Back to top

Fenntartható legeltetési projektet indítanak

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetem (USAMV) is részt vesz partnerként a Grazing4AgroEcology (G4AE) projektben, amelyet az Európai Unió mintegy 3 millió euróval (1,2 milliárd Ft) finanszíroz.

Fotó: Pixabay

A projekt az innovatív megoldások népszerűsítésével támogatja a gazdálkodókat a legeltetésen alapuló gazdálkodási rendszerek gazdaságilag életképessé tétele érdekében. Ugyanakkor a projekt fő célja egészségesebb élelmiszerek előállítása, kisebb környezetterheléssel.

"Az egyetem koordinátorként vesz részt a projektben, és csatlakoznak hozzánk az AgroTransilvania Klaszter gazdálkodói és sikeres erdélyi mezőgazdasági szövetkezetek tagjai. Hisszük, hogy az ilyen partnerségek az alapjai a már bevált megoldások megvalósításának

Sajnos jelenleg a legeltetés erőteljes visszaesésének lehetünk tanúi Romániában, ami komoly veszélyt jelent e törékeny rendszerek jövőjére nézve, amelyektől az egyik legfontosabb nemzeti érték, a biológiai sokféleség fennmaradása múlik”

– mondta Prof. Dr. Mugurel Jitea, az USAMV Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar igazgatója.

A németországi Grünlandzentrum által európai szinten koordinált G4AE projekt 3,5 évig, 2026 februárjáig tart.

"A projekt hozzájárul az Európai Unió Európai Zöld Paktumának a biológiai sokféleség helyreállítására, a talajszennyezés csökkentésére és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célkitűzéseinek eléréséhez. Azt látjuk, hogy Európában gyorsan eltűnnek a legeltetésen alapuló gazdálkodási rendszerek.

A negatív tendenciák megfordítása érdekében fogyasztóként támogatnunk kell az olyan gazdaságokból származó agrár-élelmiszeripari termékek felhasználását, ahol a legelőt környezetbarát módon használják fel"

- mondta a projekt koordinátor, Dr. Arno Krause.

Fotó: Pixabay
A projekt 18 konzorciumi partnert foglal magában összesen nyolc EU-tagállamból, amelyek különböző legeltetési gyakorlatokat képviselnek: Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Románia és Svédország.

A hálózat „többszereplős” megközelítésen alapul, amelynek középpontjában a gazdálkodók és a reprezentatív gazdálkodói csoportok állnak, akik akadémikusokkal, tanácsadókkal, az agrár-élelmiszeripar képviselőivel és fogyasztói csoportokkal együttműködve a helyi igényekhez igazodó megoldásokat valósítanak meg.

További információ: grazing4agroecology.eu

Forrás: 
Agroberichten Buitenland

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetemen is oktatni kéne a küllemi bírálatot

Tőgymagasság, ágyékerősség a Holstein-fríz fajtánál, combkerekség, csontfinomság a húsmarháknál. Egyek mellett ezeket a tulajdonságokat figyelték a jövő szarvasmarha küllemi bírálói a párizsi SIA mezőgazdasági kiállításon megrendezett szakmai versenyen.

Rekordösszeg az agrárium fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban megítélt támogatások kifizetéséhez kapcsolódóan a magyar költségvetés az idén 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forint már megérkezett az érintettekhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton, Balkányban, egy gazdafórumon.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

Az állatok hozzájárulása a klímaváltozáshoz

Az állattenyésztő hajlamos a klímaváltozásra úgy tekinteni, mint aminek elszenvedője az ágazat, a szélsőséges klímavédők pedig épp ellenkezőleg, az állattenyésztést, illetve a húsevést tartják minden probléma okának. Bár ez azért túlzás, mindent összevetve igenis hatással van az állattartás, -tenyésztés a Föld klímájának megváltozására – elsősorban a globális felmelegedésre.

Életbe vágó vízügyek

Az elmúlt évek tendenciáit figyelve azt gondolhatnánk, darázsfészekbe nyúl, aki a vízgazdálkodással akar foglalkozni. Főleg, ha teszi ezt törvényi szinten.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Szeretjük az izgalmakat: struccfarm Kemenesszentpéteren

A könyvelőként végzett Nemes Fédra és a kőművesnek tanult Müller Gábor Kanadában töltötte húszas éveit. Kalandvágyból indultak útnak, de egy idő után már nagyon hiányzott a család, így 2001-ben hazatelepültek. Biztosak voltak benne, hogy farmot szeretnének, mivel Gábor vidéken nőtt fel és mindig szeretett volna saját állatokat.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.