Back to top

Új, halálos vírust fedeztek fel az óceánokban

Egy eddig ismeretlen vírust azonosítottak a Hawaii Egyetem Egészségügyi és Partravetődési Laboratóriumában (Health and Stranding Lab), mely halálos a bálnákra és delfinekre nézve. Először egy 2010-ben partra vetődött Longman-féle csőröscetből mutatták ki, ám mostanra 10 különböző tengeri emlősfajnál is megtalálták.

A csőröscet circovírus (beaked whale circovirus, BWCV) felfedezése hozzájárul, hogy jobban megértsük, miként fertőződnek meg a tengeri emlősök ezzel a betegséggel. A circovírusok DNS vírusok, melyek madarakat, sertéseket, és kutyákat is megfertőznek, és súlyos esetben halálos is lehet - írja a Phys.org.

A Hawaii környékén élő cetfajok kisebb populációkat alkotnak a szigetek körül, ezért egy halálos járvány ezeknek az állatoknak az eltűnését okozhatja
A Hawaii környékén élő cetfajok kisebb populációkat alkotnak a szigetek körül, ezért egy halálos járvány ezeknek az állatoknak az eltűnését okozhatja

"A tanulmányunkban olyan Cuvier-féle csőröscetekből mutattuk ki a BWCV-t, melyek Saipanban és Amerikai Szamoában vetődtek partra, egymástól majd' 4000 mérföldnyire (kb. 6500 kilométer) az első felfedezett megbetegedéstől" - mondta Kristi West, az egyetem laboratóriumának igazgatója. "A Hawaiion kívül talált pozitív esetek megdöbbentőek, és azt jelzik, hogy a vírus a Csendes-óceán középső és nyugati részéig terjedt, de akár a világ minden részén ott lehet a tengeri emlősökben."

A bálnák és delfinek, melyeket a kutatók vizsgáltak, a Csendes-óceán különböző régióiból érkeztek, azonban az pozitív tesztet produkáló állatok nagyja a Hawaii-szigetek környékéről származott.

"Meglepődtünk, hogy milyen sok különböző fajt fertőzött meg a BWCV, a vizsgált állatok feléből kimutattuk a vírust" - mondta Cody Clifton, a Trópusi Mezőgazdasági és Emberi Erőforrások Főiskolájának (College of Tropical Agriculture and Human Resources) doktorandusz hallgatója.

22 évig ismeretlen volt a patogén

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a circovírus már 22 éve is jelenvolt a Csendes-óceánban. A kutatók a Hawaii Egyetem laborjának archív mintáit is vizsgálták, egészen 1997-ig visszamenőleg. Ezek között az esetek között a kutatók kimutatták a BWCV-t egy törpe ámbráscetből, mely O'ahu-n vetődött partra 2000-ben - tehát a patogén már ekkor jelen volt a Hawaii környékén élő bálnákban és delfinekben.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen hatással van a BWCV a fertőzött állatokra. Az első eset, ahonnan kimutatták a BWCV-t egy halálos beteg bálna volt, de ez a példány más patogénekkel is fertőzött volt. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy mérhető eredményeket kapjunk a vírus tengeri emlősök egészségére gyakorolt hatásáról.

"Meg kell értenünk, hogy a hawaii delfinek és bálnák körében milyen mortalitást okoz és milyen veszélyekkel jár ahhoz, hogy jobban megvédhessük ezeket a fajokat"

- mondta West. Hozzátette, hogy sok itt élő cet kisebb populációkban él, melyek a kisebb szigetekhez kötődnek, így egy súlyos, akár halálos járványkitörés akár végzetes is lehet ezekre a kisebb csoportokra nézve.

A hawaii emberek kultúrájának szerves részei a tengeri emlősök
A hawaii emberek kultúrájának szerves részei a tengeri emlősök

Az óceánok egészségének jelzői

A tengeri emlősök fontosak a hawaii emberek kultúrája szempontjából, és az óceánok egészségnek jelzőiként tekintenek rájuk. Az őket fenyegető veszélyek megértése kritikusan fontos a védett fajok megőrzése és védelme érdekében.

A kutatók jelenleg kizárólag a lakosság bejelentéseire kénytelenek támaszkodni a beteg vagy elhullott bálnák és delfinek felkutatása során, ami azonban kulcsfontosságú az elhullás okainak felderítésében, és a veszélyek kiértékelésében, melyek a hawaii és csendes-óceáni fajokat fenyegetik.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén áprilisban, hogy a szakemberek alaposabb képet kapjanak a repülőtér ürgeállományának térbeli eloszlásáról - közölte a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az MTI-vel.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Új fehérborszőlő-fajta, amely 42 évet várt a tökéletességre - Ismerjük meg az "Aravelle"-t

Bemutatjuk az "Aravelle"-t, egy új fehérborszőlőt, amely 42 éve készül.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).