárd forint értékben fizetik ki – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Kétszáz kormoránt lőttek ki a Duna táti szakaszán

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége szeptember elejétől február végéig közel 200 kormoránt lőtt ki a kezelésében lévő 2000 hektáros Duna-szakaszon - közölte a szövetség elnöke az MTI-vel.

Sóhelyettesítők használatát engedélyeznék az USA-ban

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) múlt héten jelentette be, hogy olyan szabályozásra tett javaslatot, amely lehetővé teszi a sóhelyettesítők használatát olyan mindennapi élelmiszerekben, mint a sajt, fagyasztott borsó, vagy tonhal konverzv.

Véradás az Erdők Világnapján

Az EGERERDŐ Zrt. a pandémia után először szervezett véradónapot, az Erdők Világnapjának hetében. Ezzel a programmal nemcsak az erdők létének fontosságára szerettük volna felhívni a civilek figyelmét, hanem az egészség megőrzésére és beteg társaink megsegítésére is.

Viharkárra fizették ki a legtöbbet

A kertészetek kárbiztosítására szakosodott Gartenbau-Versicherung biztosítótársaság második éve egyértelműen átlag feletti káresetet regisztrált, és több mint 50 millió eurót fizetett ki tagjainak.

Változatosság télen a konyhában

Az utóbbi 50-70 évben a mezőgazdasági sokféleség (agro-biodiverzitás) nagymértékben lecsökkent. Ez világosan látszik abból, hogy napjainkban mindössze 20 növényfaj adja az emberiség növényi táplálékának 80%-át, pedig világviszonylatban körülbelül 3000 táplálkozásra alkalmas növényfajt ismerünk.