Back to top

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Fotó: pixabay.com
Egyedülálló íze mellett a fahéjnak más jótékony tulajdonságai is lehetnek az ember számára. Tanulmányok szólnak arról, hogy

a fahéj gyulladáscsökkentő, antioxidáns és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és erősítheti az immunrendszert is.

Egyes munkák azt is kimutatták, hogy bioaktív vegyületei javíthatják az agyműködést, különösen a memóriát és a tanulást. Ezeknek a megállapításoknak az érvényességét azonban még bizonyossággal meg kell állapítani.

Az iráni Birjand Orvostudományi Egyetem kutatócsoportja a közelmúltban több korábbi tanulmányt is áttekintett, amelyek a fahéj kognitív funkciókra gyakorolt ​​hatását vizsgálták. A Nutritional Neuroscience-ben ismertetett elemzésük rávilágít a fahéj lehetséges hatásaira a memória vagy a tanulási zavarok megelőzésében vagy csökkentésében.

"Tanulmányunk célja a fahéj és a memória, valamint a tanulás kulcsfontosságú összetevői közötti kapcsolatról szóló tanulmányok szisztematikus áttekintése volt'

- írták közleményükben Samaneh Nakhaee, Alireza Kooshki és kollégáik. '2021 szeptemberében kétezer-hatszázöt tanulmányt gyűjtöttünk össze különböző adatbázisokból, és vizsgáltuk meg a téma szempontjából. Negyven tanulmány felelt meg a kritériumainknak, így ezeket vizsgáltuk meg részletesen."

Nakhaee, Kooshki és kollégáik több száz online kutatási adatbázisban, köztük a PubMedben, a Scopusban, a Google Scholarban és a Web of Scienceben tárolt tanulmányok százait tekintették át. Ezután 40 ilyen, a téma szempontjából releváns tanulmányra szűkítették elemzésüket.

Fotó: pixabay.com

Az eredeti 40 vizsgálat közül 33-at in vivo végeztek (azaz valódi élő szervezetek, például emberek, rágcsálók vagy más állatok vizsgálatával), ötöt in vitro végeztek (azaz élő szervezeteken kívül, például sejtek vagy post mortem szövetek elemzésével), kettő pedig klinikai vizsgálat volt (azaz betegek bevonásával zajlott a vizsgálat).

A kutatók az összes ilyen tanulmány szempontjából releváns adatokat gyűjtöttek ki, beleértve a szerzőt, a kiadás évét, a felhasznált fahéj vegyületét vagy típusát, a vizsgálati populációt és a minták méretét, a felhasznált fahéj vagy bioaktív összetevőinek dózisait, a résztvevők nemét és életkorát, időtartamát és módszerét a fogyasztásról és az elért eredményekről. Ezt követően értékelték a vizsgálatok minőségét és megbízhatóságát, figyelembe véve azok tervezését, a minta méretét, a felvételi kritériumokat és egyéb módszertani szempontokat.

Fotó: pixabay.com

Végül elemezték és összehasonlították az általuk kiválasztott 40 releváns cikk eredményeit. Összességében a legtöbb tanulmány azt sugallta, hogy a fahéj pozitívan befolyásolhatja a memóriát és a kognitív funkciókat.

"Az in vivo vizsgálatok kimutatták, hogy a fahéj vagy az összetevői, mint az eugenol, a fahéjaldehid és a fahéjsav, pozitívan megváltoztathatják a kognitív funkciókat In vitro vizsgálatok azt is kimutatták, hogy fahéj vagy fahéjaldehid hozzáadása a sejtközeghez csökkentheti a tau-aggregációt, az amiloid β-t és növelheti a sejtek életképességét."

- írták Nakhaee, Kooshki és kollégáik tanulmányukban.

A kutatók által elemzett két klinikai vizsgálat közül az egyiket serdülőkön, a másikat pedig 60 éves vagy annál fiatalabb, prediabéteszes felnőtteken végezték. Az első vizsgálatban arra kérték a serdülőket, hogy rágjanak fahéjas rágógumit, míg az utóbbiban arra kérték a résztvevőket, hogy egyenek 2 g fahéjat fehér kenyérrel.

Fotó: pixabay.com

A serdülőkkel végzett vizsgálat pozitív eredményeket hozott, ami arra utal, hogy a fahéj rágása javította a memóriafunkciót és csökkentette a szorongást.

Ezzel szemben a prediabéteszes felnőtteken végzett klinikai vizsgálat nem talált jelentős változást a kognitív funkciókban a fahéj fogyasztását követően.

"A legtöbb tanulmány arról számolt be, hogy a fahéj hasznos lehet a kognitív funkciók károsodásának megelőzésében és csökkentésében' - írták a kutatók közleményükben. 'Adjuvánsként használható a kapcsolódó betegségek kezelésében. Azonban további vizsgálatokra van szükség ebben a témában."

Összességében Nakhaee, Kooshki és kollégáik szisztematikus áttekintése azt sugallja,

hogy a fahéj és egyes aktív összetevői pozitív hatással lehetnek az emberi agy működésére, javítva a memóriát és a tanulást.

A jövőben ez az áttekintés arra ösztönözhet más kutatócsoportokat, hogy tovább vizsgálják a fahéj agyra gyakorolt ​​hatását, ami potenciálisan elősegítheti annak használatát az agyműködés megőrzésére és a kognitív károsodás lassítására.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/medicalexpress.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztésére nyert pályázati forrást a Nébih és a MATE

Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztése céljából nyert számottevő, 1,2 mrd Ft pályázati forrást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen, a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal Nemzeti Laboratórium programjában.

A méhek játszani is szeretnek

A poszméhekről kiderült, hogy nem csak dolgozni szeretnek, de szívesen játszanak is.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

A propolisz egészségügyi előnyei: gyulladáscsökkentéstől a bőrproblémákig

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek méhviasszal kombinálva állítanak elő. A propoliszt tömítőanyagként használják a méhek a kaptárépítéshez, de az ember számára is hasznos lehet. Méhszurok néven is ismert.

Hajtisztítás a növények erejével

Szappanfű és társai: növények melyek segítségünkre lehetnek a haj tisztításában, ápolásában. A vegyipar által előállított tisztítószerek és samponok szépen haboznak, és tisztává varázsolnak minket és az otthonunkat. De ennek végül a természet issza meg a levét, mert a hab és a tisztítóhatás nem szinonimák. A habzás csak a mutatvány része, hogy elhiggyük, hogy a szer tökéletesen működik.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.