Back to top

A tavaszi hagymások királynője

Bízvást nevezhetjük így a hatalmas termetű császárkoronát, ami ázsiai őshazájából indulva meghódította a világot. Apróbb termetű rokonai hazánkban is megtalálhatók a természetben és valamennyit szívesen ültetik a kertekbe. A Fritillaria nemzetség tagjait napos fekvésbe, jó vízáteresztő talajba ajánlott ültetni.

A tavasszal nyíló hagymás növényeket ősszel kell ültetni, és többé-kevésbé mindegyikre igaz, hogy jó vízáteresztő talajt igényelnek, nehogy elrothadjon a hagymájuk. Ehhez az ültetőgödör aljára terítsünk körülbelül 5 cm vastag homokréteget. Ezeket a virágokat amúgy is csoportosan ültetjük el, tehát méretezzük kicsit nagyobbra a gödröt, hogy kialakíthassuk a vízelvezető réteget.

Ökölszabály, hogy a hagymát, gumót kétszer olyan mélyre kell ültetni, mint amekkora az átmérője, a tövek távolsága a növény végleges méretétől függ.

Erős illatú a császárkorona virága
Erős illatú a császárkorona virága
Fotó: Pixabay
Kedves tulipánjaink közeli rokona a lenyűgöző megjelenésű császárkorona, a Fritillaria imperialis. Április-májusban nyílnak a 80-100-150 cm magas szár végén csoportosuló, lecsüngő kehely alakú virágai, melyek fölött még egy levélüstök alakul ki. A virágok lehetnek sárgák, narancssárgák és pirosak, jellegzetes, erős pézsmaillatuk van. Hagymái igen nagyok, körülbelül 10 cm átmérőjűek, ennek megfelelően 20-25 cm mélyre kell ültetni.

Sajnos a hagyma nagyon könnyen rothad, úgyhogy drénréteget érdemes kialakítani neki, ha nem elég jó vízelvezetésű a talajunk.

Teljes napra kell ültetni. A nedvdús, erős szárat tapasztalatom szerint nagyon szeretik a csigák, készüljünk föl a távoltartásukra.

Drámai megjelenésű növény a perzsa kockásliliom
Drámai megjelenésű növény a perzsa kockásliliom
Fotó: Pixabay
Hasonlóan nagy termetű a perzsa kockásliliom (Fritillaria persica), amely Nyugat-Ázsiából származik. Megnőhet 80-120 cm magasra, harang alakú virágai 30-40 cm hosszú fürtben nyílnak, különleges, mély sötétlila vagy elefántcsont színben. Fényes levelei 20 cm hosszúak. Vízigényes növény, napra ültetve rendszeresen kell locsolni, hogy hosszan virágozzon. A talaj kémhatására nem érzékeny, a gyors vízelvezetésére viszont annál inkább. Laza, tápdús földbe ültessük, az újbóli virágzáshoz bőven lássuk el káliummal. Teljesen télálló.

Ezt a két termetes növényt 30 x 30 cm térállásba ültessük.

A kockásliliom hazánkban is őshonos
A kockásliliom hazánkban is őshonos
Fotó: Pixabay
A liliomfélék családjába tartozó Fritillaria nemzetség Európában és hazánkban honos tagja, a kockásliliom (Fritillaria meleagris). Mocsárrétek, láperdők, nedves élőhelyek védett növénye. Áprilisban virágzik, a 10-25 cm magas száron magányosan nyíló, bókoló virága 3-5 cm-es. Sötétbíbor, sakktáblamintás szirmú virág, de van fehéres, illetve szürkéslila változata is. Mint az élőhelyéből is következik, humuszban gazdag, nyirkos talajt szeret. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük.

Arasznyira nő meg a Fritillaria michailevsky
Arasznyira nő meg a Fritillaria michailevsky
Fotó: Pixabay
Különleges megjelenésű a Fritillaria michailovsky: apró harang alakú virágai barnáslila, majdnem fekete színűek, a szirmokat széles sárga sáv zárja le. A növény 20-25 cm magas szárán 2-3 virág fejlődik április-májusban. Törökországból származik, ősszel kell elültetni apró hagymáit jó vízáteresztő talajba, 10 cm mélyre. Szerves anyagban gazdag talajban, napos vagy félárnyékos fekvésben érzi jól magát. Sziklakertbe is szokták ültetni, de ott figyelni kell az öntözésére. Teljesen télálló, ahol jól érzi magát, el is szaporodik.

Mindegyik Fritillaria hagymája mérgező, maga a növény pedig a kutyákra és macskákra veszélyes, hányáshoz és hasmenéshez vezet, ha sokat megrágnak belőle. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi Szakmérnöki képzés indul Keszthelyen, a Balaton fővárosában

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakon. A növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű, négy félévet felölelő levelező képzés.

Magas a páratartalom, minden fertőz – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az időjárási körülmények a betegségeknek és kártevőknek egyaránt kedveztek. Külön ki kell emelni a levéltetűfajok igen erős invázióját, mely szinte minden növénykultúrát érint, de védekezni kell egyebek között a varasodás és a gyümölcsmolyok, valamint a rózsalisztharmat ellen is.

A zöld színű rózsavirágtól az ehető rózsaszirmokig... Így készítsünk édes rózsavirág csipszet!

60 éves a Budatétényi Rózsakert: Rózsafesztivál különlegességekkel… Hétvégén rózsafesztivál helyszíne volt a Budatétényi Rózsakert, ahol sok különlegességet, többek között a „zöld virágú rózsát” is megcsodálhatták az érdeklődők. A rózsa ráadásul egy ehető, iható, illatával lelket ápoló dísznövény.

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

Hatalmas érdeklődés övezte az idei Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok rendezvényeit Fehérvárcsurgón. A színvonalas kiállítás és vásár záró eseménye a közönségdíj és a szakmai díj átadása a legszebb standok készítőinek.

Takarónövény-kísérletek homoki szőlőben

Homokon, ahol az 1 százalékos humusztartalmat már jónak nevezik, a gazdálkodás, főleg a hosszú távra tervező gazdálkodás nagy kihívás. A máshol megszokott módszerek itt nem működnek – igaz, ezek a „megszokott” módszerek máshol, az ország szinte minden területén is rontják a talajt. Egy maroknyi elkötelezett gazda egyesületi keretek között keres megoldást.

Aggasztó szermaradványok a dísznövényeken

Az osztrák Global 2000 környezetvédelmi szervezet virágcsokrok, szobanövények és kerti virágok növényvédőszer- tartalmát vizsgálta. A független laboratóriumi mérések során a minták 94%-ában találtak vegyszermaradványokat.

Növényvédőszer-piac 2022

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk megköszönni a részvételt mindenkinek, akik valamelyik kutatásunkban segítségünkre volt.

Átadták az abdai vásárteret

A magyar gazdaság megerősítése, a családok és a munkahelyek védelme a kormány legfontosabb célja – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Abda Agora átadó ünnepségen.

Meghódította a világot

Éppen tíz éve alapították a Gremon Systems Zrt.-t, hogy döntéstámogató rendszerekkel könnyítsék az üvegházi kertészek munkáját. A két alapító, Lóczi János és Ujszászi András saját tapasztalataik alapján tervezték meg, milyen korszerű számítógépes megoldásokkal tudnák eredményesebbé tenni a termesztést.

Mesterséges intelligencia: áldás vagy átok?

Az amerikai OpenAI cég által 2022 novemberében bemutatott ChatGPT-vel együtt a mesterséges intelligencia témája szédületes sebességgel vált a tudományos magaslatokból életünk részévé. Egyelőre sokan csak hírekből hallottak a világot felforgató innovációról, pedig érdemes a fejlesztés jövőjét figyelemmel követni és résen lenni.