0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Árspirálban a vöröshagyma

Már a 2022/23-as szezon elején látható volt, hogy a nyári hőség és aszály Európa nagy részén befolyásolta a hagyma mennyiségét és minőségét. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban mindössze 6,3 millió tonna termést takarítottak be, 13%-kal kevesebbet az előző évinél.

Hollandiában az erős exportkereslet, a kisméretű hagymafejek magas aránya és a nagy válogatási veszteség a készletek gyors csökkenéséhez vezetett. 2023 elején Európa-szerte szűkössé vált a vöröshagyma-kínálat, az árak csúcsot döntöttek. Az EU-n kívüli területeken is lényegesen alacsonyabb a betakarított mennyiség, ezért korlátozott a kínálat Közép-Ázsiából és Új-Zélandról is.

Az EastFruit elemzői szerint a hagyma továbbra is az egyik legkeresettebb termék a zöldségkereskedelemben, az ára sok országban tovább emelkedik, a kínálat csökkenése pedig szokatlan értékesítési tranzakciókhoz vezet. Számos ország vezetett be exporttilalmat, ami tovább rontotta a helyzetet.

Tekintettel a hagyma árára, jelenleg elsősorban a gazdag, jóléti országok és/vagy azok a hatékony logisztikával rendelkező országok tudnak jelentősebb készleteket beszerezni, ahol nincsenek vámok vagy egyéb kereskedelmi akadályok.

A globális hagymapiac változásai vélhetően jövőre is éreztetik a hatásukat, érdemes azokra az országokra odafigyelni, amelyek a legdinamikusabban növelték hagymaimportjukat.

Tavaly Ukrajna vásárlása nőtt a legnagyobb mértékben, ám a korábbinál mintegy hétszer nagyobb importra a háború miatti terméskiesés következtében kényszerültek. Az Egyesült Királyság 59%-kal, azaz csaknem 136 ezer tonnával növelte az importját.

A brit szupermarketekben egyébként jelenleg már komoly hiány van zöldségekből és gyümölcsökből, a hagyma pedig az egyik legritkább árucikk lett.

Szaúd-Arábia több mint harmadával növelte a külföldi hagyma vásárlását, miközben továbbra is a világ harmadik legnagyobb hagymaimportőre az Egyesült Államok és Malajzia után. Az Egyesült Államokba irányuló hagymaimport gyakorlatilag változatlan maradt.

Ami a hagymaexportőröket illeti, India, Kína és Irán növelte a legnagyobb mértékben a külföldre irányuló kereskedelmét 2022-ben. India több mint 2 millió tonna hagymát exportált, ez 48%-os növekedés, míg Kína 25, Irán pedig 24%-kal több hagymát szállított, mint egy évvel korábban.

Forrás: east-fruit.com/Kertészet és Szőlészet