Back to top

A méhek játszani is szeretnek

A poszméhekről kiderült, hogy nem csak dolgozni szeretnek, de szívesen játszanak is.

A kutatók egy kísérletben 45 dongónak akadálytalan hozzáférést biztosítottak az élelemfelvételhez illetve egy másik fagolyókat tartalmazó térhez. Egyes méhek a kísérlet során 117-szer hozták mozgásba az apró fagolyókat. A megismételt gurítások arra utalnak, hogy ez a viselkedés megérte nekik a fáradtságot.

A kísérlet során a fiatalabb dongók több fagolyót kezdtek el gurítani, mint idősebb társaik, mely az embernél és más emlősöknél illetve a madaraknál is megfigyelhető fiatal korban jelenlévő játékhajlamra utal. De a herék is tovább játszottak a fagolyókkal mint dolgozó társaik.

Az illat és szín mellett a virágot körülvevő elektromos tél is fontos támpont a beporzóknak
Az illat és szín mellett a virágot körülvevő elektromos tél is fontos támpont a beporzóknak
Fotó: wikipedia

Egy másik kísérletben további 42 dongónak két különböző színű kamrácskát biztosítottak. Az egyikben a poszméhek szintén mozgatható golyókkal játszhattak, míg a másik üres volt.

A kísérlet további fázisaiban kiderült, hogy a dongók azt a színt részesítik előnyben, amilyen színű az a kamra volt, melyben a mozgatható golyókkal játszhattak.

A kísérlet azt mutatja, hogy a dongók a golyókat nem egy magasabb cél érdekében mozgatták meg, mivel nem kaptak semmilyen jutalmat érte. Tehát a fagolyó gurítása nem lehetett a túlélési stratégiájuk eleme. A viselkedés önkéntes és spontán volt, vagyis játékhoz hasonló, ahogyan azt más állatoknál is meg lehet figyelni.

Egyéb, korábban végzett kísérletekben, jutalmazással tanítottak meg dongókat arra, hogy golyókkal egy kaput célozzanak meg. De az előbb leírt kísérletekben nem történt ilyen jutalmazás.

„Lenyűgöző, időnként szórakoztató volt látni, ahogy a dongók játszanak, ahogy megközelítik, majd megmozdítják ezeket a golyókat. Jól látszott, hogy aprócska termetük és kis agytérfogatuk ellenére nem pusztán robotok.”- számol be tapasztalatairól Samadi Galpayage a londoni Queen Mary Egyetem kutatója.

„Valóban pozitív érzelmi állapotokat élhetnek meg a poszméhek, még akkor is, ha kezdetlegesek. Ennek a felismerésnek kihatása kell legyen az állatok érzőképességére vonatkozó felfogásunkra és arra ösztönözhet bennünket, hogy egyre nagyobb tisztelettel tekintsünk az állatokra és egyre jobban óvjuk őket.”

„Ez a kutatás azt mutatja, hogy a rovarok sokkal többre képesek, mint ahogy azt korábban feltételeztük. Számos állat, pusztán szórakozásból játszik. A legtöbb példa erre a fiatal emlősök vagy madarak között van."- egészíti ki a fentieket Lars Chittka professzor, aki szintén az egyetem kutatója. „Egyre több bizonyíték támasztja alá azt, hogy mindent meg kell tennünk a rovarok védelméért, hiszen a rovarok fényévnyi távolságra vannak attól, amit gondoltunk róluk, nevezetesen, hogy érzéketlen, lélektelen lények lennének.”

A kísérletről képeket és egy érdekes videót itt lehet megnézni: katt ide.

Ajánljuk még:

Méhek hatékony és olcsó nyomon követése

A növényvédő szerekre kiadott szükséghelyzeti engedélyeknek a fele érvényét veszíti

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem csak itták a sört, a képekhez is felhasználták a dán festők

Az istenek komlós itala kulcsszerepet játszott Dánia kulináris történetében, de az aranykori festészet fejlődésére is hatással volt.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Megszületett az első robotméh

Kicsit nagyobb, kicsit nehezebb az igazinál, de a vezérlésnek köszönhetően sok mindenre használható lesz.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Egerek a búzában

Egy vegyszermentes módszernek köszönhetően megakadályozható, hogy az egerek felfalják a búzatermést. Az eljárás drasztikusan csökkenti a magveszteséget.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

A növények eltávolítják a levegőből a rákkeltő méreganyagokat

Egy úttörő tanulmány kimutatta, hogy a növények hatékonyan tudják eltávolítani a mérgező benzingőzöket - beleértve az olyan rákkeltő vegyületeket, mint a benzol - a beltéri levegőből.

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.