Az ismereteket Bicskei Deján Kende okleveles kertészmérnök, gyümölcsész „közvetítette”, Senkó Balázs polgármester pedig a falu gazdag mezőgazdasági tevékenységéről adott tájékoztatást. A többi között burgonyát, paprikát termesztenek, aszalnak és gyümölcsleveket préselnek Tilajújhegyen.

Senkó Balázs édesapja, Senkó József volt a település polgármestere, aki elindította ezt a vonalat. Mégpedig annak érdekében, hogy a kiskerti termelés fennmaradjon a településen, minél többen kell gazdálkodjanak otthon. A mezőgazdasági Start Plusz Mintaprogram keretében sikerült elindítani, illetve megvalósítani a szükséges beszerzéseket, létrehozni azokat a beruházásokat, melyek ma is alapját képezik a tevékenységnek. A termelés mellett feldolgozókat üzemeltetnek. Az egyik az aszaló, ahol a lakosság terményeit szárítják, az igény egyre nagyobb erre a tevékenységre. A másik a lékészítő „üzem”, amiben az alma, körte, szőlő és barack terméseket dolgozzák fel, csomagolják. A berendezést úgy állították be, hogy a kiskertekre jellemző mennyiségeket is hatékonyan fel tudja dolgozni. A környéken több létesítmény is működik, elsősorban piaci alapon, s ezek a gyümölcsérés időszakában, a nagy dömpingben feltorlódó termés miatt csak nagy mennyiséget tudnak fogadni. Ők ezt a rést célozták meg, a kisebb termések feldolgozását végzik.

Bicskei Deján Kende az elméleti és gyakorlati bemutatón hangsúlyozta: nem elhanyagolható, alapvető dolog, hogy a gyümölcsfákat tavasszal meg kell metszeni. Még ha ezt esetleg rosszul is tesszük, akkor is jobb, könnyebb helyrehozni a hibákat, mintha hozzájuk sem nyúlunk.
Tudnunk kell előre, hogy mit szeretnénk, hiszen a metszéssel akár 3–5 évre előre meghatározzuk a fákat – tette hozzá, megjegyezve: többféle technika létezik, s ezek időnként változnak is. – Ha összeállítunk két kertészkedő embert metszőollóval a kezükben, akkor egészen biztos, hogy különböző lesz a véleményük arról, miként kell megmetszeni az adott gyümölcsfát, s egyik sem enged a saját véleményéből. Pedig nem árt tudni, hogy a metszés tekintetében is folyamatos a fejlődés, változnak az értékrendek, a szemléletek, gyakoriak az úgynevezett finom technikák, apróbb műveletek. Ezek elsősorban a nagyobb ültetvényeken, gyümölcsösökben jelennek meg, és sajnos elég nehezen jutnak el a háztáji kertekbe. Ezért is fontosak a tilajújhegyihez hasonló rendezvények, mert sok-sok új ismeretet kapnak az érdeklődők. Akik részt vesznek az ilyen jellegű programokon, azok nyitottak, és alkalmazzák az újonnan szerzett tudást. Szerencsére egyre többen vannak, köztük fiatalok, s olyanok, akik városból költöztek ki falvakba, és gyümölcsöket termesztenek.
– Az 1990-es évek előtti évtizedekben szinte minden háznál termeltek gyümölcsöket, és nagyüzemi gyümölcsösökből sem volt hiány. Aztán ez a helyzet teljesen leromlott, az emberek nem foglalkoztak a termeléssel, inkább megvásárolták a szükségletüket a boltokban. Szerencsére beindult a Tündérkert Mozgalom, ami sokat segített, de a közösségi „művelés” rányomta a bélyegét a tevékenységre. Sok régi fajtát fedeztek fel, mentettek meg, telepítettek újra, de sajnos a fajták nem szaporodtak a várt ütemben. Igaz, egy fának 8–10 év kell, mire megmutatja magát, és szaporítani lehet. Sokan azért döntöttek a régi fajták mellett, azért keresték őket, mert azt hallották, hogy rezisztensek, nem kell őket permetezni. Én azt mondom és vallom, hogy nem is a permetezés a lényeg, hanem hogy amikor megkóstolom az adott gyümölcsöt, milyen az íze.

Kiderült ez Tilajújhegyen is, ahol úttörő munkával igazi értéket teremtettek, arról nem is beszélve, hogy szívvel-lélekkel végzik a gyümölcsészettel kapcsolatos tudás közvetítését.