Back to top

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

A polipok magányosan élő, territoriális állatok. Ha túl sok példány él kis helyen, az agresszióhoz és megnövekedett mortalitáshoz vezet
A polipok magányosan élő, territoriális állatok. Ha túl sok példány él kis helyen, az agresszióhoz és megnövekedett mortalitáshoz vezet
Fotó: Pixabay
A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken évi egymillió polipot nevelnének, hogy ezzel kielégítsék a tenger gyümölcsei iránt növekvő igényeket, és levegyék a terhet a vadonélő populációkról. A telepet a Nueva Pescanove nevű cég hozná létre és működtetné. A BBC-hez eljuttatott tervdokumentáció szerint

a vadonban magányos állatokat egy két szintes épületben, 1000 darab medencében tartanák, több példányt egy helyen. Emellett folyamatos lenne a megvilágítás, ami szintén problémás, mivel a polipok a vadonban a sötétséghez alkalmazkodtak.

A "levágásukhoz" pedig fagypont alatti, -3 fokos vizet használnának, ami azonban korábbi tanulmányok szerint elnyújtott szenvedést okoz az állatoknak ahelyett, hogy gyorsan bekövetkezne a haláluk. Ez ugyan egy bevett szokás a tenyésztett vízi állatok elpusztítására, azonban az Állategészségügyi Világszervezet (World Organisation for Animal Health, WOAH) szerint állatjóléti szempontból megkérdőjelezhető, az Akvakultúra Felügyeleti Tanács (Aquaculture Stewardship Council, ASC) - a tenyésztett tenger gyümölcseinek vezető minősítési rendszere - pedig egyenesen a betiltását javasolja, kivéve, ha a halakat előtte elkábítják. Egyes üzletláncok, például a Tesco vagy a brit Morrisons levette polcairól azokat haltermékeket, melyekhez jeges vízzel ölték le az állatokat. Peter Tse professzor, a Dartmouth Egyetem neurológusa szerint sokkal humánusabb az a módszer, mellyel a halászok pusztítják el a kifogott polipokat: erős csapást mérnek a fejükre.

Jonathan Birch, a London Gazdasági Iskola docense több mint 300 tanulmányt szemlézett kollégáival, melyből szerinte egyértelműen kiderül: a polipok képesek fájdalmat és örömöt érezni. Emiatt aztán az Egyesült Királyság 2022-es állatjóléti törvénye "érző lényként" ismerte el őket.

Birch és társszerzői úgy vélik, hogy lehetetlen humánusan ipari mennyiségben tenyészteni a polipokat, és hogy a jeges vízben történő leölés egy laborban soha nem lenne elfogadható módszer.

"Soha nem szabad együtt tartani nagy számú polipot. Ez stresszhez, konfliktusokhoz és nagy számú halálozáshoz vezethet" - mondta Birch. Hozzátette, hogy a cég által prognosztizált 10-15 százalékos mortalitás semmilyen állattenyésztési ágazatban nem szabadna, hogy elfogadható legyen.

A "farm" létrejötte az árak esését is eredményezheti, ezzel pedig tovább nőhet az igény a polipokra - tehát nem feltétlen segítené a vadonélő populációk megóvását
A "farm" létrejötte az árak esését is eredményezheti, ezzel pedig tovább nőhet az igény a polipokra - tehát nem feltétlen segítené a vadonélő populációk megóvását
Fotó: Pixabay
A vadonban ezek az állatok ugyanis territoriálisak, és védik a területüket, emellett ügyes vadászok is. A Nueva Pescanova azonban száraztápon nevelné a polipokat, melyet a halászati ágazat hulladékából és melléktermékeiből állítanának elő.

A tartályokat egy közeli öbölből származó tengervízzel töltenék fel, és a polipok életkorának megfelelően állítanák be a sótartalmát és a hőmérsékletét. Ezt a vizet aztán szűrés után visszajuttatnák ugyanoda. Mivel a polipok nitrogénben és foszfátban gazdag salakanyagokat ürítenek, így a nem megfelelő kezelés óriási környezeti terhet róhat a közeli ökoszisztémákra.

Az első 100 tenyészállat - 70 hím és a 30 nőstény - pedig a cég egyik kutatóközpontjából, a galíciai Pescanova Biomarine Centre-ből származna.

Állításuk szerint itt már sikerült elérniük bizonyos fokú háziasítást a polipoknál, és ezek a példányoknál nem tapasztalnak kannibalizmust, vagy a táplálékért folytatott kompetíciót.

Egyelőre nem tudni, hogy megvalósul-e a beruházás, mivel mind állatjóléti, mind környezetvédelmi szempontból sok probléma merül fel. Gran Canaria kormánya egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetlen magyarként a világ száz legjobb egyeteme közt a MATE a THE fenntarthatósági rangsorában

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a világ száz legjobbja közé került a Times Higher Education Impact Rankings rangsor ENSZ által deklarált éhezés elleni küzdelmet meghatározó Zero Hunger kategóriájában. Ezzel olyan kiemelkedő egyetemekkel került egy kategóriába, mint a 65. helyezett Wageningen Egyetem vagy a 72. helyezett Tokiói Agrártudományi Egyetem, amelyek az agrárszektorban a világ vezető intézményei közé tartoznak.

Átadták a Szentkirályi Magyarország Kft. új PET-palackozó gyártósorát

Előző pénteken adták át a Szentkirályi Magyarország Kft. új, nagy teljesítményű, PET-palackozó gyártósorát, a 2,8 milliárd forint értékű beruházás a vállalat ötéves fejlesztési programjának első ütemében épült meg.

Átírnák az eredetjelölésre vonatkozó paragrafusokat

A friss és szeletelt zöldség-gyümölcsök forgalmazási előírásairól szóló új jogszabálytervezetről folytat nyilvános konzultációt az Európai Bizottság. Megszólalt az ügyben az európai friss zöldség-gyümölcs ágazatot képviselő szövetség (Freshfel Europe), és rámutatott, hogy messzemenő következményei lesznek, ha az országspecifikus eredetmegjelölés kötelező szabályait fenntartják a konyhakész, szeletelt gyümölcsök és zöldségek esetében.

5 étkezési szokás a gyors fogyásért 50 éves kor felett

Amikor azt látjuk, hogy a mérlegen a szám lefelé mozog, nagyszerű érzés, de amikor ezek a számok növekednek vagy stagnálnak, az kissé frusztráló lehet. A megfelelő ételek és az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú, ezért a szakértők megosztják a titkot a fogyáshoz, mely 50 éves kor felett is könnyen kivitelezhető.

Egyetemen is oktatni kéne a küllemi bírálatot

Tőgymagasság, ágyékerősség a Holstein-fríz fajtánál, combkerekség, csontfinomság a húsmarháknál. Egyek mellett ezeket a tulajdonságokat figyelték a jövő szarvasmarha küllemi bírálói a párizsi SIA mezőgazdasági kiállításon megrendezett szakmai versenyen.

Felfüggesztik a versenyszezont az egyik legismertebb amerikai lóversenypályán

Felfüggesztik a lóversenyeket az Egyesült Államok egyik legismertebb pályáján, a Kentucky Derby-nek is otthont adó Churchill Downson az elmúlt időszakban tucatnyi versenyló pusztult el - jelentette be a pálya üzemeltetője.

Rekordösszeg az agrárium fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban megítélt támogatások kifizetéséhez kapcsolódóan a magyar költségvetés az idén 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forint már megérkezett az érintettekhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton, Balkányban, egy gazdafórumon.

Átadták az abdai vásárteret

A magyar gazdaság megerősítése, a családok és a munkahelyek védelme a kormány legfontosabb célja – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Abda Agora átadó ünnepségen.

Gazdag állat és növényvilággal vár „Somogy zöld szíve”

Páratlan szépségű, terjedelmes méretű erdők ölelésében található „Somogy zöld szíve”, Kaszó. A KASZÓ Zrt. Somogy megye dél-nyugati részén mintegy 15.000 hektáros egybefüggő állami erdőt kezel, valamint csaknem 24.000 hektáros vadászterületen gazdálkodik. Az elmúlt években 41 hektár erdőt telepítettek és 765 hektárnyit újítottak fel.

Az ázsiai lódarazsak „már a spájzban vannak”

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) Délkelet-Ázsiában őshonos, társas életmódú darázsfaj. India északi területeitől Kínán és az Indokínai-félszigeten át Indonéziáig mindenütt előfordul. Nagyjából húsz évvel ezelőttig a magyarországi fauna szempontjából semmilyen szerepe nem volt ennek a fajnak...