Back to top

Megzakkant rovarok, süket madarak: ezt teszi a fény és hangszennyezés

Az emberi tevékenység nagyon sok szempontból hatással van az állatvilágra. Az éjszakai közvilágítás, a rádiójel sugárzás mind befolyásolják - sok esetben nagyon kedvezőtlenül - az állatok életkörülményeit.

Az új 5G mobilhálózattal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, több tévhit és valós hír is terjed a negatív hatásairól. Ennek az új technológiának csak a képzelet szab határt: például, ha egy 5G hálózatba kötött levegőminőségi szenzor valahol elektromos cigaretta páráját észleli, azonnal célzott e-cigi reklámot küld a szenzorhoz közeli telefonok felhasználóinak. Mi emberek nem menekülünk majd a kéretlen reklámoktól, de ez a szupergyors modern hálózat egyesek szerint madár-, és méhpusztuláshoz vezethet.

A nagy városokban jelentős a fényszennyezés
A nagy városokban jelentős a fényszennyezés
Fotó: wikipedia

A rádiójelek zavaróak lehetnek

Amerikai kutatók szerint évente 6,8 millió madár pusztul el azért, mert mobilkommunikációs tornyokkal ütköznek.

A tudósok korábbi vizsgálatokra alapozták számításaikat; a madáráldozatok számát 38 torony körül mérték fel, majd ezt terjesztették ki az ország minden, 60 méternél magasabb tornyára.

A nagyobb tornyok olyan magasságokba érnek fel, ahol a vándormadarak útvonalát zavarják meg, ezek közül is a legveszélyesebbek a folyamatosan fényt kibocsátók. Rossz időben a madarak a szokásosnál alacsonyabban szállnak, emiatt az éjszakában elveszíthetik tájékozódási pontjukat, a csillagokat, és ilyenkor nagyon megtévesztő lehet számukra egy mesterséges fényforrás.

Fény és hangszennyezés

A madarak ezen kívül is, sok esetben, különböző fény-, és hangszennyezésnek vannak kitéve, ami megzavarja a szaporodási idejüket. A kutatók 27 különböző madárfaj esetében részletesebb vizsgálatokat is végeztek. Végül arra jutottak, hogy a madaraknak gyenge fényben a látási képessége és füttyének hangereje összefüggésben van a fény-, és hangszennyezésre adott reakciójával. Minél több fényt fogad be egy madár szeme, annál előrébb hozza költési idejét.

A hangszennyezéssel kapcsolatban pedig az derült ki, hogy a fás környezetben élő egyedek jóval érzékenyebbek a zajokra, mint a nyitott területeken élők.

A hangszennyezés késlelteti azoknak a madaraknak a fészekrakási idejét, amelyek alacsonyabb frekvenciákon énekelnek, tehát nehezebben hallják meg egymást az ember okozta zajban. A tojók párzási hajlandósága, sok esetben a hímek dalán alapul, ezért a tojóknak hallaniuk kell a hímek énekét, hogy fizikailag képesek legyenek a párzásra, viszont ha a mesterséges frekvenciáktól, a zajszennyezettségtől ez nem valósul meg, akkor a párzásra is képtelenek lehetnek.

Rengeteg rovar esik áldozatul

A rovarokat zavarják a városi fények
A rovarokat zavarják a városi fények
Fotó: wikipedia
A rovaroknak is teljesen felforgatta a lámpafény az életüket, az éjjeli sötétség hiánya miatt.

Az éjszaka stabil égi fényei alapján tájékozódnak, de a városban mindenütt csak "Holdat és csillagokat" látnak, ami teljesen megzavarja őket, ezért cikáznak a fények körül, s milliószámra hullnak el.

A fényszennyezés egyes rovarfajokat már a kihalás küszöbére juttatott.

Rejtélyes okok

Visszatérve az 5G tornyokra, fontos megjegyezni, hogy a fő madár-, illetve méhpusztulást nem a sugárzás okozza. Ez egy több tényezős probléma, melynek csúcsán a környezetszennyezés áll, és ehhez az újgenerációs mobilhálózat csak újabb adalékokat jelent. Sokan hozzák fel példának azt a 2018. novembere óta terjedő hírt, hogy Hollandiában rejtélyes módon 300 madár halt meg egy parkban, ahol hónapokkal az eset előtte 5G torony épült, így vélhetően az állomás sugárzása végzett a madarakkal. Ez később egy álhírnek bizonyult.

Az állatok valóban elpusztultak, de nagy eséllyel egy mérgezés miatt.

Így elmondhatjuk, hogy a madarakra és méhekre nézve, a fő probléma nem a tornyok által sugárzott energiákkal van, sokkal inkább fényükkel, magasságukkal, és kialakításukkal …

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Befejeződött az Alföld átfogó vízgazdálkodási fejlesztése

A Tisza vidékén számos helyen, valamint az Alsó-Duna völgyében is bővítették és modernizálták a víztározókat és a csatornákat.

A méhek játszani is szeretnek

A poszméhekről kiderült, hogy nem csak dolgozni szeretnek, de szívesen játszanak is.

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Őszre fejeződik be a Gyálai Holt-Tisza rehabilitációja

Őszre fejeződik be a Szeged határában húzódó Gyálai Holt-Tisza rehabilitációja, az uniós támogatással megvalósuló, több mint 2,5 milliárd forint költségvetésű beruházás célja az élővíz jó ökológiai állapotának elérése - tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-t.

Idén tizedik alkalommal rendezik meg Ifjú Kócsagőr Programot

Az Ifjú Kócsagőr Program évről-évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében. 2023-ban immár 10. alkalommal hirdetjük meg számukra a programot, hogy a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhessék meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket.

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Idén is megrendezik a TeSzedd! hulladékgyűjtő akciót, amelyre már jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hétfőn, Budapesten.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Itt az erdők napja, kezdődik a tavaszi nagytakarítás

Harmadik alkalommal hív a természet megtisztítására az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) és az Aktív Magyarország a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki a természetet együtt! elnevezésű akció keretében - tájékoztatta az AÖFK hétfőn az MTI-t.