0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

A PM2,5 a jó levegőminőség egyik mutatója és a közegészségügyi kockázat egyik mutatója. A WHO 2021-ben határértéket állapított meg a levegőben lévő PM2,5 mennyiségére, amely nem befolyásolja károsan az egészséget, amit 5 mikrogramm/köbméter értékben határoztak meg.

Kiderült, hogy 2019-ben a világon szinte egyetlen helyen sem mutattak ki ilyen értékeket.

A levegőminőség tanulmányozása globális szinten óriási kihívás. Mérőállomásokból a látszattal ellentétben nincs túl sok, és egyenetlenül oszlanak el. Az ausztráliai Monash Egyetem kutatói más módszereket is alkalmaztak, hogy átfogó képet kapjanak az egész világ átlagos PM2,5-tartalmáról.

A levegőminőségi megfigyelőállomások adatai mellett a műholdas időjárás-érzékelőkből származó információkat is felhasználták. Statisztikai és gépi tudományos módszereket alkalmaztak az adatokra, így átfogó képet kaptak a PM2,5 koncentrációról a bolygó minden szegletében (pontosan minden 10 négyzetkilométeres földrajzi szeletben)

A tanulmány nemcsak a 2019-es állapotot vette figyelembe, hanem a levegőminőség 2000 óta bekövetkezett változásait is.

A jó hír az, hogy az átlagos PM2,5-koncentráció csökkent Európában és Észak-Amerikában, de sajnos nőtt többek között Dél-Ázsiában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Latin-Amerikában.

A legmegdöbbentőbb információ, amit a kutatók az adatok elemzéséből megtudtak, hogy a Föld szárazföldi területének mindössze 0,18 százalékán van a WHO által meghatározott határérték alatt, azaz a PM2,5-öt figyelembe véve.

Ezen a területen a világ népességének mindössze 0,001 százaléka, alig több mint 80 000 ember él.

Azt meg kell jegyezni, hogy a PM2,5 koncentrációja állandóan változó érték. mind napi, mind éves szinten.  Az utolsó mérés szerint a leghosszabb ideig – az év 90 százalékában – Dél- és Kelet-Ázsiában volt magas a koncentráció.

A tanulmány csak a PM2,5 részecskéket, azaz a nagyon kis átmérőjű részecskéket vette figyelembe. Az emberre sokkal veszélyesebbek a PM10 részecskék. A kutatók megjegyzik, bármilyen típusú részecske veszélyes lehet az emberi egészségre, különösen, ha valaki naponta belélegzi az azt tartalmazó levegőt.
A világ mely régióiban van még remény? A legtisztább, nagyobb PM2,5-től mentes levegő az USA-ban, a Sziklás-hegységben, Izlandon, Norvégia északi partvidékén és Ausztrália egyes helyein található. Sajnos a lista itt véget ér. Ha nem teszünk határozott lépéseket a PM2,5-szennyezés csökkentésére legalább az ázsiai országokban, a levegő minősége tovább romlik, és ez emberek százmillióinak egészségére lesz káros hatással.

Forrás: focus.pl