Back to top

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

A gabonafélék közül több, például a hajdina, zab, rozs, köles, barna rizs, tönkölybúza melegítő hatásúak. De nem véletlenül télen ettek, esznek az emberek több gesztenyét, mogyorót, diót, mandulát, azaz olajos magvakat. Sőt a zöldségfogyasztás szezonalitása sem csak a véletlenen alapul, hiszen a cékla és a sütőtök fogyasztása szintén jót tesz, ha fázunk.

A gyógy- és fűszergyógynövények közül is több rendelkezik melegítő hatással, ezek többsége a forralt bor ízesítőjeként is ismert.

A forralt borhoz használt fűszerek mind melegítő hatásúak
A forralt borhoz használt fűszerek mind melegítő hatásúak
A fahéj, a szegfűszeg, a szegfűbors, a gyömbér, a kardamom, a vanília, vagy a szerecsendió ilyenek. De itt nem ér véget a melegítő hatású fűszerek sora: a chilipaprika, a fokhagyma, a kurkuma, a római kömény, az édeskömény mellett az ánizs-, a koriander- valamint a currytartalmú fűszerkeverékek is jó hatással vannak hűvös időben a hőérzetünkre.

Az alkoholos italok hatása ellentmondásos. Bár lehet, hogy úgy érezzük, felmelegszünk ezektől, ám az alkohol szűkíti az ereket, így érzetünk ellenére pont a test hűlését segíti elő. Ha szeretnénk fölmelegedni, inkább az alkoholmentes „forralt bort” válasszuk, melynek az alapja szőlő- vagy almalé, és melegen ezt megízesítjük a klasszikus forraltbor-fűszerkeverékkel. Egy liter gyümölcsléhez némi fahéjat, 8-10 szem szegfűszeget, ugyanennyi szegfűborsot tegyünk, de ne maradjon ki az ízesítésből a csipetnyi gyömbér és szerecsendió sem, sőt egy kis vaníliadarabot és néhány kardamommagot is adhatunk még hozzá.

A fűszereket érdemes teatojásban az italba lógatni, így nem kell azt átszűrni.

Télen érdemes több diót, mogyorót, mandulát fogyasztani
Télen érdemes több diót, mogyorót, mandulát fogyasztani
A gyógyteák is készülhetnek ilyenkor téli ízesítéssel. A teavizet forraljuk fel, tegyünk bele egy fahéjrudat és pár szem szegfűszeget. Így forraljuk még pár percig, majd hagyjuk benne állni még 10 percig az ízesítőket. Ehhez adjuk hozzá 1:1 arányban a hagyományos módon készült gyógyteát, ami lehet forrázat, vagy például a csipkebogyónál áztatással készült ital. A keveréket mézzel édesítsük akkor, amikor már langyosra hűlt, így a méz jótékony hatóanyagai is megmaradnak, nem csak édesítő hatása lesz. Az ilyen téli ízesítéshez jól illenek a gyümölcsteák is, almából, bodzabogyóból, fekete ribiszkéből is készülhet hasonló tea.

A hideg évszakban a szervezetünket számos behatás éri, például az alacsony kinti hőmérséklet, a nyirkos levegő. Gyakoriak emiatt az orrfolyással, torokfájással járó állapotok, de a fázó kéz és láb sem előnyösen befolyásolja a téli nyomottabb hangulatunkat, közérzetünket.

A külső környezeti tényezőket nem tudjuk megváltoztatni, ám törekedhetünk az egyensúly megtartására, hogy amennyi hideget elszenved a testünk, annyi meleget is adjunk neki.

A szegfűszeg alapfűszer a téli ízesítésű meleg italokban
A szegfűszeg alapfűszer a téli ízesítésű meleg italokban
Ezt elérhetjük vastagabb öltözékkel, több mozgással, hiszen ezek mind segítik testünk hideg elleni küzdelmét. Az izommunka egyrészt hőt termel, másrészt fokozódik a vérellátás a szervezet olyan részeiben is, ahol az egyébként nem a legintenzívebb, például a lábujjakban.

Érdekes megfogalmazás, hogy a magyar nyelv az erős paprikát csípősnek nevezi, de az angolból fordítva ezt ott forrónak hívják, nem véletlenül, hiszen ez is fűti a szervezetet.

A paprika csípősségéért felelős hatóanyagot, a kapszaicint megtaláljuk a külsőleges kezelésre szánt krémekben is, hiszen helyi vérbőséget és forróságérzetet okoz. Tehát ezzel még külsőleg is melegíthetjük egyes testrészeinket.

A fokhagyma melegít, emellett vírus- és baktériumölő hatású
A fokhagyma melegít, emellett vírus- és baktériumölő hatású
A melegítő hatású fűszerek közül sok a trópusokról származik, ám ez nem jelenti azt, hogy máshonnan származók ne lennének hasonló hatásúak. Erdély hidegebb területein a csombor vagy borsikafű gyakori alapanyaga az ételeknek és az italoknak.

Levesek fűszerezésére, de teakeverékek alkotójaként is használják.

Enyhén csípős íze kellemes, és ez is egy melegítő hatású növény. De az édeskömény összezúzott termése is jó kiegészítője a téli forró italoknak. Illóolaj-tartalmának köszönhetően már akkor is jól érzékelhető, ha csak kis mennyiségben adagoljuk a teakeverékekhez. A fokhagyma nyersen történő fogyasztása is hasznos télen, és nem csak a vírus- és baktériumölő tulajdonságai miatt. Csípősségének köszönhetően fogyasztása után jó ideig biztosan nem fogunk fázni.

Az Erdélyből származó borsikafű is melegítő hatású fűszer
Az Erdélyből származó borsikafű is melegítő hatású fűszer
Hűsítő hatású növényekre ugyan inkább nyáron van szükségünk, azért érdemes megemlíteni azokat, hogy ha télen fázunk, ne ezekből fogyasszunk nagyobb mennyiséget. A menták a hidegérzékelésünkre hatnak, de pont nem úgy, ahogy télen kellene, tehát a hideg, vagy meleg mentatea inkább nyári ital. A hibiszkusz és a citromfű is inkább a nyár gyógynövényei, bár a citromfű enyhe hatású, jó nyugtató, tehát aki szereti, emiatt a hűsítő tulajdonsága miatt nem kell lemondania róla télen sem.

A koriander, a bazsalikom és a levendula szintén a hűsítő hatású növények csoportjába tartoznak.

De elkalandozva a gyógynövényektől a narancs, a citrom, a kivi, a lime, a grapefruit, a szamóca és a dinnyefélék is hűsítő termények, csakúgy, mint a cukkini és a főzőtök.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2023/1-2. számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője Budapesten, a cég sajtótájékoztatóján.

A talajromlás erősödése és a talajjavítás reneszánsza várható

A szántó művelési ágú hazai földrészletek fele eleve javításra szorul, mert különböző mértékben mészhiányos barna erdőtalajok (főként a Dunántúlon) és szikes, különböző szolonyeces réti talajok (az Alföldön, főként a Tiszántúlon).

Hasznos fonálférgek a kertészetben

Január második felétől meglepő módon több telefonhívást is kaptam, amiben segítséget kértek a gazdálkodók. Egy apró, „pajorszerű” kártevőre panaszkodtak a szamóca és a cserepes dísznövények gyökerei között. Meglepődtem, ugyanis számítottam a hívásokra, azonban csak egy hónappal később, február végétől.

5 ok, ami az édesburgonyafogyasztás mellett szól

A batáta ugyanolyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a burgonya, mindössze annyiban különbözik, hogy még több tápanyagot tartalmaz. De milyen előnyei is vannak az édesburgonyának?

A mezőgazdaság pozitív hatása a napelemekre

Az Applied Energy folyóiratban megjelent Cornell Egyetem új kutatása szerint a napelem parkokban a mezőgazdasági növények termesztése növelheti az élelmiszertermelést, valamint javíthatja a napelemek teljesítményét és élettartamát.

Egészségünk érdekében metiláljunk!

A metiláció egy olyan folyamat, ami egész életünk során elkísér minket. Már azelőtt metilálunk, hogy megszületnénk, és mindvégig ez marad az egyik legfontosabb dolog, amit minden nap minden másodpercében el kell végeznünk.

Magyar biodiverz magkeverékek

A díszkertészek februári szakmai konferenciáján több előadás érintette a magkeverékek kérdéskörét. A szakemberek hazai fejlesztésű biodiverz magkeverékek vetését javasolták zöldtetőkre és szabadföldre. Egy másik előadásban a vadvirágkeverékek és a virágos fűmagkeverékek alkalmazásának tudnivalóit összegezték.

A brazil tölcsérjázmin károsítói

Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) igen látványos, Dél-Amerikában őshonos örökzöld kúszó dísznövény, a kutyabengefélék családjába tartozik. Tudományos nevét a 18. században kapta Henry Joseph Mandeville angol diplomatáról, lelkes kertészről.

A permetszer hatékony kijuttatása pénzben mérhető

A házikertekben kicsiben ugyanolyan fontos a megfelelő permetezési gyakorlat, mint a nagyobb, üzemi ültetvényekben. Aki pedig vegyszermentes kertet tart fenn, neki is érdemes megtanulnia jól permetezni, hiszen a növényi levek, biostimulátorok, és sok más biotermesztésben használt anyag kijuttatása is így történik.

Sóhelyettesítők használatát engedélyeznék az USA-ban

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) múlt héten jelentette be, hogy olyan szabályozásra tett javaslatot, amely lehetővé teszi a sóhelyettesítők használatát olyan mindennapi élelmiszerekben, mint a sajt, fagyasztott borsó, vagy tonhal konverzv.