0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csak az a vízmennyiség adható át, amely nem szükséges a magyar területen

Erről tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, miután megkérdeztük, mi a véleményük a Duna Charta januárban nyilvánosságra hozott közleményéről, amiben az osztrák mezőgazdaság Szigetközből származó vízellátása ellen tiltakozik.

A Duna Charta az egyik legrégebben működő, Dunával foglalkozó szervezet, amely az egyes helyi problémák felkarolása mellett a hazai folyamszakasz egészének egységes védelmének kidolgozását tarja legfontosabb célkitűzésének. Szorgalmazza a Duna-törvény megalkotását a vízkészlet hosszú távú megőrzése és a fenntartható környezetgazdálkodás érdekében.

Az egyesület január 11-én nyilvános közleményben fejezte ki tiltakozását az ellen, hogy az osztrák mezőgazdaság vízhiányát Magyarországról pótolják. Ebben azt írják, hogy

információjuk szerint az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság előrehaladott tárgyalásokat folytat arról, hogy évenként a Velencei-tó térfogatának mintegy másfélszeresét, 60 millió köbméternyi vizet juttatnának a burgenlandi gazdálkodók megsegítésére, miközben az ausztriai Fertőzugban mintegy 6000, közte számos illegális kút apasztja a talajvízszintet.

Mint írják, Ausztriának van saját Duna-szakasza, így saját területéről is meg tudná oldani a burgenlandi Fertőzug mezőgazdasági vízpótlását, de olcsóbb és környezetkímélőbb számára, ha Magyarországról kapja a vizet, miközben a Szigetköz a Duna elterelése óta vízhiányos térség, amit a mezőgazdasága is megérez. A vízügy a többi közt emiatt akar további gátakat építeni Szigetköz térségében.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság azonban arról tájékoztatott, hogy külföldre irányuló „vízexportra” csak abban az esetben kerülhet sor, amennyiben az érintett térség hazai vízigényei teljes mértékben kielégíthetők, beleértve a hazai öntözési és az ökológiai vízigényeket is. Csak az a vízmennyiség adható át, amely nem szükséges a magyar területen. Az említett vízpótló-rendszer fejlesztésére tervek ugyan készültek, de a megvalósításról nem született döntés.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu