Back to top

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Fotó: Pixabay
Kisebb-nagyobb visszaesésekkel, de fokozatosan teret nyer a tavaszias időjárás. A nappali maximumhőmérséklet általában 10-15 °C körül alakul, éjszakánként pedig megszűnnek a fagyok. Az utóbbi napokban átvonult csapadékfrontból csak kevés helyen hullott említésre méltó mennyiségű eső, így továbbra is aszályközeli az időjárás.

A növényzet nélküli megbolygatott szántókon a gyakori viharos szél hatalmas mennyiségű talajt mozgat meg, elszállítva az értékes termőréteget.

A mezőgazdaság számára a sikeres tavaszi munkákhoz már most hiányzik a nedvesség a felső és az alsó talajrétegekből egyaránt.

A mérsékelten melegedő időjárás ellenére már a későn fakadó növények rügyei is megmozdultak. Ez figyelmeztet bennünket arra, hogy lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Most már csak a rezes-kénes permetezéseket érdemes végezni, az olajos készítmények kárt tehetnek a virágrügyekben, és ha valamelyik növény elkezd virágot bontani, akkor a

virágzás idejére hagyjuk abba a réztartalmú szerek használatát is. Virágzás után ismét használhatjuk a rézhidroxid és tribázikus rézszulfát alapú készítményeket, de csak szigorúan az engedélyezett dózisban.

A napokban a mandula mellett a kajszi és az őszibarack virágzása is elkezdődik. Ez a fejlődési fázis a legkedvezőbb a virág- és hajtásfertőző monília számára, ugyanis a kórokozó a virágokon keresztül jut be a növényekbe, főként, ha hűvösebb és csapadékosabb a környezet ezekben a napokban. Virágzás idején szerves kontakt és felszívódó gombaölő készítményekkel előzzük meg a fertőzést.

Fotó: Pixabay
A növényeken a katicabogárfajok nagy létszámban kutatnak táplálék után. Ez is jelzi, hogy a tojás alakban áttelelő levéltetvek is megjelentek tápnövényeiken. Táplálkozásuk megkezdődik a ribiszkén, az almán, és folyamatosan a többi növényen is.

Az első napsütés hatására már előbújtak telelőhelyükről a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványospoloskák is.

Létszámuk alapján kijelenthetjük, hogy ebben az évben is gondot fognak okozni, akárcsak a bukszusok rettegett kártevője, a selyemfényű puszpángmoly. Utolsó nemzedékük hernyó alakban töltötte a telet, de a védettebb kertekben már vége a téli nyugalmi állapotnak. A hernyók még néhány hétig táplálkoznak a puszpáng leveleiből, majd bábozódnak és a nyár kezdetén kirajzanak a lepkék. Tavaly a lepkék rajzása június elején kezdődött. Vizsgáljuk át a bokrok közepét is, nehogy meglepetés érjen bennünket. A lepkék rajzása kitűnően megfigyelhető feromoncsapdás módszerrel.

Időszerű a kerti pázsit tavaszi tisztogatása. Távolítsuk el az elhalt leveleket, szellőztessük a gyökérzet talaját,

szórjuk ki a pótlandó tápanyagokat fejtrágya, érett marhatrágya, komposzt kijuttatásával. Árnyékos helyen távolítsuk el a mohát, mert teljesen kiritkítja a gyepet.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Spárgából műanyag?

Felhasználható-e a spárgaszedéskor keletkező hulladék új műanyagokhoz? Egy németországi kutatási projekt tanúsága szerint igen; az alsó-szászországi spárgamúzeum új állandó kiállításán pedig meg is lehet tekinteni, hol tart a tudomány ezen a téren, írja a fruchthandel.de.

Kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút

Idén kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - közölték pénteken az MTI-vel, rámutatva: ennek nemcsak esztétikai, hanem közlekedésbiztonsági szerepe is van.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

A kert zenéi - hétvégén fehérvárcsurgói Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

Immár 19. alkalommal rendezik meg az egyre népszerűbb dísznövény napokat a festői fehérvárcsurgói kastélyparkban. Péntektől vasárnap estig gazdag program és kertészeti bemutatók, előadások várják a látogatókat.

Az EU megkettőzi nyáron az erdőtüzeket oltó légiflottáját

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.

Egyszerű módszer, hogy ne a rigók szüreteljék le a szamócát

Hobbikertészként csak egészen apró területen van lehetőségem pár tő szamócát termeszteni. Azonban néhány éve nem sokat ettünk belőle, mivel a rigók minden hajnalban leszüretelték az éppen megérett szemeket. Eleinte hálóval próbáltam védeni őket, ami ugyan sikeres volt, de borzasztó macerás, és nem is túl esztétikus...