Back to top

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Darázs garázs farönkben
Darázs garázs farönkben
Fotó: Pixabay
A beporzók száma vészesen csökken, többek közt az élőhelyek eltűnése, a klímaváltozás, és a növényvédő szerek miatt. Megőrzésük érdekében minden lehetséges eszközre szükség van. Az International Journal of Sustainable Design című folyóiratban

egy kutatócsoport olyan téglát mutatott be, mely a "darázs garázshoz" hasonlóan működik. Bárhová be lehet építeni, meglévő, vagy új épületekbe, kerítésekbe, vagy csak önmagában is el lehet helyezni.

Ezzel pedig otthont, pontosabban a magányos méhek szaporodásához nélkülözhetetlen üreget biztosítunk ennek a beporzó csoportnak, mely olyan helyeken is felbukkan, ahol a házi méhek nem, amivel fontos ökológiai szolgáltatásokat nyújtanak - írja a Phys.org.

Kate Christman és Laura Hodsdon a Falmouth Egyetem penryni kampuszáról, valamint Rosalind Shaw az Exeteri Egyetem cornwall megyei penryni kampuszáról elmondta, hogy az Egyesült Királyságban mintegy 250 méhfaj él (összehasonlításképp: Magyarországon ez a szám 700), és 10-ből 9 a magányos méhek csoportjába tartozik. Ezek a rovarok nem rajokban élnek, és nem hoznak létre kaptárakat sem. A magányos méhek közül nagyjából minden 20. faj valamilyen üregben "fészkel". Az építkezések során prioritásként kellene kezelni a megfelelő élőhelyek létrehozását e fontos beporzók számára, különösen annak fényében, hogy néhány "méh tégla" beépítésével könnyen megoldható lenne ez a feladat.

Természetesen a téglák esetében elvárható, hogy ugyanolyan erősek és időtállóak legyenek, mint a hagyományos változat. Ezt is szem előtt tartották a kutatók, amikor megalkották a "méh téglát".

Az Egyesült Királyságban Cornwall megye híres a felhagyott agyagbányáiról, ahonnan még mindig ki lehet nyerni kaolint, vagy más néven porcelánföldet, így a kutatók is ezt javasolják alapanyagnak. Ehhez kell némi gránitos aggregátumot és cementet keverni, mely összetartja.

Az csoport által készített téglák mindegyike 18 járatot tartalmaz, melyek a tégla közepéig hatol - a többi része tömör. Ráadásul többféle színben is kapható ez a méhbarát építőelem, tehát mindenki kiválaszthatja a számára legszimpatikusabbat. Így vagy jobban illeszkedik az épület többi részéhez, vagy pedig pont figyelemfelkeltőként hirdetheti a beporzók védelmének fontosságát.

A "méh tégla" tehát több szempontból is innovatív: egyrészt helyet biztosít a magányos méhek számára az utódneveléshez, amihez egy meglévő építészeti elemet gondoltak újra, másrészt teszik mindezt helyi forrásból származó, újrahasznosított anyagokkal, amivel fenntartható módon segíti a biológiai sokféleség védelmét.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén áprilisban, hogy a szakemberek alaposabb képet kapjanak a repülőtér ürgeállományának térbeli eloszlásáról - közölte a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az MTI-vel.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

Sörport készítettek a németek

Előállították az első porból készült sört a német Neuzeller sörfőzdében. A gyártó állítása szerint ez igazi forradalmat hoz az iparágban. De egy apró részletet még ki kell dolgozni, és sokan kétkednek az újítással kapcsolatosan.

A britek vadmarhái ritkábbak, mint a pandák

Az Egyesült Királyság északi részén egy különös gulya legel: az utolsó vadonélő szarvasmarhák. Eredetüket homály fedi, de valaha a szigetország erdőségeiben elterjedtek voltak ezek a visszavadult patások.

SEFAG ZRT. az egészséges erdőkért…

A SEFAG Zrt. is csatlakozott az Aktív Magyarország által indított „Tavaszi nagytakarítás” elnevezésű programhoz, amelynek keretében közel 2 tonna szeméttől szabadították meg a kaposvári parkerdőket.

Hétvégén kezdődik a Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat a Rex Állatszigeten

Szombaton, az Engedelmes kutyák napján rendezik meg a havonta jelentkező Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat első állomását a Rex Állatszigeten, amelyen a különböző kutyás sportok bemutatása mellett előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők.

Hasznos fonálférgek a kertészetben

Január második felétől meglepő módon több telefonhívást is kaptam, amiben segítséget kértek a gazdálkodók. Egy apró, „pajorszerű” kártevőre panaszkodtak a szamóca és a cserepes dísznövények gyökerei között. Meglepődtem, ugyanis számítottam a hívásokra, azonban csak egy hónappal később, február végétől.

A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára

Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben. A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.