Back to top

Három perc alatt fel lehet tölteni hígtrágyával

Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat kapott az AgroMashexpón a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. HFW 25 000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya-injektálóval. A Fliegl most is bebizonyította, nemcsak gyártó, hanem fejlesztő vállalat is.

3 perc alatt fel lehet tölteni hígtrágyával | MMG

„Kettő fő gyár található a Fliegl család tulajdonában, az egyik Németországban, a másik pedig Magyarországon. Abdán nagyon jó munkaerőt kapott harminc évvel ezelőtt a Fliegl család, és a fejlesztések erre a régi szakembergárdára támaszkodnak”- kezdte a bemutatkozást Ackermann Tamás. A Fliegl cégvezetője hozzátette,

a vállalatnak a magyar piac nagyon jó tanuló terület, míg Bajorországban a kisebb parcellák kiszolgálása volt a fő cél, Magyarországon a rendszerváltás után is megmaradt nagyobb táblaméretek megművelése kihívást jelentett számukra, így érthetően a fejlesztések hazánkban születtek meg.

Ackermann Tamás: A hatékonyság a minél nagyobb hígtrágyamennyiség gyors kijuttatásával, a környezeti terhelés csökkentése pedig az azonnali precíz bedolgozással érhető el.
Ackermann Tamás: A hatékonyság a minél nagyobb hígtrágyamennyiség gyors kijuttatásával, a környezeti terhelés csökkentése pedig az azonnali precíz bedolgozással érhető el.
Fotó: Bokor Ádám

Az idén termékfejlesztési díjat nyert nagy tartálykocsi, ezelőtt 30 évvel egy bajor gazda számára elképzelhetetlen volt. „Emlékszem olyan rendezvényre, amikor kint Németországban az általunk fejlesztett 30 köbméteres átrakó kocsi mellett két német gazda beszélgetett, és azt mondták, hogy hú, erre a tied, de még a Hanzinak is felférne az egész éves terménye. Miközben Magyarországon egy tábláról három-négy ilyen kocsival hordják le a termést” - mutatott rá a szakember arra, hogy a nagy üzemméretek kiszolgálására megfelelő logisztikai eszközöket fejlesztettek ki és gyártottak le. A HFW 25 000 centrifugálszivattyús tartálykocsi egyik nagy előnye, hogy nem szippantó. Bár a magyar köznyelvben minden tartálykocsi szippantó, mivel önmagát tölti fel.  A Fliegl úgy állt hozzá, a tartálykocsi ne töltse meg magát, ezt oldják meg egy külső szivattyúval, aminek a működtetése – mivel elektromos árammal történik - olcsóbb, mint a dízel üzemanyag.

Egy ekkora tartálykocsit vákuum szivattyúval tíz perc alatt lehet feltölteni, míg egy külső telepített elektromos meghajtású szivattyúval három perc. Tehát tíz percig nem kell ketyegni a traktornak, ennyi ideig nem fogyasztja az üzemanyagot.

Fotó: Mizsei Károly

„Mára mindenki belátta, hogy a hígtrágya nagyon értékes tápanyagforrás.

Az input anyagok megnövekedett költségei miatt egyre nagyobb teret nyernek a természetes szerves trágyák, a bennük található hasznos elemek.

Ezért egy négy és fél méteres grúbert fejlesztettünk a tartálykocsira, és egy megfelelő erőgéppel rögtön be lehet juttatni a talajba a nitrogént, ami hasznosulni tud” - jegyezte meg a cégvezető.

Ackermann Tamás a terveikről szólva elmondta, tovább szeretnék fejleszteni a szervestrágya szórástechnikát. A cég 30 éves, május 13-án a gyárban nyitott napot szerveznek, amire várják a szakmai közönséget, minden gazdát, de a családokat is. Ott szeretnénk bemutatni élőben az új termékeket, a láncos letolókocsis trágyaszórót. Ez az eszköz megfelelő elektronikával felszerelve, akár térkép alapú kijuttatásra is alkalmas, de ezek még folyamatban lévő fejlesztések.

Fotó: Mizsei Károly

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.

Méregtelenítés?! - Szükséges, vagy csak marketing fogás?

A testbe nap mint nap bekerülnek nem oda illő anyagok, de számos mérgező anyag keletkezik a helytelenül lezajló emésztés közben is. Szervezetünk többnyire fel van készülve a salakanyagok hatékony eltávolítására. Összehangolt, több szinten zajló munkamegosztásban törekszik fenntartani az egészséges egyensúlyát, és elvégezni a tisztogatást.

Precíziós átállás a gazda szemével

Ha precíziós gazdálkodás, akkor költséghatékonyság. Hezitál? Nem mert még belevágni? Most induló videósorozatunkban bemutatjuk, hogy hogyan is kell csinálni. Végigkísérjük gazdáinkat az idei év termelési folyamatain, részletesen ismertetjük, hogy hogyan zajlik a precíziós gazdálkodásra történő átállás a gyakorlatban.

Ezt tehetjük a magzat egészsége érdekében: folsav vagy folát?

A velőcsőzáródási zavart nem a folsav hiánya okozza, mint ahogy az orvostudomány eddig sejteni vélte. A probléma ennél kissé összetettebb, de legalább már ismerjük az okát, a folyamatát és a megelőzésének módját.

5 ok, ami az édesburgonyafogyasztás mellett szól

A batáta ugyanolyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a burgonya, mindössze annyiban különbözik, hogy még több tápanyagot tartalmaz. De milyen előnyei is vannak az édesburgonyának?

A mezőgazdaság pozitív hatása a napelemekre

Az Applied Energy folyóiratban megjelent Cornell Egyetem új kutatása szerint a napelem parkokban a mezőgazdasági növények termesztése növelheti az élelmiszertermelést, valamint javíthatja a napelemek teljesítményét és élettartamát.

Egészségünk érdekében metiláljunk!

A metiláció egy olyan folyamat, ami egész életünk során elkísér minket. Már azelőtt metilálunk, hogy megszületnénk, és mindvégig ez marad az egyik legfontosabb dolog, amit minden nap minden másodpercében el kell végeznünk.

A brazil tölcsérjázmin károsítói

Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) igen látványos, Dél-Amerikában őshonos örökzöld kúszó dísznövény, a kutyabengefélék családjába tartozik. Tudományos nevét a 18. században kapta Henry Joseph Mandeville angol diplomatáról, lelkes kertészről.

Két évtizede készülnek CLAAS erőgépek Le Mans-ban

Húsz évvel ezelőtt, 2003. február 23-án írta alá Helmut Claas a Renault Csoport részeként traktorgyártással foglalkozó Renault Agriculture többségi tulajdonrészének felvásárlását rögzítő szerződést. Azóta a CLAAS – teljes gépesítési rendszereket kínáló szolgáltatóként – fokozatosan erősítette pozícióját a nemzetközi piacokon, különös hangsúlyt fektetve a hatékonyságra és a termelékenységre, valamint a korszerű gyártási folyamatokra.