Back to top

Csak az a szép zöld gyep...

Két közösségi zöldítést támogató pályázatot is kiírt a Fővárosi Önkormányzat budapesti társasházak, intézmények, illetve magánszemélyek számára. Az Égig Érő Fű elnevezésű udvarátalakító felhívást már harmadjára, a homlokzatzöldítést pedig idén először hirdették meg.

Az udvarok zöldítésével városi oázisokat lehet létrehozni, javítja a lakók életminőségét
Az udvarok zöldítésével városi oázisokat lehet létrehozni, javítja a lakók életminőségét
Fotó: egigierofu.budapest.hu
Az első felhívás keretében épületenként akár 3 millió forint támogatást is el lehet nyerni arra, hogy a lakóközösségek zöldebbé tegyék belső udvaraikat. A pályázaton olyan fővárosi társasházak, lakásszövetkezetek vehetnek részt, amelyek lakóépületei zártudvaros, kertes vagy csatlakozó udvaros beépítésű zárt belső területtel rendelkeznek.

Bár Budapesten kevés a lehetőség az új zöldfelületek létrehozására, azt a kevés helyzetet érdemes megragadni.

Különösen a nyári hónapokban válhatnak „sivataggá” az intenzíven beépített belvárosi részek, de az udvarok zöldítésével városi oázisokat lehet létrehozni, javítja a lakók életminőségét. Minél több ház udvara zöldül ki, annál elviselhetőbbé válik az élet a városban.

Az Égig Érő Fű pályázat a főváros uniós ciklushoz igazított zöldinfrastruktúra-akcióterve, a Radó Dezső Terv részeként látott napvilágot. Kifejezetten olyan belvárosi "gangos" társasházak számára hirdetik meg, ahol az egyetlen esély a zöldítésre a belső udvar feltörése. Sok esetben maga az utca is fásíthatatlan az alatta burjánzó közművek és védőtávolságaik miatt. Az önkormányzat pénzzel, szaktudással és segédanyagokkal támogatja a lakóközösségek zöldítési törekvéseit a belvárosi hősziget csökkentése és az egészségesebb környezet érdekében. A pályázókat 800 ezer és 3 millió forint közötti összeggel támogatják, a beadott pályázatokat szakértő zsűri bírálja el. A jelentkezés határideje március 3-a. A részletek itt találhatók: http://egigerofu.budapest.hu

Sok esetben maga az utca is fásíthatatlan az alatta burjánzó közművek és védőtávolságaik miatt
Sok esetben maga az utca is fásíthatatlan az alatta burjánzó közművek és védőtávolságaik miatt
Fotó: egigierofu.budapest.hu
A decemberben zárult „közösségi költségvetés” ötletpályázatának egyik győztes projektje a homlokzatzöldítés, amit összesen ötven millió forinttal kíván támogatni a Fővárosi Önkormányzat.

Nemcsak a belvárosi társasházakat invitálja zöldítésre, hanem mindazokat a budapesti családi házakat, társasházakat, lakásszövetkezeteket, intézményeket, amelyek elköteleznék magukat a vertikális kertek, a homlokzatok zöldítése mellett.

A vertikális kerteket szakcég alakítja ki, a pályázóknak pedig a fenntartást kell vállalniuk
A vertikális kerteket szakcég alakítja ki, a pályázóknak pedig a fenntartást kell vállalniuk
Fotó: homlokzatzoldites.budapest.hu
A támogatás feltétele, hogy zöldítésre kiválasztott fal közterülettel határos legyen. Beültetését az önkormányzat szakcége végzi el a tulajdonosok engedélyével és az építésügyi, műemlékvédelmi, valamint egyéb hatósági előírásokat betartva. A pályázóknak pedig annyit kell vállalniuk, hogy minimum öt évig gondoskodnak a zöld homlokzat fenntartásáról. Jelentkezni február 28-ig lehet. További részletek itt olvashatók: http://homlokzatzoldites.budapest.hu 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

Többmillió hal pusztult el egy ausztráliai folyóban

Az egyre hevesebb hőhullámok miatt többmillió hal pusztult el az ausztráliai Darling folyóban, Új-Dél-Wales államban - számolt be róla a BBC brit közszolgálati média hírportálján szombaton.

Sokkoló győzelmet arattak a klímapolitika ellen tiltakozó holland gazdák

Utak lezárásával, trágyalerakással és a politikusok háza előtti tiltakozással hívták fel magukra a világ figyelmét a holland gazdák, mivel eltúlzottnak, igazságtalannak és hatástalannak tartják az ország klímapolitikáját.

Kezdődnek az élményprogramok a Fővárosi Állatkertben

Hétvégente tavaszköszöntő élményprogramokkal: látványetetésekkel, állatbemutatókkal, állattréningekkel, merüléses cápatréninggel és egyéb eseményekkel indítja a tavaszi szezont a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely már megnyitotta a Margitszigeti Kisállatkertet is.

Többlet forrás az ifjú gazdáknak

Nagy István agrárminiszter a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Ifjú Gazda Tagozatának kongresszusán Gödöllőn elmondta, hogy mivel a fiataloknak kevesebb felhalmozott tőkéjük van, az ifjú gazdák számára induló támogatást terveznek, és kedvezőbb feltételekkel hirdetik meg az alaptámogatás feletti kiegészítő támogatást.

Az éghajlati stresszhelyzetben lévő Irak 5 millió fát ültet el

Irak miniszterelnöke kampányt hirdetett az éghajlatváltozás súlyos hatásainak leküzdésére a vízhiányos országban, többek között ötmillió pálma és egyéb fa ültetésével. Az olajban gazdag, de háború sújtotta Irak rendkívüli nyári hőségtől, gyakori aszályoktól, elsivatagosodástól és rendszeres porviharoktól szenved, melyeket a melegedő bolygó tovább súlyosbít.

Jobbára száraz, egyre enyhébb az idő

Eddig a márciust nem az előző két évre jellemző száraz és hideg északkeleties áramlás határozza meg, nyugat felől gyakran érkeznek időjárási frontok fölénk. Kedden és szerdán is érkezett egy, melynek csapadéka rendkívül jól jött a mezőgazdaságnak. Északnyugaton és a középső országrészben további csapadékra lenne szükség, azonban a jövő hét közepéig számottevő mennyiség nem valószínű.