Back to top

Következő szint – PUMA 260 CVXDrive és AFS Connect

Új modellt mutatott be az AGRI CS Magyarország Kft. az AGROmashEXPO-n. Az eddig legerősebb PUMA, a 260 CVXDrive a CASE IH modelljei között szerepel. A gép bemutatása mellett ismertették az AFS Connect rendszert is, ami egy új fejezetet jelent a precíziós alapú rendszerekben.

„A PUMA 260 CVXDrive a gazdálkodók véleményének figyelembevételével lett megtervezve, és része egy legújabb fedélzeti és valós idejű online telematika, amely növeli a termelékenységet úgy, hogy közben csökkenti a fenntartási költségeket, egyben pedig hosszabb üzemidőt is biztosít” – nyitotta meg a sajtótájékoztatót Szollinger János kereskedelmi igazgató.

Mit is tartogat az új modell? Egyszer 11 százalékkal több erőt az előző modellekhez képest. Maximális teljesítménye 302 lóerő, maximális emelési kapacitása 14 500 kg. Tapadása kiváló, ugyanakkor kíméletes a talajjal a 2,05 m-es hátsó gumiknak köszönhetően.

Fotó: Csatlós Norbert
Akár plusz három óra munkaidő-teljesítménnyel rendelkezik az előző modellekhez képest, hála a plusz 15 százalékos üzemanyagtartály-kapacitásnak. Új színkódolt hidraulikus csatlakozókkal és kioldókarokkal látták el a annak érdekében, hogy a gépkezelő minél inkább személyre szabhassa a kezelőfelületet, valamint a többi modellhez képest 25 százalékkal hosszabb szervizintervallummal bír.

A fejlesztők a biztonságra is törekedtek: a fejlett járműfelfüggesztési rendszer összehangolja fülkefelfüggesztést, a hátsó függesztőkart és a mellső híd rugózását, illetve a szabadalmaztatott intelligens pótkocsifék segítségével el tudja kerülni a pótkocsik „bebicskázását”.

A kabin is egyedülálló, szinte relaxálni lehet benne, ugyanis mindössze 66 decibelnyi külső zajt lehet a fülkében hallani, ezzel a piac legcsendesebb kabinjáról beszélhetünk. A kabin mérete az előző modellekéhez képest 8 százalékkal nőtt, a plusz 11 százalékkal megnövelt üvegfelület pedig a még jobb kilátásban segít. Végezetül a beépített CVXDrive fokozatmentes sebességváltója testre szabható, ami szintén kényelmesebbé és élvezhetőbbé teszi a vezetést.

A kereskedelmi igazgató az AFS Connect rendszert is ismertette, amelyet AFS 1200 Pro android alapú kezelőfelülettel láttak el. A rendkívül korszerű vizuális megjelenés igen komoly feldolgozó teljesítménnyel párosul. Ez a telematikai rendszer a globális helymeghatározó rendszereket és a mobil kommunikációs technológiát használja a gép helyének és azonnali teljesítményinformációinak fogadására. Az AFS Connect továbbfejlesztett szervizszintjén 40 és 80 gépi paraméter (a traktortól vagy a kombinált modelltől függően) figyelhető meg.

Ezek az adatok szigorúan az AFS Connect portálon belül helyezkednek el, minden percben frissülnek, és rugalmasan hozzáférhetők PC-n vagy mobil eszközökön keresztül.

A Fájlátvitel funkció nem teszi szükségessé immár az USB-és adatgyűjtést. Az AFS Connect File Transfer világos áttekintést nyújt a gépparkból származó precíziós gazdálkodási adatkészletekről.

Fotó: Csatlós Norbert

És, hogy milyen adatokhoz férhetünk hozzá a rendszernek köszönhetően? Pontos meghatározást kaphatunk az adott gép helyzetéről, annak üzemanyag-mennyiségéről, az üzemóra pontos idejéről, az olajhőmérsékletről, a fordulatszámról, továbbá hogy milyen táblával végzett az erő- vagy munkagép. 

A felülettel egyébiránt háromféle, egymáshoz szorosan kapcsolódó modulra épülő rendszerbe nyerhetünk betekintést. A Farm modullal lehetőségünk van a farmunk, a Flotta modullal flottánk, az Adat menedzsment modullal adataink komplett kezelésére és irányítására.

A Farm modul egy teljes értékű, mezőgazdasági feladatokra kiterjesztett térinformatikai rendszer.

A felületben létre lehet hozni vagy beimportálni táblastruktúrákat, határvonalakat és nyomvonalakat is, amiket szerkeszteni, létrehozni és exportálni is lehet. A modulban rendelkezésre áll a felhő alapú adatátvitel a számítógép és a monitor között – ez az egyetlen funkció, ami díj ellenében alkalmazható.

Flotta modullal információkat kaphatunk az erőgépeink állapotáról, paramétereiről, üzemóraszámról, üzemanyagszintről és -fogyasztásról, motorterhelésről stb., amelyek aktuális állapotáról az 5 percenként frissülő modul segítségével mindig a legpontosabb adatokhoz juthatunk.

Az Adat menedzsment modul a felhő alapú adatcserére épül.

Az adatok szerkeszthetők és kiexportálhatók, továbbíthatók a kompatibilis rendszereken belül.

„Az AFS Connect végső célja, hogy partnereink egy felületen el tudják végezni a gépflottával kapcsolatos precíziós irányítási műveleteket. A rendszer fejlesztése folyamatos, így hamarosan újabb funkciókkal találkozhatnak a felhasználók” – zárta Szollinger János.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan növelhetjük a terméshozamot 2023-ban?

A magyar gazdaságok teljesítőképessége és hosszútávú jövedelmezősége jelentősen függ a termések hozamának minőségétől és mennyiségétől. A termésátlagok növeléséhez számos tényező járul hozzá, többek között a megfelelő hibridválasztás, a vetésforgó használata, a tőszám és a sortáv megfelelő kiválasztása, a vetésidő meghatározása, a nitrogénveszteségek csökkentése és a tápanyagutánpótlás, valamint az öntözés fontossága.

Egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.

Megalakult a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület

31 taggal megalakult a hazai precíziós állattartás fejlesztését célul kitűző egyesület. A civil szervezet alapítói állattenyésztési szakemberek, állattartók, kutatók, és az állattartáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak a cégek, köztük kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. is.

A vidék életminőségét javítja, a gazdasági fejlődést segíti a külterületi útfejlesztés

Magyarországon az elmúlt években csaknem 2500 kilométer hosszú külterületi út újult meg a Vidékfejlesztési Program segítségével, amely hozzájárult a vidéki térségek fejlődéséhez, az ott élő emberek életminőségének javításához – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Üllés település külterületi útátadóján, csütörtökön.

Precíziós átállás a gazda szemével

Ha precíziós gazdálkodás, akkor költséghatékonyság. Hezitál? Nem mert még belevágni? Most induló videósorozatunkban bemutatjuk, hogy hogyan is kell csinálni. Végigkísérjük gazdáinkat az idei év termelési folyamatain, részletesen ismertetjük, hogy hogyan zajlik a precíziós gazdálkodásra történő átállás a gyakorlatban.

Holnapig érkezik a kárenyhítés

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A kormány több mint négyszeresére emelte az agrár-kárenyhítési alap forrásait.

„Az újságban nincs AdBlocker”

A több mint 30 éves Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. szerteágazó tevékenységi körrel rendelkezik.

Csökkent a búza és a kukorica termelői ára tavalyhoz képest

Jelentősen csökkent az étkezési búza, valamint a takarmánybúza és a takarmánykukorica ára Magyarországon tavalyhoz képest, de még egyik se érte el a 2021-es szintet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.

Vetőmagadományok segítik a kárpátaljai magyar gazdákat

Magyarországi gazdák és agrárcégek vetőmagadománya is segíti a kárpátaljai magyar gazdákat a tavaszi vetési munkák során. Az 500 zsáknyi adomány átadására március 28-án került sor, Beregszászon.

A talajromlás erősödése és a talajjavítás reneszánsza várható

A szántó művelési ágú hazai földrészletek fele eleve javításra szorul, mert különböző mértékben mészhiányos barna erdőtalajok (főként a Dunántúlon) és szikes, különböző szolonyeces réti talajok (az Alföldön, főként a Tiszántúlon).