Back to top

Metszeni márpedig kell!

Gyümölcsfaoltványokat nevelnek, aszalót működtetnek, a tudásukat pedig különböző helyi rendezvényeken rendszeresen megosztják az érdeklődőkkel. E célok mentén tartottak metszési bemutatót Tilajújhegyen, ahol az érdeklődők a gyümölcsfákkal kapcsolatos tavaszi teendőkkel ismerkedhettek.

Az ismereteket Bicskei Deján Kende okleveles kertészmérnök, gyümölcsész „közvetítette”, Senkó Balázs polgármester pedig a falu gazdag mezőgazdasági tevékenységéről adott tájékoztatást. A többi között burgonyát, paprikát termesztenek, aszalnak és gyümölcsleveket préselnek Tilajújhegyen.

Senkó Balázs: Tilajújhegyen régen is volt hagyománya a gyümölcstermesztésnek
Senkó Balázs: Tilajújhegyen régen is volt hagyománya a gyümölcstermesztésnek
Fotó: Bella Huba
A 76-os főút mentén, festői környezetben fekvő faluban több, mint másfél évtizede határozták el, hogy megteremtik a kiskerti gazdálkodás fenntarthatóságával kapcsolatos feltételeket. Az idő meglehetősen gyorsan igazolta a tervek helyességét, a lehetőséget a lakosság is kedveli, a technológiákat pedig a családi gazdaságokban egyre többen alkalmazzák. Senkó Balázs kiemelte:

Tilajújhegyen régen is volt hagyománya a gyümölcstermesztésnek, amit a közelmúltban újraélesztettek.

Senkó Balázs édesapja, Senkó József volt a település polgármestere, aki elindította ezt a vonalat. Mégpedig annak érdekében, hogy a kiskerti termelés fennmaradjon a településen, minél többen kell gazdálkodjanak otthon. A mezőgazdasági Start Plusz Mintaprogram keretében sikerült elindítani, illetve megvalósítani a szükséges beszerzéseket, létrehozni azokat a beruházásokat, melyek ma is alapját képezik a tevékenységnek. A termelés mellett feldolgozókat üzemeltetnek. Az egyik az aszaló, ahol a lakosság terményeit szárítják, az igény egyre nagyobb erre a tevékenységre. A másik a lékészítő „üzem”, amiben az alma, körte, szőlő és barack terméseket dolgozzák fel, csomagolják. A berendezést úgy állították be, hogy a kiskertekre jellemző mennyiségeket is hatékonyan fel tudja dolgozni. A környéken több létesítmény is működik, elsősorban piaci alapon, s ezek a gyümölcsérés időszakában, a nagy dömpingben feltorlódó termés miatt csak nagy mennyiséget tudnak fogadni. Ők ezt a rést célozták meg, a kisebb termések feldolgozását végzik.

Senkó Balázs azt is elmondja, hogy a termények mellett a gyümölcsfaoltványok készítése az a tevékenység, melynek „eredményére” egyre nagyobb igény mutatkozik.

Bicskei Deján Kende: a fák kezelését, gondozását nem nehéz elsajátítani
Bicskei Deján Kende: a fák kezelését, gondozását nem nehéz elsajátítani
Ez a munka azért is különleges, mert nemcsak faültetésre késztetik az embereket, hanem megmentik a régi fajtákat. A repertoár egyre szélesebb. Ahogy mesélte, édesapja a zalakoppányi szőlőhegyben lakott annak idején, és sokáig oltványokat készített. A gyümölcsész mozgalomhoz Kovács Gyula, ismert szakember által csatlakozott. A településen polgármesterként ő indította el az oltónapokat, melyek hagyománya a 2000-es évek közepéig nyúlik vissza. A saját maguk által készített oltványok száma egyébként megközelítőleg ezer darab évente, ezekhez a földet is ők keverik.

Bicskei Deján Kende az elméleti és gyakorlati bemutatón hangsúlyozta: nem elhanyagolható, alapvető dolog, hogy a gyümölcsfákat tavasszal meg kell metszeni. Még ha ezt esetleg rosszul is tesszük, akkor is jobb, könnyebb helyrehozni a hibákat, mintha hozzájuk sem nyúlunk.

– Természetesen fontos a tudás, ismernünk kell a metszési technikákat, enélkül nehéz úgy alakítani a gyümölcsfákat, hogy formásak legyenek, és persze a terméssel se legyen majd probléma.

Tudnunk kell előre, hogy mit szeretnénk, hiszen a metszéssel akár 3–5 évre előre meghatározzuk a fákat – tette hozzá, megjegyezve: többféle technika létezik, s ezek időnként változnak is. – Ha összeállítunk két kertészkedő embert metszőollóval a kezükben, akkor egészen biztos, hogy különböző lesz a véleményük arról, miként kell megmetszeni az adott gyümölcsfát, s egyik sem enged a saját véleményéből. Pedig nem árt tudni, hogy a metszés tekintetében is folyamatos a fejlődés, változnak az értékrendek, a szemléletek, gyakoriak az úgynevezett finom technikák, apróbb műveletek. Ezek elsősorban a nagyobb ültetvényeken, gyümölcsösökben jelennek meg, és sajnos elég nehezen jutnak el a háztáji kertekbe. Ezért is fontosak a tilajújhegyihez hasonló rendezvények, mert sok-sok új ismeretet kapnak az érdeklődők. Akik részt vesznek az ilyen jellegű programokon, azok nyitottak, és alkalmazzák az újonnan szerzett tudást. Szerencsére egyre többen vannak, köztük fiatalok, s olyanok, akik városból költöztek ki falvakba, és gyümölcsöket termesztenek.

A szakember azt mondja, pozitív példák akadnak, de a magyar gyümölcster­mesztés nincs igazán jó helyzetben.

– Az 1990-es évek előtti évtizedekben szinte minden háznál termeltek gyümölcsöket, és nagyüzemi gyümölcsösökből sem volt hiány. Aztán ez a helyzet teljesen leromlott, az emberek nem foglalkoztak a termeléssel, inkább megvásárolták a szükségletüket a boltokban. Szerencsére beindult a Tündérkert Mozgalom, ami sokat segített, de a közösségi „művelés” rányomta a bélyegét a tevékenységre. Sok régi fajtát fedeztek fel, mentettek meg, telepítettek újra, de sajnos a fajták nem szaporodtak a várt ütemben. Igaz, egy fának 8–10 év kell, mire megmutatja magát, és szaporítani lehet. Sokan azért döntöttek a régi fajták mellett, azért keresték őket, mert azt hallották, hogy rezisztensek, nem kell őket permetezni. Én azt mondom és vallom, hogy nem is a permetezés a lényeg, hanem hogy amikor megkóstolom az adott gyümölcsöt, milyen az íze.

Bicskei Deján Kende azt mondja, hosszú folyamatra, kitartó munkára van szükség ahhoz, hogy a magyar gyümölcster­mesztés és -fogyasztás újra a régi legyen.

Metszési bemutató
Metszési bemutató
– A magyar gyümölcstermesztés jövőjével kapcsolatosan optimista vagyok, da sajnos a globális piacon csatát vesztettünk. Az ültetvények közül sok eltűnt, az üzletekben egyre több a külföldi gyümölcs, köztük olyanok, melyek itthon jó minőségben megteremhetnének. Sajnos azt kell mondanom, hogy a családok asztalairól is eltűntek a gyümölcsök, az nem fogyasztás, ha néha eszünk néhányat, meg évi öt alkalommal felbontunk egy lekvárt. Régen a családok naponta fogyasztottak gyümölcsöt, akár frisset, akár aszaltat, nem volt étkezés, hogy ne került volna valami az asztalra. Én úgy gondolom, hogy ezen a helyzeten a gasztronómia felől lehet javítani, megteremtve az igényt arra, hogy az emberek a gyümölcsökhöz nyúljanak, fo­gyasszák, kérjék azokat. Ennek az is az eredménye lenne, hogy egyre többen ültetnének gyümölcsfákat, mert tulajdonképpen ez mindennek az alapja.

A fák kezelését, gondozását ugyanis nem nehéz elsajátítani, elvégezni, ráadásul ez egy nagyon jó, lélekmelengető tevékenység.

Kiderült ez Tilajújhegyen is, ahol úttörő munkával igazi értéket teremtettek, arról nem is beszélve, hogy szívvel-lélekkel végzik a gyümölcsészettel kapcsolatos tudás közvetítését.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Spárgából műanyag?

Felhasználható-e a spárgaszedéskor keletkező hulladék új műanyagokhoz? Egy németországi kutatási projekt tanúsága szerint igen; az alsó-szászországi spárgamúzeum új állandó kiállításán pedig meg is lehet tekinteni, hol tart a tudomány ezen a téren, írja a fruchthandel.de.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

A kert zenéi - hétvégén fehérvárcsurgói Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

Immár 19. alkalommal rendezik meg az egyre népszerűbb dísznövény napokat a festői fehérvárcsurgói kastélyparkban. Péntektől vasárnap estig gazdag program és kertészeti bemutatók, előadások várják a látogatókat.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.

Egyszerű módszer, hogy ne a rigók szüreteljék le a szamócát

Hobbikertészként csak egészen apró területen van lehetőségem pár tő szamócát termeszteni. Azonban néhány éve nem sokat ettünk belőle, mivel a rigók minden hajnalban leszüretelték az éppen megérett szemeket. Eleinte hálóval próbáltam védeni őket, ami ugyan sikeres volt, de borzasztó macerás, és nem is túl esztétikus...

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?